Мандрівник із Запоріжжя планує незвичайну експедицію землями Київської Русі
Мандрівник із Запоріжжя планує незвичайну експедицію землями Київської Русі

Мандрівник із Запоріжжя планує незвичайну експедицію землями Київської Русі

23:24, 16.04.2013
7 хв.

На гужовому транспорті, на велосипедах, квадроциклах, гідроциклах, каяках, мотоциклах, автомобілях ... Пішки, водою, повітрям. Взяти участь можуть усі.

У дні святкування 1025-річчя Хрещення Русі, 27-29 липня, у Києві, планується старт православної місіонерської експедиції «Свята Русь». Це масштабна подорож містами України, Росії та Білорусі, що входили до складу Київської Русі в X-XІІ століттях.

Ідея відвідати землі колишніх князівств і встановити там православні хрести виникла у мандрівника із Запоріжжя, організатора travel-проектів і рекордсмена Національного реєстру рекордів і Книги рекордів України Антона Бондаренка.
За задумом організатора, команда мандрівників буде пересуватися пішки, водою, повітрям: на гужовому транспорті, на велосипедах, квадроциклах, гідроциклах, каяках, мотоциклах, автомобілях...

Відео дня

Фінішує експедиція ймовірно в серпні, в стародавньому Херсонесі - місті, де прийняв Святе Хрещення князь Володимир.
Як людина православна, Антон не починає справу без благословення. Нині мандрівник чекає на рішення Патріарха Московського і всієї Русі Кирила і Митрополита Київського і всієї України Володимира.

Проект «УНІАН-Релігії» попросив Антона Бондаренко розповісти про залановану експедицію.

Антон, в описі експедиції Ви вказуєте її місіонерську спрямованість. Розкажіть про місію цієї подорожі докладніше.

Православ`я - духовний стрижень Росії, України, Білорусі. У нас одна духовна платформа, і нам треба не дистанціюватися один від одного, а жити в мирі. Наше співтовариство мандрівників вважає важливим популяризувати ідею слов`янської єдності, що базується на Православ`ї. Адже Православ`я - наша духовна основа. Ми не повинні забувати свою історію.

Ми хочемо донести до молодого покоління своїм прикладом, що набагато цікавіше і корисніше активно подорожувати, займатися спортом, ніж байдикувати, або тупо проводити час біля моніторів, екранів телевізорів, пити спиртне. Набагато цікавіше бувати на природі, але не псувати, а берегти її. Тому не зайвим буде нагадати про важливість дбайливого ставлення до навколишнього середовища.

Також важливо привернути увагу сучасних людей до здорового активного способу життя.

Як народилася ідея подорожі?

Вже й не пам`ятаю. Встановлювати православні хрести - ідея відомого мандрівника і священика Федора Конюхова.
"А добре було б подорожувати і встановлювати православні хрести...", - колись сказав він. Конюхов потужний генератор ідей, приємно дивуюся цьому при кожному спілкуванні з ним.

Ідеї використовувати різноманітні способи і засоби пересування та залучати інших мандрівників - вже мої.
А взагалі ідеї подорожей народжуються з попередніх, потім обростають деталями.

Експедиція побуває у стародавніх містах: Переяславль, Галич, Володимир-Волинський, Полоцьк, Новгород, Ростов, Суздаль, Муром, Рязань, Тмутаракань. Чому вибрані саме ці міста?

Ці міста входили до складу Київської Русі. 1025 років тому сталася подія, яка глобально визначила подальший перебіг історії - це Хрещення Русі. Адже якби князь Володимир зробив інший вибір, віддав перевагу іншій релігії, можливо, нас би зараз не було. У смутні часи без Божої допомоги наші предки не вистояли б. Тевтонці, всілякі орди, Наполеон, 70-річна безбожність, Велика Вітчизняна війна... Не було б ані Куликового поля, ані Льодового побоїща, ані Сталінграда. Швидше за все, на би перемогли і ми б розчинилися у історії.

Але віра в Бога, Православна віра - це джерело, яке протягом багатьох століть дає сили нашому народові, зміцнює, надає стійкість духу - не тільки в смутні часи, але і в життєвих труднощах. Нам, нащадкам, про це треба пам`ятати.

Як саме буде проходити експедиція?

Маршрут пройде територією сучасних України, Росії, Білорусі, землями Київської Русі X-XII століть, з обов`язковим відвідуванням стародавніх міст або того, що від них лишилося. Міст, які колись були центрами князівств, а тепер провінційні.

Цікаво побувати в цих містах, зустрітися з людьми. Важливо живе слово. На зустрічах ми розповідатимемо про експедицію та її цілі.
Якщо отримаємо благословення, хотіли б, щоб були відслужені молебні на честь пам`яті Святого рівноапостольного князя Володимира.

Антон Бондаренко і Федір Конюхов

Експедицію супроводжуватиме автомобіль зі спорядженням і особистими речами учасників. Використання засобів і способів пересування буде залежати від рельєфу місцевості. Вже складено попередній план, але він потребує доопрацювання. Ми залишаємо місце для імпровізації, щоб була можливість вносити до проекту щось несподіване.

Наприклад, екзотичний вид транспорту - каракат, для пересування заболоченою місцевістю.
Умови побуту експедиції не можна назвати екстремальними, бо цивілізація поруч. Але ночівлі в наметах, приготування їжі на багатті - все це буде.

В експедиції ми будемо навчати членів команди поводженню з сучасною технікою та спорядженням. Про експедицію буде знято фільм.

Плануєте залучити когось із відомих людей? Чи можуть в експедиції взяти участь прості українці?

Так, ми шукаємо медійні обличчя. Попередньо плануємо дві команди. Команда «Квадролома» - спільноти мандрівників - 7-10 чоловік. У неї ввійду я, журналіст Дмитро Іванов, адміністратор Євген Волков та інші. На різних етапах до нас приєднаються запрошені учасники.

«Квадролом» - спільнота мандрівників: перша українська експедиція на квадроциклах «KVADROLOM Can-Am BRP», автопробіг Renault «Вболівай за Україну», велопробіг по всій території України «Відкрий серце - обери життя».
Друга команда - генерального інформаційного партнера. Наразі ведуться переговори щодо здійснення он-лайн включень.

До цієї команди на різних етапах приєднаються відомі представники духовенства, люди мистецтва, спорту, науки, представники громадських організацій України, Білорусі, Росії. І звичайно, всі бажаючі, хто поділяє цілі проекту і готовий перенести деякі труднощі подорожі.

Було добре, коли восени минулого року, під час експедиції на квадрациклах всією Україною, до нас в різних регіонах на різних етапах приєднувалися байкери, джипери, квадроциклісти. Сподіваємося, що і в експедиції "Свята Русь" братимуть участь не тільки українці, а й росіяни, і білоруси.

Що потрібно для того, щоб подорожувати разом з вами?

Пекуче бажання і відповідний транспортний засіб. І якщо припускаємо проїхати відрізок від Полоцька до Пскова на велосипеді, то відповідно - велосипед. Є місця і в основній групі.

До складу основної групи, ймовірно, увійдуть люди різних професій?

Це медійний проект, тому знадобляться відеооператор, фотограф, дизайнер, журналіст, модератор. Крім цього - столяр - зробити хрести, і водій машини супроводу.

Проект містить і науково-дослідний контекст, тому необхідні історики, археологи, етнографи, культурологи, які спеціалізуються на даному періоді історії Русі.

В основі організації експедиції лежить ваш особистий досвід ...

Я мандрівник. Працюю у благодійній організації із сиротами та дітьми з малозабезпечених сімей. Ми водимо їх у походи, возимо на екскурсії... І разом з командою однодумців займаємося організацією travel-проектів.

Вважаю, що реалізуючи подібні проекти, потрібно наповнювати їх благими цілями і ґрунтовним змістом.
Звертаємося до всіх, кого зацікавила експедиція, з проханням про взаємодію і підтримку (kvadrolom@mail.ru).

Микола Мостовий - для «УНІАН-Релігії».

Фото Антона Бондаренка
 

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся