Церква як спокуса
Церква як спокуса

Церква як спокуса

11:52, 19.03.2012
18 хв.

Церква - таємниця волі Христа... Христос, який жив у Палестині, зараз так само реально живе в Церкві... У нас немає права вигадувати «свого Христа».

«Се, лежить Сей на падіння і на повстання багатьох... і на знак сперечання» (Лук.2: 34).
«Ніхто не може назвати Ісуса Господом, як тільки Духом Святим» (1Кор.12: 3)

Присвячується світлій пам`яті Романо Гуардіні
 

ТІ, ХТО НЕ ДОТОРКНУВСЯ ДО ТАЄМНИЦІ ХРИСТА, БАЧАТЬ У ЦЕРКВІ ЛИШЕ ЗОВНІШНЮ СТРУКТУРУ

Відео дня

   У Символі Православної Віри ми говоримо про «Єдину, Святу, Вселенську і Апостольську» Церкву. Прекрасні бесіди на Символ Віри єпископа Петра (Льюїльє) і Володимира Лоського коротко і дохідливо пояснюють нам цю Істину. Але у Церкві існує ще безліч граней, які прямо не порушені в цьому сповіданні.

   Зокрема, Церква названа в Писанні «Тілом Христовим», тобто Христос живе в Ній і сьогодні, являється через Неї світу. Ті, хто не доторкнулися до Таємниці Христа, бачать у Церкві лише зовнішню структуру, організацію, яку кожен ззовні оцінює за своєю шкалою цінностей і забобонів. Чимало тих, хто будуть вказувати нам на Її недоліки і слабкості і навіть «історичні гріхи», запитуючи: «І ось це і є Тіло вашого Господа? Це ви Його народ? Що хорошого можна сказати про вашого Господа, якщо Він взяв Собі таких людей, як ви, Своїми свідками у світі»?

   Тут можна багато говорити про те, що Христос, запрошує реально всіх, і всіх очікує, і вас от, панове критики, Він теж може зробити Своїми свідками в світі, вам же треба тільки прийняти Його - що Він бачить наші гріхи і аж ніяк не виправдовує їх, але просто прощає нам багато чого, тому що любить нас. Але все це залишає відкритим питання про «святості» цього народу і про те, наскільки цей народ має право називатися «Тілом Христовим».

   Тут перед нами постає Церква як спокуса і як «знамення сперечання». Головний аргумент критики зводиться ось до чого: «Якщо ви і народ, який прийняв Бог, то народ зовсім не винятковий, тому що в вас виявляються всі ті ж немочі, що і в інших людях. А значить (!) Ви не маєте права претендувати на те, що приналежність до вашої релігійної структурі є обов`язковою і беззастережною умовою живого спілкування з Христом і через Нього - з Богом Отцем.

   Отже, ми можемо спілкуватися і без Церкви як Інституту, який претендує на винятковість і універсальність. Бо ми не можемо повірити, що Христос пов`язаний якимись умовностями з вами настільки, що окрім вашої спільноти не визнає інших спільнот, які трохи інакше, ніж ви, будуть визнавати Його ж ».

ДЕ Ж ЗНАЙТИ РЕАЛЬНОГО ХРИСТА?

   Перш ніж дати відповідь на це запитання, ми повинні звернутися до христологічного контексту Церкви. Справа в тому, що Церква повторює земну долю Христа: Люди не готові прийняти Месію таким, яким Він є - вони хочуть бачити в Месії свого кумира. А що таке кумир? Це автопортрет натовпу, який поклоняється, по-суті, не символу (кумиру), а самому собі, своїм уявленням, доведеним до п`єдесталу. Ось чому Христос - Господь, аж ніяк не кумир. Його розіп`яли ті, хто спочатку Йому аплодували. Чому? Тому що Він «не виправдав їх надій». І ті, хто сьогодні говорять про свою готовність до спілкування з Христом, зовсім не готові зустріти реального Христа. Вони говорять про готовність спілкуватися «з Христом у своєму уявленні».

   Де ж знайти реального Христа? Не «Христа в поданні Бультмана»; не «Ісуса за книгою Ренна», а живого, реального Христа?

   Чудовий філософ Серен К`єркегор у своїх «Філософських крихтах» написав, що увірувати в реального Христа людина може тільки, якщо увійде з Ним в «історичну одномоментність», тобто побачить Його там, в Палестині; послухає Його промови, відчує свої від Нього враження. Людина повинна наживо пережити цей парадокс: Він повинен зустріти Цього Мандрівника, Який називає Себе ні багато, ні мало, «Сущим» (Це ім`я з яким Відкрився Бог Ізраїлю! Причому, в строго монотеїстичному сенсі! Ніякого язичництва!) І заявляє, що врятуватися люди можуть тільки увірувавши в Нього.

   При цьому Мандрівник зцілює хворих, викриває думки співрозмовників, навіть воскрешає мертвих! Але Сам Він ходить у лахмітті, ночує де доведеться, сидить за одним столом з повіями і злодіями і взагалі поводить себе «епатажно». Загалом, говорячи мовою сучасних критиків Церкви - «Ця людина зовсім не переконує своїми справами, що Він і є Бог.

   Хех, теж мені, претензії! Те, що Він володіє надприродними здібностями, не робить Його Богом. Таких було і буде ще в історії не багато. Він - великий, але не універсальний. Він славний - але не єдиний з усіх. І ми готові поклонятися Богу Небесному, але навіщо ж нас змушувати переконувати, що ось ці лахміття належать Богу, і що ось Цей сплячий стомлений Мандрівник - і є Творець світу? ». Ось пережити цей парадокс Особистості і прийняти Його як Бога всупереч всьому, що каже «проти», і є віра!

ЯК НАМ ЗУСТРІТИ «ІСТОРИЧНОГО ІСУСА»?

   Але як нам, що живуть через 2000 років після «тієї історії» зустріти «історичного Ісуса»? І чи можливо це? К`єркегор, на жаль, відповіді не дає. У нього відповіді не було, тому що К`єркегор не входив у той простір, де ця відповідь звучить ясно і виразно. Я кажу про Церкву. Як вже було сказано, вся критика Церкви - це повторення «критики Христа».

   Справа в тому, що Христос нікуди не пішов від нас. Він і зараз ходить посеред світу в «лахмітті», і нині «епатує» Своїми висловлюваннями оточуючих. І зараз від Його особи говорять ті, хто зустріли Його і пережили диво оновлення - вчорашні злодії та повії, що залишилися для товариства з тавром, а для Бога стали новими людьми. І зараз в числі Його учнів і апостолів (священиків і єпископів) перебувають «сумнівні» (як митар Матфей і зилот-головоріз Симон Кананіт), а то й прямо нерозкаяні злочинці (як Іуда Іскаріот). І зараз Він «вводить у спокусу» Своїх сучасників тим, що «водиться з цим збродом і називає цих крохоборів і нероб на «Мерседесах» Своїми священиками».

   Сьогодні люди кажуть: «Я б пішов в Церкву - там так буває світло і приємно, але там відомий мені священик злодій і розпусник». Але вони, самі того не підозрюючи, повторюють те, що говорили сучасники земного життя Ісуса з Назарета: «Я б пішов до Цієї дивовижної і граціозної Людини, але от у Неї в числі найближчих постійних супутників цей злодій Юда, цей головоріз Симон і цей зрадник Матвій, нажився на наших сльозах, а тепер, мабуть, пішов грішки замолювати». Церква Христова і сьогодні являє парадокс Історичного Ісуса. І повірити і прийняти Його можна не завдяки нашій чарівності, а скоріше всупереч нашому «розчарування»: при ближчому знайомстві виявляється, що Він зовсім не такий, яким би ми Його хотіли бачити!

   Він глибше, таємничішке величніше, а ми думали, що Він буде нашим «кишеньковим другом», все нам вибачати і мило нам усміхатися. А Він, виявляється, ще вміє і гніватися, і кричати, і навіть відвертатися від того, хто просить. Ми ось думали, що всі блага (щонайменше, духовні) Він буде сипати нам з рогу достатку, а Він, виявляється, навіть зцілення може дати так, що при цьому одержувача назве псом (Мф.15: 25-27). Нам таке явно не до вподоби! Хіба ж ми хочемо, щоб нам милість кидали як кістку собаці? Хіба ми готові, щоб Він нас так впокорював?

КОЖНА СЕКТА, КОЖЕН РОЗКОЛ ХОЧУТЬ «ПРИЛИЗАНІ» ХРИСТА ПІД СВОЇ ПОТРЕБИ

   Будь-яке відділення від Церкви за релігійними мотивами (а інших і бути не може) здійснюється в ім`я «усікання» образу Христа: кожна секта, кожен розкол хочуть Його «прилизати» під свої потреби - будь то психологічні, історичні, національні. Лише Церква не змушує Христа говорити те, що хоче слухати натовп. Чому? - Тому що в Церкві є гарант збереження образу - жива Присутність Христа в Євхаристії Дух Святий, що живе в Ній.

   Відділення протестантів навіть від суттєво пошкодженої Церкви Риму (пошкодженої, але такої , що все ж зберегла статус Церкви, отже, має в собі реальну Присутність Христа) призвело до розколу. Але розколовся не тільки народ. Розколовся Христос у свідомості народу, образ Христа розколовся, і люди, замість об`ємного сприйняття Його особистості, вчепилися за осколки. У цьому - драма протестантизму.

   Звідси ж проростають коріння атеїзму. Адже там, де немає реальної Присутності, а залишився лише осколок від цілого, неможливо говорити про Життя Бога в суспільстві людському. Віра в протестантизмі перестала бути живою системою відносин. Вона стала «поданням» про Бога. Уявлення ж не задовольняють. В кінцевому рахунку, з`являються ті, хто беруть сміливість відкидати взагалі всі уявлення. Так народжується атеїзм. Зародився він не тоді, коли заявив про себе відкрито і нахабно, а тоді, коли Живого Христа Церкви підмінили «Христом в поданні Лютера» чи «Христом в поданні Кальвіна».

   Саме в цьому сенс слів Христа, сказаних Його учням (що живуть в будь-який час, а не тільки в I ст. Н.е.): «Хто слухає вас - Мене слухає, і хто відрікається вас - Мене відкидає» (Лук.10: 16) . Люди, які говорять, що хочуть вірити Євангелію, але не бажають вірити Церкві (хоча саме Євангеліє як книга є книга Церкви, народжена в Ній, народжена в громаді учнів і адресована цій самій громаді учнів Христа, а не «незалежним віруючим»), і нехай ці люди доведуть, що вірять Євангелію, адже воно вчить нас вірити Церкві.

У НАС НЕМАЄ ПРАВА ВИГАДУВАТИ «СВОГО ХРИСТА»

   І справа не в тому, що Христос не хоче прийняти інші спільноти. Проблема в тому, що інші спільноти не просто «по-своєму поклоняються», а поклоняються іншому Христу! Вони поклоняються «своїм уявленням про Христа». Ще на зорі християнства апостол Павло передбачав цю фатальну небезпеку. Передбачав і піддав анафемі: «Але якби й ми або Ангел з неба став благовістити вам не те, що ми вам благовістили, нехай буде проклятий» (Гал.1: 8). Адже підмінити реальність уявленнями про неї, значить втратити реальність.

   Реальність Христа занадто дорога для християнства, щоб воно могло спокійно дивитися, як деякі люди намагаються її підмінити своїми уявленнями. І коли мова йде про «визнання Христа», ми резонно ставимо питання: «як Кого ви готові Його визнати?». Не всяке визнання відповідає Тому, про Кого ми говоримо. Ми пам`ятаємо, що просто «благим учителем» Він називатися не захотів (Мф. 19:16-17). Зате заявив про Себе: «Я дорога, і правда, і життя. Ніхто не приходить до Отця, як тільки через Мене »(Іоан.14: 6).

    «Ніхто не сходив на небо, як тільки Син Людський, що зійшов з небес, Сущий на небесах» (Іоан.3: 13). Готові ви визнати Його єдиним (!) шляхом для людини до Отця Небесного, як Сам Він про Себе заявив? Готові ви визнати, що Він єдиний Людина, яка зійшла з небес, з Його ж власним правдивим словом? Іншого визнання Він для Себе не передбачає. У нас немає права придумувати «свого Христа». У нас є лише свобода - прийняти або відкинути Того реального Христа, Який звертається до нас як виклик, обличчям до обличчя і вимагає відповіді.

ХРИСТОС, ЯКИЙ ЖИВ У ПАЛЕСТИНІ, ЗАРАЗ ТАК САМО РЕАЛЬНО ЖИВЕ В ЦЕРКВІ

   Ми, члени Церкви, і самі бачимо, наскільки ми далекі один від одного і наскільки іноді навіть несумісні. І тим не менш, не ми встановлюємо «образ Христа». Ми Його лише утримуємо, ми володіємо Його Присутністю. А без реальної Його присутності неможливо і реальне спілкування з Ним. Людина, за рамками Церкви, віддана сваволі своїх «думок» про Христа. Але «Христос в моєму уявленні» це далеко не Істинний Христос, Христос реальний - Який на землі жив в Палестині, а зараз так само реально живе в Церкві.

   Кінцевий сенс Церкви - являти Христа до Його другого пришестя в якості Судді та мздовоздоятеля. Це дуже відповідальна місія, але вона нітрохи не відповідає тому, чого чекають від Церкви «зовнішні». А вони чекають від нас як раз не Христа, а «добрих справ, соціальної позиції, бездоганної моральності» і так далі, і тому подібне. Причому, кожен з тих, хто «чекають», по-своєму розуміє, «що таке добре, і що таке погано», кожен по-своєму бачить межу між моральним і аморальним.

   Тому у Церкви - навіть виріши вона догоджати цим зовнішнім - немає ні єдиного шансу їм догодити. Саме через відсутність за межами Церкви єдиної системи цінностей, моральних координат і загальної оціночної шкали. Але, як ми бачимо, Церква існує не заради «добрих справ» самих по собі, і не заради соціальних позицій. Вона існує заради того, щоб в світі завжди був присутній Христос.

ХОЧЕТЕ РЕАЛЬНО ПОЗНАЙОМИТИСЯ З НИМ? ПРИХОДЬТЕ ДО НЬОГО В ЦЕРКВУ!

   Коли нам ставлять запитання: «Чому саме у вас Христос?», Ми відповідаємо просто і прямо: «Це - не наша заслуга. Ми лише Його прийняли і зберегли ». Зберегли те, що нам довірили апостоли. І тут нерозумно і безглуздо вказувати нам на наші гріхи - ми їх і без вас, і трохи краще вас знаємо. Але це не скасовує того факту, що ми Ним володіємо - як власник скарбу володіє ним незалежно від своїх якостей. Можна довго сперечатися про те, наскільки справедливо те, що «таким даром володіють такі грішники».

   Суперечка безглузда, хоча б, тому що двері відкриті для всіх. Не ми знайшли Його - швидше Він знайшов нас. І ми аж ніяк не стали краще. Але ми тепер особисто знайомі з Ним. А тому, коли приходять і кажуть нам про Нього ті, хто з Ним не знайомі - ми не можемо змовчати, вказавши, що всі ці Бультман, Ренан, протестанти і сектанти не знайомі з Христом. Ми з Ним знайомі, не тому що ми кращі за вас. Просто ми з Ним знайомі і все тут! Факт не обговорюється.

   Ми анітрохи не кращі за вас, але ми говоримо правду, а ви - ні. Втім, ця ваша неправда вам пробачається: ви хочете видати свої бажання за дійсність. Хочете реально познайомитися з Ним? Приходьте до Нього в Церкву. Але з однією умовою: всі свої про Нього судження поховайте десь по дорозі. Щоб Його образ міг бути відображений вами, вам слід стати «білим аркушем», забувши всі свої думки і забобони. І ще - зустріч з Христом є вища цінність. Тому не здумайте шукати цієї зустрічі заради чогось ще. Зустріч з Ним може бути реальною тільки тоді, коли шукаєте Його заради Нього Самого, а не заради вирішення якихось філософських, побутових, психологічних, світоглядних, наукових та інших питань.

ЦЕРКВА - ТАЄМНИЦЯ ВОЛІ ХРИСТА

   Розумний читач вже не стане ставити дурне запитання: «А чому для присутності Христа у світі необхідна Церква». Він помітить, що це просто реальний факт. Тільки Церква тримає унікальний образ Господа, всі ж інші - скільки не намагалися - нічого універсального не змогли знайти або відкрити. Тільки Церква зі століття в століття показує Христа, являє Його - всі інші являють свої про Нього «уявлення». Тільки Церква являє Особистість Христа, а всі інші лише сперечаються про Його функції і ролі.

   Але оскільки не всі люди настільки проникливі, і, як казав Честертон, «у читача є право на дурне питання», ми дамо і на нього відповідь.

   Якщо комусь недостатнім здається сам факт буття Церкви, що незмінно провістить одного і того ж Христа, і в цьому бачити сенс Церкви, то такій людині слід було б прийняти Церкву як Таємницю волі Христа. «Я створю Церкву Мою, і сили пекла не переможуть її» (Матф.16: 18). Ці слова сказані апостолу Петру у відповідь на його сповідання Ісуса - Христом, Сином Бога. Щоб хто не подумав, ніби мова про щось нереальне, абстрактне, духовне, то Ісус атрибутом Церкви робить владу: «І дам тобі ключі Царства Небесного: і що зв`яжеш на землі, зв`язане буде на небесах, а що на землі дозволиш, то буде дозволено на небесах »(Матф.16: 19).

   Відтепер в Церкві небо і земля пов`язані воєдино. І це - воля Ісуса. Він не гірше нас бачив недоліки тих, кому довіряв таке велике служіння і таку владу. Він навіть передбачав, що цей самий «камінь віри» Петро захитається і відречеться від Нього в страху. Однак воля Ісуса від цього не похитнулася і не змінилася. Чи нам оскаржувати рішення і волю Того, Кого ми сповідуємо своїм Спасителем?! Він не обіцяв у Церкві «ідеального людського облаштування». Він обіцяв тільки бути присутнім в Ній. Так може не варто нам шукати в Церкві те, що їй не наказано? Може, навпаки, варто прийняти Того, Хто чекає нас в Ній?

   Якщо хочете, Церква - це ретранслятор. Щоб слово не спотворилося в століттях, необхідний ретранслятор, який буде передавати це слово. Церква - ретранслятор Присутності Христа. І якщо справжнє розуміння Христа може бути дано тільки в осягненні того, Ким Він є («тим, що зійшов з Неба, Сущим на небесах»), то і одкровення про цей аспект «історичного Ісуса» може бути дано тільки через Церкву - Духом Святим. Тільки тут дано те, що без благодаті та одкровення осягнути неможливо.

   Звичайно, людина сама вирішує - як вона хоче ставитися до Христа: як «до звичайної людини» або як до втілення Слова Бога. Кожен сам визначає - чи готовий він задовольнятися осколками, або жадає осягнути Образ в його цілісності. Але кожен повинен, зобов`язаний усвідомити: Якщо все-таки він визнав Христа, сповіщеного Євангелієм Церкви (!), він зобов`язаний бути в Церкві. Христос-Боголюдина поза Церквою так само немислимий, як і Церква без Нього.

   Євхаристія Церкви відкриває нам Його і вручає, ввіряє в наші руки і уста Живий Небесний Хліб. Без цього досвіду всі слова про нього залишаться словами. Лише особиста причетність до буття Церкви, до джерела Одкровення, що струмує в Ній, дозволяє сказати: «І я знаю Христа, а значить, тепер і я становлю Церкву. І нехай мої немочі і лахміття когось бентежать - я все ж зустрів Його, і це - найголовніше ».

Ігумен Феогност (Пушков), кандидат богослов`я - спеціально для "УНІАН-Релігії"

 

 

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся