1025 років тому у Херсонесі відбулося диво
1025 років тому у Херсонесі відбулося диво

1025 років тому у Херсонесі відбулося диво

17:50, 26.04.2013
8 хв.

За церковним переданням, 27 квітня 988 року святий рівноапостольний князь Володимир прийняв хрещення.

1025 років тому у Херсонесі відбулося дивоНапередодні дня хрещення святого рівноапостольного князя Володимира благочинний Севастопольського округу Української Православної Церкви протоієрей Сергій Халюта відповів на питання проекту «УНІАН-Релігії».

Отець Сергій, за церковним переданням, святий рівноапостольний князь Володимир прийняв хрещення в стародавньому Херсонесі 27 квітня. Чому саме 27 квітня, звідки ця дата?

Точна дата хрещення святого Володимира базується на основі передання, за яким князь хрестився у 988 році у Велику Суботу. Велика Субота у 988 році була 27 квітня (за новим стилем. - Авт.). Велика Субота щороку буває в різні дати, бо нерозривна з Великоднем. Але дата хрещення князя Володимира неперехідна. Це як дата народження. За переказами князь Володимир прийняв хрещення в 988 році - у Велику Суботу, або на Великдень.

Відео дня

1025 років тому у Херсонесі відбулося диво

В. Васнецов. Хрещення князя Володимира

Довідка "УНІАН-Релігії". Володимир I Святославич (Володимерь Свѧтославичь, біля 960 - 15 липня 1015) - київський великий князь, за якого відбулося хрещення Русі. Православна Церква святкує пам`ять святого рівноапостольного князя Володимира в день його смерті - 15 (за новим стилем 28) липня.

Згадаємо обставини хрещення князя Володимира.

Обставини хрещення князя Володимира - найголовніше. Напередодні хрещення князь Володимир почув слова Святого Письма «Кто будет веровать и креститься, спасен будет» (Мар.16: 16).

Але я хочу нагадати, що грецьке місто Корсунь (візантійці називали древній Херсонес - Херсоном, слов`яни - Корсунем - Авт.) князь Володимир тримав в облозі понад півроку. За цей час він повністю втратив зір, був фізично сліпий. Коли місто йому підкорилося і він увійшов в Херсонес, зустрічаючи князя, його майбутня дружина цариця Анна - тоді дружина імператора Василя, сказала: «Хрестись і прозрієш не тільки очима тілесними, але і очима духовними».

Увійшовши до купелі, князь Володимир дійсно прозрів - і очима тілесними, і духовними. У Херсонесі відбулося диво. Тому що з Херсонеса пішов зовсім інший князь, зовсім інша людина, яку згодом називали Володимир Красне Сонечко.

1025 років тому у Херсонесі відбулося диво

Володимирський собор на території заповідника "Херсонес Таврійський"

Прийнявши хрещення, в духовному захопленні князь Володимир вигукнув: «Тепер я побачив Бога Істинного!». Деякі з дружинників князя, вражені цим чудом, також хрестилися.

Хочу нагадати, що, коли князь Володимир хрестився в Херсонесі, йому було лише 26 років. Це була молода, сильна людина. Князь усім серцем прийняв віру Христову. Не з якихось політичних мотивів, для будівництва держави, або тому, що православна віра йому сподобалася більше за інші. А тому що він всім серцем прийняв Христа. Тому він хрестився сам і хрестив Русь. Тому Православ`я на Русі процвітає до цього дня.

1025 років тому у Херсонесі відбулося диво

Стародавня мозаїка і частини стін храму на честь Різдва Пресвятої Богородиці у Володимирському Соборі

Преподобний Нестор Літописець: "После всего этого Владимир взял царицу, и Анастаса, и священников корсунских с мощами святого Климента, и Фива, ученика его, взял и сосуды церковные и иконы на благословение себе. Поставил и церковь в Корсуни на горе, которую насыпали посреди города, выкрадывая землю из насыпи: стоит церковь та и доныне.
Отправляясь, захватил он и двух медных идолов и четырех медных коней, что и сейчас стоят за церковью святой Богородицы и про которых невежды думают, что они мраморные.
Корсунь же отдал грекам как вено за царицу, а сам вернулся в Киев. И когда пришел, повелел опрокинуть идолы..."

1025 років тому у Херсонесі відбулося диво

Уваровська базиліка

За однією з версій, місце хрещення князя Володимира знаходиться на території нинішнього Херсонеса. Де саме?

За «Повістю минулих літ» преподобного Нестора Літописця, князь Володимир хрестився в Херсонесі «посеред граду, де збираються корсунці на торг». Зараз на цьому місці знаходиться Володимирський собор. У давнину це місце називалося базарною площею і там дійсно вели торг. На місці цього торгу був заснований храм на честь Різдва Пресвятої Богородиці. Саме там, за переказами, хрестився святий рівноапостольний князь Володимир. Руїни цього храму, залишки стін, до сьогодні знаходяться всередині Володимирського собору.

Але існує й інша версія, за якою князь Володимир хрестився в базиліці апостола Петра, так званій Уваровській базиліці. Її було названо за прізвищем відомого мецената графа Уварова, який відкрив цю базиліку в XIX столітті. В Уваровській базиліці був знайдений баптистерій, і вчені, за однією з версій, вважали, що князь Володимир хрестився саме там. Але, не стільки важливо в якому місці він хрестився, а важливо, що він прийняв Православну віру.

1025 років тому у Херсонесі відбулося диво

День хрещення князя Володимира сьогодні широко відзначається тільки в Севастополі. Як давно існує ця традиція?

Дійсно, останні п`ять років цей день ми особливо виділяємо і шануємо. Тому що в Херсонесі було відкрите нашому народові і пробилося джерело віри Христової. І ми знаємо місце цього джерела, звідки благодатні річки Православ`я проістікли на народи Святої Русі.

До революції на місці хрещення князя Володимира перебував мармуровий аналой з великою святинею - частинкою мощів святого рівноапостольного князя Володимира. Святиню передали в 1859 році з Малої домашньої церкви Зимового палацу в Санкт-Петербурзі - в Херсонес. Після зведення Володимирського собору мощі святого помістили в Нижньому храмі, поряд з історичними руїнами стародавньої базиліки.

Після революції і розграбування святиня була втрачена і до сьогодні ми не змогли її знайти.

1025 років тому у Херсонесі відбулося диво

Які урочистості заплановано в Севастополі на 27 квітня - в день хрещення князя Володимира?

Для православного християнина головною подією є богослужіння. День хрещення князя Володимира співпадає з Лазаревою суботою. У всіх храмах Севастополя відбудуться Божественні літургії. 27 квітня в 11.00 духовенство та миряни зберуться біля пам`ятника святому рівноапостольному князю Володимиру і здійснять хресний хід до Володимирського собору в Херсонесі. Там буде відслужений подячний молебень, після якого буде розвантажений гігантський дзвін, який привезений в Херсонес до дня хрещення князя Володимира. Дзвін буде встановлено на території Свято-Володимирського собору.

Дзвін важить 13,5 тонн. Його було відлито на Донецькому металургійному заводі «Донецьксталь» і він є даром Президента України Віктора Януковича Херсонеському собору. Він являє собою точну копію великого дзвону, що перебував у дореволюційні часи на території Свято-Володимирського собору.

Освячення дзвону і встановлення його на дзвіницю відбудеться 28 липня, в день святкування 1025-річчя Хрещення Русі, в день пам`яті святого рівноапостольного князя Володимира.

Це незвичайний дзвін - це дзвін-пам`ятник, на ньому висічені слова: «Від вдячних нащадків - святому рівноапостольному князю Володимиру». Прийнято рішення урочисто провезти дзвін у день хрещення князя Володимира по Севастополю, для того, щоб його побачила максимальна кількість людей.

Автомобіль зі дзвоном супроводжуватимуть православні байкери з клубу «Нічні вовки».
Зазначу, що православні байкери беруть участь не тільки в пробігу, а й у житті храмів Севастопольського благочиння. Сьогодні «Нічні вовки» проводять православний суботник - ремонтують огорожу навколо стопи апостола Андрія Первозванного в Херсонесі.

1025 років тому у Херсонесі відбулося диво

Які заходи заплановано до ювілею Хрещення Русі в Севастопольському благочинні?

2013 рік - ювілейний, всі події присвячені до 1025-річчя Хрещення Русі. У Севастополі з березня по вересень пройде понад сто заходів. Нині в школах міста проходять уроки моралі. Це відкриті конкурсні уроки, на яких будуть визначені переможці з основ православної культури. Також триває виставка шкільних малюнків на тему Хрещення Русі.

Завтра відкривається виставка «Севастополь. Климент Римський» - на честь 1025-річчя Хрещення Русі. Заплановані виставки в Будинку Москви, в міських бібліотеках, в художній галереї. З 25 липня відкриється Міжнародна конференція «Володимировські читання» на базі заповідника «Херсонес Таврійський», спільно з Національним заповідником «Софія Київська» та Кримською єпархією УПЦ.

У вересні відбудеться ще одна міжнародна конференція, в якій візьмуть участь вчені з 12 країн світу.
В сам день свята, 28 червня, в Севастополі відбудеться Божественна літургія, велика хресна хода - від Усипальниці адміралів - до Володимирського собору в Херсонесі та святковий концерт.

1025 років тому у Херсонесі відбулося диво

Анна Хрустальова, «УНІАН-Релігії».
 

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся