Чому радість посту перетворюється на печаль?
Чому радість посту перетворюється на печаль?

Чому радість посту перетворюється на печаль?

15:59, 05.03.2012
14 хв.

Піст - час духовної радості, піст - час скорботи, сліз... Чи можливо це поєднати? 

«Радісно приймемо, вірні, Божу звістку про піст ...
Стриманістю приготуємо себе до причастя Владичного
на Сіоні священнодійства,
сльозами очистимо себе
до божественного омивання на вечері Таїнства»(1).

«Постив Господь як чоловік сорок днів,
подаючи нам приклад до наслідування
і показуючи нам міру посту »(2).

«З полум`яною ретельністю встанемо,
щоб прийняти Богом даний дар »(3).

Відео дня

 

Початківець, що цікавиться змістом і значенням посту може зіткнутися з парадоксальним протиріччям: Одні священики кажуть, що піст - це час духовної радості. Інші пояснюють пост як час скорботи, сліз, та й самі храми прибираються в чорний траур, а богослужіння звершується при особливих «слізних» мелодіях. Чи можливо це поєднати між собою?

Дійсно, в святоотцівському богослов`ї присутнє таке поняття, як «світла печаль», «радісна скорбота». Описати ці стани людською мовою навряд чи можливо. Їх можна тільки відчути, пережити. Це туга по небу, туга за вічності. Як висловлює суть поста великопісне богослужіння? Адже саме в богослужінні виражено богослов`я цього священного посту. І ось що ми бачимо у співах «Тріоді Пісної» - основного богослужбового збірника на дні від тижня митаря і фарисея до вечора Великої Суботи:

«Адам, їжу скуштувавши, з раю виганяється. Мойсей же, очистивши постом очі душі своєї, названий Боговидцем. ... Всі, хто хоче бути жителями раю, прийдімо, відмовимся від непотрібної їжі, ... приборкаєм душевні пристрасті і відсічемо плотську хтивість, і легко зробимо сходження до божественної висоти». «Прийдіть, постімось, очистимо тіла, відклавши і їжу, і пристрасті».

Тут підкреслено дуже важливу для посту участь тіла. Саме тіло (а не душа) названо в Писанні «храмом Святого Духа» (1 Кор 6:19). Покаяння омиває, по-перше, тіло, а вже потім через тіло і душу. «Потрудімося умертвити молитвами нашими ворога, що спокушає нас солодкими спогадами, і короткочасні пристрасті умертвімо, що спокушають нестриманням наші почуття» (6). «Відкладемо плотську хтивість і збільшимо дарування душевні» (7). «Плотські похоті умертвімо стриманістю» (8). Тобто не тільки душевні пристрасті, а й тілесні похоті. Зауважимо, що слов`янське слово «похоть» перекладає грецьке слово «епіфіміа», що російською мовою перекладається як «інстинкт». Тобто мова йде про цілком реальну «боротьбу з плоттю», з її бажаннями і запитами. «Усередині розпечемо піч покаяння і спалимо в ній всі ласощі тілесні» (9).

Найяскравіше ця боротьба виражена в п`ятничній стихирі на сирній седмиці: «Перш рятівного Хреста царював гріх і нечестям були всі охоплені. Люди догоджали солодощам тілесним, і мало хто міг нехтувати плотськими бажаннями. Але тільки-но відбулося хресне Таїнство, і мучительство демонів було погашене богопізнання, небесна чеснота оселилася на землі, тому і пост вшановується»(10). Ми бачимо, що тут реально протиставлені два способи життя: плотської (нехристиянського) і духовного, «небесний на землі» (християнський), символом якого і є пост.

В цій духовній праці важливе місце займає молитва і сльози. Тема сліз в богослужінні Пісної Тріоді посідає центральне місце (поряд з молитвою і погашенням плотських бажань). Все інше виглядає як «додаток» або «фон» посту. «Дощі сліз подай мені, Христе, щоб сльозами відмив я скверну, що прийшла до мене через ласощі життєві» (11).

«Священну чашу очищувальних сліз всі вірні з ретельністю приймемо» (12). «Тверезись, душа, не спи і зітхай. ... Гарячим покаяння уникни вогню і плачем роздери ризу плачевну пристрастей твоїх, щоб прийняти тебе шати божественні» (13).

Отже, щоб прийняття Божественну радість, необхідно очиститися від усього тлінного, що тягне нас долу. Покаянні сльози - це тільки почато сходження, шлях очищення. Наступна ступінь (коли людина скидає всі тілесні сласті та пристрасті) - це споглядання Бога:

«До гори неабияких діянь всі постом приступимо, відкинувши побажання ласощів, що тягнуть нас долу. І в морок священний видінь увійшовши, побачимо одну тільки люб`язну красу Христа, таємниче обожнювані сходженням божественним» (14). Тут богослужіння закликає нас зійти до висот споглядання присутності Христової в нашому дусі. Але ми бачимо, що це богобачення можливо тільки тоді, коли ми «стряхнемо полуду з очей розуму свого» (15).

«Поки ж наші очі закриті матеріальними благами, а душа жадає земного, тимчасового і тлінного, ми не можемо ні Бога зріти, ні прагнути вічної слави» (16). Тому під час посту нам належить не тільки духовно від духовних пристрастей утримуватися, а й «від усякої речової (матеріальної) пристрасті відчужитися» (17).

Іншими словами, пост - це відрив від усього земного, щоб зійти на небо. Саме тому ті, хто стверджують, що вони «постять тим, що нікого не ображають і не зляться», підміняють поняття. Злоба і образи повинні бути чужі нам в будь-який час року, адже молитву Господню "Отче наш» ми читаємо щоденно, а значить, щодня, просимо прощення собі, повинні прощати ближнього.

Це до посту, по-суті, не має стосунку. Хоча піст матеріальний без прощення ближніх так само позбавляється своєї сили. Але піст не зводиться до духовної роботи. Піст - це подолання «тяжкості матеріальних пристрастей» в ім`я панування духу над плоттю.

************

Проблема багатьох сучасних початківців-постників полягає в тому, що їм недоступні вищезазначені почуття. Тому у них час посту пов`язаний не зі «світлим сумом покаяння», а з плотським сумом: Вони нарікають про ті поневіряння, з якими пов`язаний подвиг посту. Хоча богослужіння посту нас попереджає: «Не будемо нарікати про прихід жаданих днів посту» (18).

Тобто богослужіння закликає нас нарікати про гріхи, а не про те, що прийшов час покаянних сліз. А у нас все навпаки. Мені нерідко доводиться чути, як наші «православні» нарікають: «Це ж до самої Пасхи ні м`яса, ні молока, ні подружньої близькості, ні концерту, ні КВНу не бачити».

Ця «скорбота за утіхами плотськими» є страшною пародією на радісну і світлу скорботу покаяння. Там, де є земна скорбота, немає справжнього покаяння. «Печаль заради Бога створює незмінну спокуту до спасіння, а смуток мирський створює смерть» (2Кор.7: 10).

Християнин, щоб відчути священну радість-печаль, з готовністю, з радістю розлучиться на час посту і з м`ясом, і з інтимною близькістю подружньою, і з КВНами, і зі світською музикою - щоб усе це відкинувши, зануритися в споглядання Христа Розп`ятого. Ті ж, хто не мають любові до Христа, якщо і чинять зовні подвиг поста, то внутрішньо спалюються «мирським сумом». Бо не здатні залишити втіхи плоті без жалю про них.

Щоб зрозуміти, як можна з радістю терпіти всі обмеження і незручності життєві, нам дозволено звернутися навіть до прикладів з душевного життя, знайомих кожному, хто був закоханий (і до того ж і прекрасно описаних у світській літературі). Коли стикаєшся з «витівками» закоханих, то диву-дивуєшся: І мороз їм не мороз, і дощ не дощ, і хвороба не перепона, щоб з температурою в негоду втекти на побачення.

У чому ж тут таємниця? - В силі кохання. Вона робить всі наші «фізичні страждання» непомітними, навіть невідчутними. І навпаки - закохані, які не мають змоги побачити один одного; почути голос один одного - будуть страждати. Але змусьте ви людину, яка не закохана, виконати всі ці «викрутаси»?

Недарма відносини між Богом і людиною порівнюються в Священному Писанні в категоріях відносини нареченого і нареченої: «Як тішиться той молодий нареченою, так радітиме Бог твій" (Іс.62: 5). І чекає Він від нас, відповідно, «закоханості нареченої». Це саме непорочна, безкорислива і - по-суті - ще зовсім безпристрасна любов (тому що невинні обоє).

Чого вимагає від нас піст? - Жертви! Жертвують люди їжею, зручностями, розвагами, плотською подружньою близькістю. А заради чого? - Заради того, що закохані в Христа і, як птах, хочуть здійнятися до Нього, відірвавшись від усього тлінного і тимчасового. Але таке можливо з легкістю тільки для тих, хто так любить Христа, жадає зустрічі з Ним, що готовий віддати заради цієї зустрічі буквально все на світі.

Тому ж, хто такої любові не має, піст дійсно - тягар. Піст - це барометр, який показує нам «погоду» в нашій душі. Якщо він дається з легкістю і жертвуємо ми всім з радістю - ми на вірному шляху, слава Богу. Якщо йде важко - значить, «не спокійно в датському королівстві», і є що в собі удосконалювати.

Весь рік ви, «ліберальні християни», крутитесь, граєтесь, розважаєтеся, втішаєтесь інтимною близькістю, м`ясом, концертами. Невже вам так важко цілком присвятити Богові ці 48 днів Великого Посту і 8 днів Пасхи? Чому Христос (який повинен бути реально незрівнянно дорожче за все і всіх разом узятих), виявляється вам так «малоцікавий»? - Нерідко я вислуховую від мирських людей, що їм необхідно «розслаблятися».

Одному для цього потрібно випити стакан горілки і закусити салом, іншому - потонути в обіймах дружини, третьому - послухати музику або сходити в театр. Але ж у всьому цьому «втіхою плоті» немає місця Христу. Людина шукає чогось і когось, але не Христа. Тоді як саме Христос повинен стати для нас буквально всім (СР 1Кор. 15: 28).

Саме у Христі віруюча людина знаходить спокій серед скорбот, розраду серед печалей; у Христа черпає сили собі знесилених - у спілкуванні з Ним, в радості Його Присутності. Ця євхаристійна радість прекрасно виражена в молитві свт. Амвросія Медіоланського перед Євхаристією, де священик просить Христа дати йому таку любов, щоб «крім Тебе я не забажав ніякої іншої краси».

В остаточному підсумку сама етимологія слова «піст» походить до поняття «стояння на посту». Тобто поститись - це все одно, що в армії солдатів, що несе вартову службу. Чи може така особа дозволити собі під час варти послухати музику, запросити дружину, скликати друзів, попити пивка з ріднею і завалитися спати? Що буде такому «вартового» окрім розстрілу?

************

Щоб зрозуміти світлу печаль поста, можна уявити себе птахом, який знає про своє покликання літати, навіть чує заклик з небес: «піднімайся і лети, і Я допоможу тобі». Але от зараз цей птах закута в кайдани; ланцюга тягнуть її долу. Ці узи не безумовні, їх можна «розбити». Але щоб пройти «крізь кільце», потрібно «схуд».

І ось птах піддає себе екзекуції: не їсть, не п`є, тільки щодня намагається вирватися з кайданів, чекає того дня, коли вони опиняться їй завеликі, і вона зможе з них вивільнитися і злетіти вгору. Вона могла б вже впасти у відчай і «жити як є». Але ось глас понад обіцяв їй, що багатьма працями, аскетичним самоприборкання, а так само активним опорам земним інстинктам, вона досягне того стану, коли кайдани спадуть з її зап`ясть і вона зможе здійнятися до небес.

А зараз вона плаче, вона усвідомлює свою провину - адже це вона сама захопилася земними принадами птахоловів, хоча їй і говорили: «Не спускайся не землю, не їж того, що запропонує тобі птахолов». І ось вона зараз оплакує свою провину і свою трагедію. Але вона має надію на обіцяне їй прощення і на свободу. Вона вірить, що настане той день, коли вона вирветься з полону і знову повернеться в свій небесний будинок, знову зустрінеться з небесним Отцем. Тому зараз у неї ллються сльози, але сльози ці далекі від відчаю. Це сльози покаяння і надії ...

************

На завершення автор цих рядків хотів би подолати одне непорозуміння, яке часто виникає у читачів моїх текстів на пастирські теми: «Ця людина пише так, ніби хоче всіх загнати на небо силою. А сам він що, вже святий? ». - Ні, аж ніяк не святий. Більш того, схильний таким же і душевним, і плотських пристрастей, яким піддається кожна нормальна людина. Але найстрашніше в духовному житті - це підміна понять, невірна оцінка факту.

Можна сказати словами преп. Серафима: «Я бажав би щодня невпинно славити Господа мого, не знаючи ні сну, ні спокою. Але плоть моя не дозволяє мені так жити, на жаль, горе мені, грішному ». А можна сказати з пихою ліберала: «Я такий і іншим бути просто не бажаю». У всіх нас діють одні і ті ж інстинкти і з приблизно однаковою силою, але ставимося ми до них по-різному: Одні задоволені таким станом справ, інші намагаються вирватися з нього покаянням і молитвою.

Християни належать саме до «незадоволеним» нинішньому станом справ у нашій природі. Це - не війна з матерією, а війна з пристрастями, з нашим пристрастю до благ світу цього. Не благо світу - зло. Гріховний наш «апетит» до цих благ. Гріховно те, що ми не хочемо стати вище, перерости самих себе.

Якщо Христос для нас не абстрактне поняття, а реальна Особистість, з Якою ми маємо досвід реального спілкування (а не просто абстрактно віримо в те, що Він «десь там існує»), то нам радісно буде нести подвиг посту. Ні, легко не буде (тому й подвиг), але праця - навіть найтяжчий - коли окрилений глуздом і любов`ю, робиться з радістю.

Якщо ж особистого спілкування з Христом у нас ніколи не було, ми просто не можемо назвати себе християнами. Адже бути християнином, це не означає «вірити в те, що Христос існує». Ні! Бути християнином, значить завжди дослідно входити у Зустріч з Ним у молитві і в Євхаристії. Це - досвід, а не абстрактні поняття.

 

Священноігумен Феогност (Пушков), кандидат богослов`я, кавалер ордена проповідників УПЦ ім. свт. Димитрія Ростовського - спеціально для "УНІАН-Релігії".

_________

1. Седмиця сирна, вівторок, вечірня, на стиховні.

2. Седмиця сирна, середа, утреня, канон, пісня 1-а.

3. Седмиця сирна, середа, утреня, трипіснець 1-й, пісня 3-я.

4. Тиждень сиропусний, утреня, стихіри на «хвалитех».

5. Седмиця сирна, понеділок, утреня, седален 1-й.

6. Седмиця сирна, вівторок, утреня, трипіснець 1-й, пісня 8-а.

7. Седмиця сирна, вівторок, утреня, стихіри на стиховні.

8. Седмиця сирна, п`ятниця, утреня, канон, пісня 7-а.

9. Седмиця сирна, п`ятниця, утреня, канон, пісня 8-а.

10. Седмиця сирна, п`ятниця, утреня, стихіра на стиховні.

11. Понеділок 1-й седмиці Посту, вечірня, стихіри на «воззвах».

12. Седмиця сирна, п`ятниця, утреня, трипіснець 2-й, пісня 9-а.

13. Вівторок 1-й седмиці Посту, утреня, трипіснець 1-й, пісня 2-а.

14. Вівторок 1-й седмиці Посту, утреня, трипіснець 2-й, пісня 2-а.

15. Ірмос 1-й канону П`ятидесятниці.

16. Григорій Двоєслов. Слово до тих, хто постує.

17. Вівторок 1-й седмиці Посту, вечірня, на стиховні.

18. Вівторок 1-й седмиці Посту, утреня, трипіснець 1-й, пісня 2-а.

 

 

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся