Урочистості на честь преподобного Антонія Печерського: багатолюдний хресний хід і тиха радість (фоторепортаж)
Урочистості на честь преподобного Антонія Печерського: багатолюдний хресний хід і тиха радість (фоторепортаж)

Урочистості на честь преподобного Антонія Печерського: багатолюдний хресний хід і тиха радість (фоторепортаж)

21:03, 23.07.2014
4 хв.

Урочистості на честь преподобного Антонія - великого чудотворця та "начальника всіх руських ченців" пройшли в Києво-Печерській лаврі 23 липня.

Відео дня

У день пам'яті преподобного Антонія Печерського, у лаврі було звершено п'ять святкових Божественних літургій.

Літургію у храмі преподобних Антонія і Феодосія Печерських очолив благочинний обителі архімандрит Антоній.

У Свято-Успенському соборі святкове богослужіння очолив Місцеблюститель Київської митрополичої кафедри митрополит Чернівецький і Буковинський Онуфрій.

Йому співслужили намісник Свято-Успенської Києво-Печерської лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, керуючий справами Української Православної Церкви, ректор Київських духовних шкіл митрополит Бориспільський, Броварський Антоній.

В цей день вшанувати пам'ять преподобного Антонія Печерського в лавру приїхало багато архієреїв Української Православної Церкви - митрополити: Тернопільський і Кременецький Сергій, Овруцький і Коростенський Віссаріон, Миколаївський і Очаківський Питирим, Білоцерківський і Богуславський Августин, Сарненський і Поліський Анатолій, архієпископи.

Також Місцеблюстителю співслужили братія монастиря у священному сані, духовенство КДАіС, і клірики Бориспільської єпархії.

Місцеблюститель УПЦ привітав митрополита Антонія з днем тезоіменитства.

ВІДЕО

«Ви сприйняли постриг у чернецтво на честь преподобного чудотворця і щосили намагаєтеся бути подібним святого Антонія до терпіння, смирення, послуху Церкві та в інших чеснотах. І сьогодні ми бажаємо Вам, дорогий владико, щоб благодать Божа, яка зміцнює кожну людину, особливо тих, хто трудиться, давала Вам сили, давала мудрість, мужність: все, що необхідно для сьогоднішнього служіння Церкві Христовій, для стійкого несення хреста», - сказав владика Онуфрій.

У свою чергу, митрополит Антоній привітав намісника Києво-Печерської лаври митрополита Павла, братію обителі та всіх вірян.

"Чернецтво - це серцевина церковного життя, та чим міцніше вона, справжня чернече життя, тим міцніша наша Церква... Преподобний Антоній гідний великих і славних свят, хоча в своєму житті він намагався сховатися від людської слави й від усього, що пов'язано з людськими лестощами, людським нерозумінням. Але як говорить святе Письмо, коли людина по-справжньому оцінить своє життя, коли вона ходить перед Богом, Бог знаходить таку людину і показує її...", - сказав митрополит Антоній.

Владика Антоній закликав зберігати єдність.

«У такий важкий час для нашої Вітчизни та нашої Церкви нам необхідна єдність. Це та сила, яка може протидіяти будь-якій злобі. Бажаю, щоб за молитвами преподобного Антонія, Господь усіх нас зміцнив, дарував мир нашій Батьківщині, мужності нашій Церкві і всім нам дерзновенного ходіння перед Богом, щоб врятувати свою безсмертну душу», - сказав керуючий справами УПЦ.

Після богослужіння, за лаврською традицією, був звершений Хресний хід до Ближніх печер. Під лаврський передзвін люди вирушили до місця, де подвизався преподобний Антоній Печерський.

Коли богуслужбова частина завершилася, духовенство, співробітники, студенти Київської духовної академії і семінарії привітали ректора КДАіС, керуючого справами УПЦ митрополита Бориспільського та Броварського Антонія з іменинами.

Перший проректор КДАіС протоієрей Сергій Ющик побажав владиці ректору сил, здоров'я, Божої допомоги та подарував від усіх присутніх у подарунок книгу - раритетне видання.

Марія Проскура, "УНІАН-Релігії".

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся