Голосіївський монастир столиці відзначив 20-річчя відродження чернечого життя
Голосіївський монастир столиці відзначив 20-річчя відродження чернечого життя

Голосіївський монастир столиці відзначив 20-річчя відродження чернечого життя

16:14, 16.06.2013
4 хв.

Митрополит Володимир освятив храм «Живоносне Джерело» та  накупольні хрести храму в ім’я великомученка Іоанна Сочавського. ФОТОРЕПОРТАЖ  

У Свято-Покровському Голосіївському чоловічому монастирі столиці 16 квітня відбулися урочистості з нагоди 20-річчя відродження чернечого життя.

Як повідомляє кореспондент УНІАН, у Голосіївській пустині у цей день зібралося близько 10 тис. киян та паломників з України.

Відео дня

Божественну літургію очолив Предстоятель Української Православної Церкви Митрополит Володимир.

Перед початком богослужіння Блаженніший владика звершив чин освячення храму на честь ікони Божої Матері «Живоносне Джерело», відновленого за проектом 1910-1912 років.

Закладку цього храму звершено у 1999 році, у 2003 році була закінчена цегляна кладка стін.

Під час літургії Митрополит Володимир удостоїв насельників Голосіївського монастиря богослужбових нагород.

Наприкінці богослужіння Предстоятель УПЦ поздоровив братію та прочан з ювілеєм відродження чернечого життя у монастирі та подякував наміснику монастиря архімандриту Ісаакію (Андроніку) і усім, хто допомогав у розбудові Голосіївської обителі.

«Колись на цьому святому місці були купи сміття. Коли ченці прийшли сюди, вони не мали нічого. Молилися, сподівалися, очікували… Милістю Божою дочекалися, після страшної розрухи і часів безбожжя. І сьогодні ми радіємо Богові Спасителю Нашому, що Він був таким милосердним до нас, і ми маємо ще один храм. Я хочу подякувати наміснику цієї святої обителі...», - сказав Митрополит Володимир.

По завершенні літургії Предстоятель УПЦ освятив накупольні хрести для монастирського храму в ім’я великомученка Іоанна Сочавського.

Наприкінці Блаженніший Владика відслужив Заупокійну літію за особливо шанованою подвижницею – черницею Аліпією (Авдєєвою), яка подвизалася на місці відродженої обителі і похована у Голосіївському монастирі.

*** Голосіївська Пустинь заснована на землі, придбаній молдавським воєводою Петру Мовиле (згодом Митрополит Київський Петро Могила). У 1631 році тоді ще архімандрит Петро Могила збудував тут церкву на честь святого великомученика Іоанна Сочавського та заклав скит Києво-Печерської Лаври.

У 1852 році пустинь названо Свято-Покровською, а її старовинний дерев’яний храм перейменовано на церкву Ікони Пресвятої Богородиці «Живоносне Джерело».

У 1926 році монастир було закрито.

У роки Великої Вітчизняної війни через Голосіївську пустинь проходила друга лінія оборони Києва. Проте на чернечий цвинтар, де поховані святі, не впав жоден снаряд.

З кінця 70-х років обитель приходить в повне запустіння. До кінця ХХ століття з монастирських будівель «дожив» лише літній будинок київських митрополитів.

На початку 90-х років частину монастирських земель повернули церкві. У 1993 році обитель відкрили як скит Києво-Печерської Лаври. Скитоначальником був призначений Архімандрит Ісаакій (Андронік).

Того року, 4 жовтня, були знайдені мощі преподобного Алексія Голосіївського і відкрито будинковий храм на честь преподобного Іоанна Багатостраждального.

У 1996 році Голосіївська пустинь стала самостійним монастирем. У ній відновлено храм на честь ікони «Живоносне джерело», цвинтар; на місці колишнього будинку митрополита збудована церква; збудовано чернечий і адміністративний корпуси, будинок намісника з будинковою церквою, готель та інші споруди.

Сьогодні у монастирі працюють православний центр прикладних мистецтв, недільна школа, друкарня. При монастирі діють просвітницькі, культурні і громадські проекти.

У Голосіївській пустині виникла ідея створення міжнародної організації «День Хрещення Русі» і відродження традиції масштабного святкування Дня Хрещення Русі на державному і церковному рівнях.

Інформація про монастир і графік руху монастирських автобусів на сайті: www.goloseevo.com.ua

Фото: fotolitopys.in.ua

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся