Преподобний Нестор Літописець
Преподобний Нестор Літописець

Преподобний Нестор Літописець

15:16, 08.11.2012
5 хв.

9 листопада Православна Церква святкує день пам`яті Нестора Літописця. У країні цього дня відзначається День української писемності та мови.

       Дивовижна  особливість православ`я - повсякденне шанування сонму святих, чия реальну участь в духовному житті кожного з нас не викликає сумнівів.

       Ця впевненість походить з двохтисячолітнього практичного досвіду Церкви, а також вражаючої здатності подвижників віри і благочестя бути сучасними незалежно від того, коли кожен з них здійснив свій святий шлях і в якій історичній обстановці він перебував.

       Є дивовижні особливості наших святих: вони не тільки пов`язані невидимою ниткою спадкоємності, хоча, багато хто з них, ніяк не могли знати один одного, та й розділені були їхні подвиги географічними відстанями і століттями, але і разючий той факт, що наші святі завжди сучасні.

Відео дня

       Їхній досвід, настанови, повчання і життєвий шлях аж ніяк не «перекази давнини глибокої», а цілком реально застосовні практики в нашу технологічну і раціональну добу.

       Переді мною ікона преподобного Нестора Літописця. Мудрий старець зі століть настільки давніх, що й уявити важко. Інші життєві реалії та обставини, інший спосіб життя...

       І все ж, святий сучасний, залишаючись одночасно яскравою самостійністю з притаманними тільки йому рисами характеру і життєвими колізіями.

       Преподобний Нестор Літописець - XI початок XII століття. Місце подвигу - кручі Дніпра. Знаменита Києво-Печерська лавра з самим преподобним Феодосієм на чолі і сонмом старців. Історична епоха становлення і розквіту Київської Русі.

       Мимоволі бачиш перед собою келію, з палаючою на столі свічою і зігнутого над пергаментними сувоями старця, котрий виводить гусячим пером слова: «Се повість временних літ, звідки пішла Руська земля, хто в Києві нача перше княжити і звідки Руська земля стала єсть».

  Нестор Літописець, автор «Повісті временних літ». Скульптура роботи М.Антокольського.

       Одного цього знання про творця світового шедевру було б достатньо, щоб ім`я Нестора увійшло в історію, але ж він був ще й ченцем - молитовником і духовним творцем.

       Знамените вигнання біса з майбутнього святителя Новгородського Микити, яке разом з іншими києво-печерськими старцями здійснив преподобний Нестор є підтвердженням його духовного досвіду, а також пряме свідчення для сьогоднішніх любителів екзорцизму, що чин цей, в народі «вичиткою» званий, є роботою тільки досвідчених монахів, що в сані священному перебувають, а не доморощених священиків, обтяжених сімейними та парафіяльними турботами.

       Але все ж головна заслуга преподобного - звеличення істинного знання, яке в поєднанні з любов`ю до Бога і покаянням приносить мудрість життєву і впевненість у вірі і спасінні. Нестор-літописець не тільки стародавній письменник, з праць якого ми маємо і житіє преподобного Феодосія і «Читання про житіє і смерть блаженних страстотерпців Бориса і Гліба», але і гарячий проповідник книги як такої.

   Нестор Літописець. Реконструкція за черепом С. Нікітіна.

       Вчитайтеся в ці слова старця: «Велика буває користь від учення книжного, - говорив він, - книги наказують і вчать нас шляху до покаяння, бо від книжних слів здобуваємо мудрість і стриманість. Це річки, що напоюють всесвіт, від яких виходить мудрість».

       Хіба не сучасні і злободенні ці думки в день нинішній, коли книга стала замінюватись бездушними інтернет-смайликами, а саме читання обмежується лише «цвіріньканням» (Twitter) c запасом слів від Еллочки-людожерки? Хіба не відповідь це сучасним гносеомахам від православ`я, які доводять, що книжна мудрість є долею лише обраних і тих, що проповідують принцип Скалозуба: «І щоб зло присікти, зібрати всі книги б, та й спалити»?

       Нестор наповнює свої письмові праці конкретними свідченнями про особливості київського життя і монастирського побуту XI століття. У них багато живих деталей. У розповідях преподобного Нестора ми зустрічаємо не тільки історичні свідчення, а й розповіді про благочестя наших предків, про життєвий побут того часу.

  «Повість временних літ» Нестора Літописця. Перший лист.

       Та й справді, на які джерела спиралися би наші знамениті історики Соловйов, Ключевський або Карташев, не будь під рукою Богом збережених текстів «Повісті временних літ»?

       Саме преподобний Нестор дав нам історичне знання і відкрив таємниці давніх століть. Його праця і сьогодні є прикладом того, яких висот може досягти людина, якщо в ній поєднуються Богом дані таланти і духовне діяння. У літописі наша вітчизняна історія отримує богословське осмислення.  

       Духовність літопису, його історична правильність і патріотизм звели його в ряд найвищих творінь світової писемності.

       Історія нашої віри прикрашена численними свідченнями і подвижниками, вона багатогранна і нескінченно пізнавана, але є в ній головне - Господь, який у кожному Своєму подвижнику дає маленький штришок Самого Себе, відображає Свою незбагненність в головному Своєму творінні - людині.

       Саме тому століття і відстані тут безсилі.

Протоієрей Олександр Авдюгін - для "УНІАН-Релігії"

 

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся