«Владико... якщо мені корисно, зціли мене невдовзі!» Цілющі святині Церкви
«Владико... якщо мені корисно, зціли мене невдовзі!» Цілющі святині Церкви

«Владико... якщо мені корисно, зціли мене невдовзі!» Цілющі святині Церкви

19:12, 14.11.2012
7 хв.

14 листопада - день пам`яті святих безсрібників Косьми і Даміана ...

Сьогодні Православна Церква святкує день пам`яті святих безсерібники Косьми і Даміана. Ні час їх народження, ні час смерті невідомі. Безсумнівно тільки те, що вони жили не пізніше IV століття.
Лікарі-чудотворці стяжали дар Духа Святого - силою молитви зціляти душевні і тілесні недуги людей. З хворих, яких лікували святі, вони ніколи не брали жодної плати.

«Владико... якщо мені корисно, зціли мене невдовзі!» Цілющі святині Церкви

Святі безсрібники Косьма і Даміан

Відео дня

... І в наші дні зустрічаються безкорисливі лікарі-безсрібники. Але їх дуже мало. Та й людині, якого, «Господь відвідав хворобою», потрібні кошти на ліки - часто це величезні суми.

У дні хвороби, відчуваючи скорботу і труднощі, люди стають ближчими до Бога, шукають допомоги в Церкви, звертаються до її зціляючих святинь ...

У молитві, яку прийнято читати під час хвороби, є такі слова: «Владико ... якщо мені корисно, зціли мене невдовзі».

У Православній Церкві є чимало цілющих святинь, чудодійними властивостями володіє будь-яка з них, надаючи допомогу по вірі хворого.

«Владико... якщо мені корисно, зціли мене невдовзі!» Цілющі святині Церкви

Останнє причастя Марії Єгипетської. Marcantonio Franceschini.

СВЯТА ВОДА

Свята вода володіє величезною цілющою силою, її цілющі властивості викликані дією Божої благодаті.

Святу воду треба пити тільки натщесерце, вранці, в невеликій кількості, з молитвою на прийняття просфори і святої води.

"Господи Боже мій, нехай буде дар Твій святий і свята Твоя вода в просвітлення розуму мого, у зміцнення душевних і тілесних сил моїх, во здравіє душі і тіла мого, в підкорення пристрастей і немочей моїх по безмежному милосердю Твоєму молитвами Пречистої Твоєї Матері і всіх святих Твоїх. Амінь ".

Так само можна чинити і при хворобливому стані, що настав раптово.
У разі хвороби слід взяти благословення у священика на прийняття святої води в міру необхідності. Відомо, що коли кілька крапель цієї святині влити до рота несвідомому хворому, він прийде до тями, і перебіг хвороби зміниться на краще.

Святою водою можна змащувати, змочувати хворі місця, кропити самому і окроплювати речі.

«Владико... якщо мені корисно, зціли мене невдовзі!» Цілющі святині Церкви

Причащання вмираючої. Олексій Венеціанов, 1839 рік.

СВЯТИЙ ЄЛЕЙ

Єлеєм (олія) можна помазуватися (чоло, хворі місця - хрестоподібно) і додавати в їжу.
Можна просочити єлеєм шматочок тканини або вати і прикласти до хворого місця, після чого її слід спалити, але в жодному разі не викидати на сміття.

ПРОСКУРА

Проскура (просфора) - це маленький хліб, з якого вийнята частинка за здоров`я чи упокій під час проскомидії на Літургії в церкві. На проскурах зображені хрест, Божа Матір або святий. Проскуру вживають після святої води з молитвою (див. вище).
Удома проскуру можна подрібнити і засушити для вживання під час хвороби або посту.

АРТОС

Для хворих один раз на рік, у суботу першого тижня після Великодня, спеціально освячується хліб - артос. Прийшовши в цей день до храму, попросивши священнослужителів, можна отримати артос додому. Його вживають під час хвороби натще, після святої води.

«Владико... якщо мені корисно, зціли мене невдовзі!» Цілющі святині Церкви

Ікона Пресвятої Богородиці "Цілителька"

ІКОНА

«Велика фортеця і Божественна сила дається тим, хто з вірою і чистою совістю приступає до ікон святих!», - навчає св. Іоанн Дамаскін.
Болящим або їх родичам добре відвідувати храми і монастирі, де є чудотворні ікони, за молитвами перед якими виникають чудеса і зцілення.
Перебуваючи про час хвороби в ліжку, можна молитися перед домашніми образами, просити допомоги у святих, які на них зображені.

СВЯТІ МОЩІ

Сам факт нетлінності святих мощей - незаперечний доказ присутності в них Божественної благодаті.
Святитель Григорій Богослов про цілющу дію через молитву або дотик до останків святих говорив: «... Вони проганяють демонів, лікують хвороби, є, прорекают; самі тіла їх, коли до них торкаються і шанують їх, стільки ж дійсні, як святия їхньої душі, навіть краплі крові і все, що носить на собі сліди їхніх страждань, так само дійсні, як їх тіла».

Часом досить благоговійно прикластися до святих мощей, щоб отримати полегшення у хворобі або повне зцілення, особливо коли це робиться з благословення старця або духовної особи.

Часто не лише мощі, але й частинка одягу святих, предмети, що належать їм, з милості Божої, знаходять чудові цілющі властивості.

МОЛИТВА

«Молитися про одужання немає гріха. Але треба додавати: аще воліші, Господи! Повна покірність Господу, з покірним прийняттям посилається, як блага, від Господа Благого, і світ душі дає ... і Господа умилостивлює ... І Він або оздравить, або розрадою сповнить, незважаючи на прикре становище». Свт. Феофан Затворник.

«Владико... якщо мені корисно, зціли мене невдовзі!» Цілющі святині Церкви

Сповідь. Борис Клементьєв.

ТАЇНСТВА СПОВІДІ І ПРИЧАСТЯ

Кожен християнин або сам визначає час, коли йому необхідно сповідатися і причаститися, або робить це з благословення свого духовного отця. Сповідь і причастя під час хвороби можуть полегшити страждання і послужити поштовхом до одужання.

Причащання Святих Христових Тайн - Таїнство, встановлене Самим Спасителем під час Таємної вечері: «Ісус узяв хліб, і поблагословив, поламав, і давав Своїм учням, і сказав: Прийміть, споживайте: це є Тіло Моє. І, взявши чашу, і подяку вчинивши, Він подав їм і сказав: пийте з неї всі, бо це кров Моя Нового Заповіту, що за багатьох проливається на відпущення гріхів »(Євангеліє від Матфея, гл. 26, вірші 26-28).

Під час Божественної літургії здійснюється Таїнство Святої Євхаристії - хліб і вино перетворюються у Тіло і Кров Христову і причасники, приймаючи Їх, з`єднуються з Самим Христом.

Причащання Святих Христових Тайн необхідно, щоб увійти в життя вічне. Про це говорить Сам Спаситель: «Істинно, істинно кажу вам: якщо не будете тіла Сина Людського і пити Крові Його, то не будете мати в собі життя. Хто їсть Мою Плоть і п`є Мою Кров, має життя вічне, і Я воскрешу його в останній день... »(Євангеліє від Іоана, гл. 6, вірші 53 - 54).

Таїнство Причастя - незбагненно велике, тому і вимагає попереднього очищення Таїнством Покаяння; виняток становлять лише немовлята до семи років, які причащаються без приготування.

Сповідь - це таїнство церкви, в якому християнин кається у своїх гріхах; - не просто перелічує перед священиком свої гріхи, але обіцяє їх більше не робити.

«Владико... якщо мені корисно, зціли мене невдовзі!» Цілющі святині Церкви

«Соборування хворого» (1638 -1640), Ніколя Пуссен.

ТАЇНСТВО ЄЛЕОСВЯЧЕННЯ (СОБОРУВАННЯ)

Соборування - таїнство, в якому при помазанні хворого освяченим єлеєм (олією) закликається благодать Божа для зцілення його від тілесних і душевних недуг.

Таїнство Єлеопомазання ще називається соборуванням, тому що для здійснення його збираються кілька священиків (бажано семеро), хоча за необхідності соборування може здійснити і один священик.

Це таїнство бере свій початок від апостолів. Отримавши від Господа Ісуса Христа владу зцілювати усяку хворобу і неміч, вони «оливою хворих багато намащували і вздоровляли» (Мк. 6, 13).
Особливо детально говорить про це таїнство апостол Яків: "Чи хворий хто з вас, нехай покличе пресвітерів Церкви, і нехай помоляться над ним, помазавши його єлеєм в ім`я Господнє. І молитва віри зцілить недужого і підведе його Господь; і якщо він гріхи вчинив, простяться йому "(Іак. 5, 14-15).

Соборування людина може пройти 1 раз на рік, як правило, у Великий піст, у церквах, у призначені дні. В інших випадках соборування відбувається на запрошення священика до хворого або вмираючого додому.

Якщо хвороба серйозна, і можливий летальний результат, слід запитати благословення священика на соборування. Єлеопомазання над немовлятами не відбувається, тому що у немовляти немає свідомо скоєних гріхів.

Підготувала Марія Проскура - для «УНІАН-Релігії»

За матеріалами з відкритих джерел
 

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся