Києво-Печерській лаврі передали 53-кілограмову срібну раку з перстом першомученика Стефана
Києво-Печерській лаврі передали 53-кілограмову срібну раку з перстом першомученика Стефана

Києво-Печерській лаврі передали 53-кілограмову срібну раку з перстом першомученика Стефана

19:53, 20.12.2013
3 хв.

На раці сцени «Архідиякон Стефан перед судом» та «Перенесення мощів першомученика Стефана». Перст у спеціальному ковчежці. ФОТОРЕПОРТАЖ. 

До Успенського собору Києво-Печерської лаври передали срібну раку з мощами – з правим перстом святого першомученика архідиякона Стефана, яка з 1960-х років зберігалася у фондах Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника. Як розповів “УНІАН-Релігії” головний зберігач фондів заповідника Григорій Полюшко, музейний експонат передано лаврі для поклоніння вірян.

ВІДЕО

Відео дня

- Срібна рака прикрашена карбованими сценами «Архідиякон Стефан перед судом» та «Перенесення мощів святого першомученика Стефана», рослинним накладним орнаментом, живописним зображенням святого, кольоровою емаллю, позолотою. Рака для перста першомученика Стефана була виготовлена в 1912 році на кошти московського вкладника в майстерні Тараброва. На її виготовлення пішло майже 53 кілограми срібла. Для перста майстри виготовили у раці спеціальний ковчежець, а на самій раці святий Стефан зображений на весь зріст, - повідомив науковий співробітник.

Він зазначив, що до Великої вітчизняної війни, рака зі святінею перебувала у в Стефанівському приділі Успенського собору, праворуч від іконостасу. Після підриву Успенського собору 3 листопада 1941 року святиня опинилася під руїнами. Її знайшли під час розбирання залишків собору на початку 1960-х років.

Перст святого в 1989 році був повернений монастирю. Того ж року для нього була виготовлена ​​дерев`яна рака, яку встановили в Хрестовоздвиженському храмі на Ближніх печерах.

За словами Полюшко, перст святого був принесений до лаври в 1717 році з молдовського монастиря Ніямець романським архієпископом Пахомієм, якого в 1724 році поховали перед західними дверима Успенського собору.

Намісник Києво-Печерській лаври митрополит Павел (Лебідь) розповів, що передача раки з мощами святого Стефана співпала зі святом Святителя Миколи Угодника, подія стала справжнім подарунком для вірян та братії лаври.

Численні прочани пройшли Хресною ходою до Успенського собору та приклалися до мощів первомученика.

- Для віруючих людей це велика радість, тому що кожен відтепер зможе доторкнутися до двохтисячолітньої історії. Можна прийти до храму і відкрити душу перед великим угодником – мучеником за Христа, який одним із перших прийняв смерть за віру. Це гарна ініціатива - повертати православні святині до храмів. Я вірю і маю надію, що всі святині, які перебувають у фондах музеїв Київо-Печерської лаври знов стануть доступні вірянам і постануть у своїй славі, - побажав митрополит Павел.

Намісник лаври розповів, що за церковним переданням, святого Стефана забили камінням за проповідування християнства в 34 роках від Різдва Христового.

Після зішестя Святого Духа на апостолів Церква швидко зростала. Апостоли висвятили в диякони сім достойних мужів. Святого Стефана призначили архідияконом, тобто першим дияконом – найближчим помічником апостолів. Він проповідував у Єрусалимі Слово Боже, підкріплюючи істинність віри знаменнями і чудесами. Святий Стефан заповідав йти християнським шляхом і дотримуватися євангельські заповіді Спасителя. Успіх святого Стефана був надвеликий і фарисеї зненаведіли його.

Стефан гідно прийняв страту. Падаючи під градом каміння, святий першомученик вигукнув: «Господи Ісусе! Не постав їм цього гріха! І прийми дух мій». Ці події описав Євангеліст Лука у 6-8 главах Діянь Апостолів.

Анастасія Горобець, "УНІАН-Релігії"

Фото з сайтів Києво-Печерської лаври і КДАіС

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся