Великдень у Києво-Печерській Лаврі
Великдень у Києво-Печерській Лаврі

Великдень у Києво-Печерській Лаврі

22:44, 05.05.2013
3 хв.

Зустріч Благодатного вогню... Митрополит Володимир очолив літургію... Богослужіння відвідали Азаров, Рибак, Присяжнюк та ін. ФОТОРЕПОРТАЖ.

Святкування Великодня у Києво-Печерській лаврі традиційно розпочалося із зустрічі Благодатного вогню, що зійшов на храм Гробу Господнього в Єрусалимі. 4 травня, у Велику суботу. Вогонь був винесений з Кувуклії приблизно о 14 годині 10 хвилин за київським часом.

Увечері, напередодні світлого Христового Воскресіння, Благодатний вогонь було доставлено в Києво-Печерську лавру.

Біля Святих врат Вогонь зустрів Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир, намісник монастиря митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, духовенство та віряни.

Відео дня

На Соборній площі лаври Митрополит Володимир благословив вірян свічками, засвіченими від Благодатного вогню: «Світло Христове просвітлює всіх».

Разом з Блаженнішим в лаврі молилися тисячі вірян.

Пасхальна утреня почалася об 12 годині ночі. "Рівно об 12 годині священнослужителі заспівали стихиру: "Воскресіння Твоє, Христе Спасе, ангели співають на небесах, і нас на землі сподоби чистим серцем Тебе славити".

Хресна хода відбулася навколо Успенського собору Києво-Печерської лаври при передзвоні.

Хресна хона у Великоднію ніч - це рух Церкви назустріч воскреслому Спасителеві.

"Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим що в гробах життя дарував".

Богослужіння відвідали прем`єр-міністр України Микола Азаров, голова Верховної Ради України Володимир Рибак, голова Київської ОДА Анатолій Присяжнюк, голова КМДА Олександр Попов, члени уряду, народні депутати та ін.

У великодню ніч з 4 на 5 травня Предстоятель Української Православної Церкви очолив Пасхальну заутреню і Божественну літургію на площі перед Свято-Успенським собором Києво-Печерської Лаври.

Благодатний вогонь вірні запалювали в лампадках протягом усієї Великодньої служби.

За Літургією Євангеліє було прочитано 11 мовами - грецькою, латинською, єврейською, українською, румунською, англійською, сербською, польською, чеською, іспанською та церковнослов’янською.

За даними Міністерства внутрішніх справ у Великодніх богослужіннях взяли участь 10,1 млн. українців.

Голова Верховної Ради Володимир Рибак та прем`єр-міністр України Микола Азаров (праворуч).

Великодні Богослужіння особливо урочисті. "Христос бо воста: веселие вечное", - співає Церква в каноні Великодня.

Наприкінці Божественної літургії Митрополит Володимир звершив чин освячення артоса. Артос - особливий хліб, на якому зображується хрест або Воскресіння Христове. Всю світлу седмицю артос залишається в храмі, а в суботу розділяється на частини і роздається віруючим.

Митрополит Володимир привітав віруючих зі святом Воскресіння: «Вітаю вас з Воскресінням із мертвих Христа Спасителя і бажаю, щоб радість, яку завжди пробуджує Воскресіння, надихала б ще більше любити Бога і ближнього. Нехай благословення Христа Життєдавця перебуває з вами, вашими дітьми і з оточуючими вас».

Святкування Великодня відбулося в понад 15 тис. храмах України. До охорони громадського порядку було залучено майже 30 тис. працівників міліції та військовослужбовців внутрішніх військ МВС України.

Після Великодня вся Світла седмиця становить один тривалий день - свято.

Підготувала Марія Проскура, "УНІАН-Релігії".

Фото УНІАН.
 

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся