На Хортиці до січової церкви передано іконостас XVIII ст.
На Хортиці до січової церкви передано іконостас XVIII ст.

На Хортиці до січової церкви передано іконостас XVIII ст.

22:26, 27.12.2012
2 хв.

До 1930-х років іконостас знаходився у церкві на Поділлі. Потім перебував в приватній колекції і ледь не був проданий за кордон. Фоторепортаж.

У Запоріжжі на острові Хортиця до храму Покрови Пресвятої Богородиці історико-культурного комплексу «Запорозька Січ» передано духовну святиню доби козацтва – іконостас першої половини XVIII ст.

Освячення старовинного іконостасу відбулося 27 грудня.

Відео дня

До 1930-х років іконостас знаходився у церкві Архистратига Михаїла на Поділлі. Коли храм зруйнували, він довгий час знаходився в приватній колекції і ледь не був проданий за кордон.

За благословенням Предстоятеля Запорізької єпархії Української Православної Церкви Високопреосвященного Луки та завдяки зусиллям підприємця і мецената Євгена Анісімова цю унікальну пам`ятку було передано до січової церкви.

Протягом трьох століть свого існування на історичній арені запорозькі козаки задекларували себе як захисники православ`я.

Тому центральним об`єктом історико-культурного комплексу «Запорозька Січ» на території острова Хортиця є саме січова церква.

Іконостас виконаний в стилі бароко. В його центрі триєдиний комплекс ікон Деісус – Господь Вседержитель із Пречистою Дівою та Іоаном Хрестителем, які з молінням звертаються до Нього з проханням про спасіння роду людського. Навкруги їх – Апостоли і Євангелісти.

"Ці намолені століттями образи «Козацького іконостасу» XVIII століття в храмі на Хортиці стануть для сучасників символом відродження духовності і віри, що завжди були орієнтиром для наших славних пращурів – запорозьких козаків", - зазначають в історико-культурному комплексу «Запорозька Січ»

Московський художник Нікас Сафронов, перебуваючи на освяченні іконостасу, пообіцяв владиці Луці подарувати ікону.

Художник назвав свою присутність на заході «Божим промислом», зізнавшись, що не зміг вилетіти через сильний туман.

«Нещодавно я купив у Лондоні ікони, які були вивезені з України і Росії. Скоро вони прибудуть до Москви», - зазначив Сафронов. І пообіцяв подарувати одну із ікон Запоріжжю.

Підготувала Марія Горобець, «УНІАН-Релігії».

Фото УНІАН та Андрія Глущенка
 

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся