До Херсонесу прибув 13-ти тонний дзвін - подарунок святому князю Володимиру
До Херсонесу прибув 13-ти тонний дзвін - подарунок святому князю Володимиру

До Херсонесу прибув 13-ти тонний дзвін - подарунок святому князю Володимиру

23:52, 30.04.2013
3 хв.

1025-річчя від Дня Хрещення князя Володимира. Дзвін залунає 28 липня, в День Хрещення Русі. ФОТОРЕПОРТАЖ.

У Севастополі урочисто відзначили 1025-ліття від Дня Хрещення святого рівноапостольного князя Володимира.

У Лазареву суботу, 27 квітня, після закінчення Божественної літургії відбувся хресний хід з ковчегом із часткою мощей святого Володимира.

Відео дня

Біля пам`ятника рівноапостольному князю Володимиру відбулася урочиста зустріч дзвона для дзвіниці.

Дзвін був переданий Свято-Володимирського собору в Херсонесі в дар від Президента України Віктора Януковича в рік 1025-річчя Хрещення Русі.

На автоплатформі бронзовий дзвін вагою 13,5 тонн у супроводі хресного ходу і колони байкерів мотоклубу «Нічні вовки» був доставлений до Свято-Володимирського собору.

Перед ковчегом з мощами святого був здійснений подячний молебень, за яким духовенство та миряни піднесли молитви до Господа про мир і благоденствіє богохранимого граду Севастополя, небесним покровителем якого є святий рівноапостольний князь Володимир.

Богослужіння очолив благочинний Севастопольського округу протоієрей Сергій Халюта.

«1025 років тому, 27 квітня 988 року, у Велику Суботу, тут, у Херсонесі, хрестився святий рівноапостольний князь Володимир, обравши віру, яка створила нашу державу, віру, яка зберігається, віру, яка веде нас до спасіння. Молодий князь, віком трохи більше 25 років, осліпнув при облозі Корсуні, входить до храму Різдва Пресвятої Богородиці, де його зустрічає майбутня дружина, цариця Анна, яка говорить: «Хрестись і прозрієш не тільки очима тілесними, але і очима духовними». І воістину звідси пішла зовсім інша людина: не той грізний князь, якого боялася Русь, а той Володимир, якого назвали Красне Сонечко.

Тут воно засвітило. Тут народилося він духовно. Тут він освітилося вірою Христовою. Звідси пішла людина з чистим серцем, з чистою душею, яка дійсно догодила Богові. Я вас всіх сердечно вітаю з цим важливим в нашій історії днем. До цього дня виготовлявся дзвін, який знаходиться нині перед нами. Виготовлявся, щоб оспівувати своїм гласом велич віри Христової, щоб закликати нас до покаяння і спасіння», - звернувся до присутніх отець Сергій.

Після закінчення богослужіння за допомогою крана дзвін був знятий з автоплатформи і встановлений на площі перед собором.

Існуюча дзвіниця Свято-Володимирського собору виконана з дерева і не витримає вагу дзвону, тому її буде реконструйовано.

Дзвіницю зроблять на основі металоконструкцій, свого зовнішнього вигляду вона не змінить.

Новий дзвін Свято-Володимирського собору в Херсонесі зазвучить 28 липня, в День Хрещення Русі.

На цю ж святкову дату заплановано освячення дзвону.

Підготувала Марія Проскура, "УНІАН-Релігії" - за інформацією Севастопольського благочиння УПЦ.

Фото УНІАН і Севастопольського благочиння УПЦ.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся