У Флорівський монастир столиці перенесесли похованя Вознесенського некрополя
У Флорівський монастир столиці перенесесли похованя Вознесенського некрополя

У Флорівський монастир столиці перенесесли похованя Вознесенського некрополя

05:54, 23.12.2013
2 хв.

Заключний етап перенесення поховань Вознесенського некрополя (XVI - XVII ст.), знайденого під час археологічних досліджень на території Мистецького Арсеналу. ФОТОРЕПОРТАЖ.

До Свято-Вознесенського Флорівського жіночого монастиря Києва 21 грудня перенесено останню частину некрополя Вознесенського дівочого монастиря, виявленого під час археологічних розкопок на території Національного культурно-музейного комплексу “Мистецький Арсенал” (навпроти Києво-Печерської лаври).

Церемонію перепоховання очолив вікарій Київської Митрополії єпископ Ірпінський Климент. Він відправив Заупокійну літію на місці перепоховання, що поруч із соборним храмом Флорівського монастиря.

Відео дня

З часу проведення розкопок в 2005-2008 роках останки знаходилися в Інституті археології НАНУ. У ході розкопок було виявлено 272 поховання, серед яких достовірно ідентифікована могила київського губернатора Семена Івановича Сукіна (†1740), який жертвував значні кошти на відновлення Вознесенського храму.

Перше перепоховання тлінних останків Вознесенського некрополя відбулося 8 грудня 2012 року. Тоді у святій монастирській землі упокоїлися останки 107 черниць.

10 червня 2012 відбулося перенесення ще 65 останків, знайдених у Вознесенському некрополі. 

Письмові свідчення про існування Вознесенського жіночого монастиря поруч з Києво-Печерською Лаврою датовані XVI століттям. Монастир знаходився під духовною опікою Печерського архімандрита  У 1683 ігуменею монастиря стала мати майбутнього гетьмана Івана Мазепи Марія Магдалина Мазепа. Вона очолювала Печерський Вознесенський монастир протягом майже 25 років.

У 1706 році за указом Петра I було закладено Києво-Печерську цитадель, куди увійшла територія монастиря, а в 1711-1712 рр. Вознесенський монастир був переведений на Поділ і об`єднаний з Флорівською жіночою обителію. У пам’ять про залишену печерську обитель на Подолі побудували Вознесенську церкву.

Вознесенський некрополь виявила експедиція Інституту археології НАН України, яка працювала на території «Мистецького Арсеналу» в 2005 - 2008 рр. Дослідження поховання допомогло реконструювати побут монастиря, а також особливості стилю життя киян 17-18 століть.

У 2012-му виповнилося 300 років з часу переселення черниць Печерського Вознесенського жіночого монастиря до Флорівської обителі. 

Марія Проскура, "УНІАН-Релігії"

Фото УНІАН

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся