Календар Великого посту
Календар Великого посту

Календар Великого посту

17:12, 28.02.2012
6 хв.

Головні служби Великого посту... Сповідь Великим постом ... Страсна седмиця... Сорок мучеників Севастійських ... Суворий піст.

ГОЛОВНІ СЛУЖБИ ВЕЛИКОГО ПОСТУ

Увечері, в перші чотири дні Великого посту, з 27 лютого по 1 березня, в храмах увечері відбувається читання Великого покаянного канону святителя Андрія Критського.

У середи і п`ятниці протягом Великого посту служать літургію Передосвячених Дарів.

Відео дня

Після літургії Передосвячених Дарів 2 березня буде освячуватися коливо (зварені з медом зерна пшениці) в пам`ять святого мученика Феодора Тирона.

У першу неділю Великого посту, неділю Торжества Православ`я, 4 березня, в храмах по завершенні Божественної літургії здійснюється чин Торжества православ`я.

У 2, 3, 4 суботи Великого посту, (10, 17, 24 березня), Церква здійснює поминання померлих. Напередодні, увечері в п`ятницю, в багатьох храмах здійснюється особливе заупокійне богослужіння - парастас.

Третя неділя Великого посту, 18 березня, - тиждень Хрестопоклонний, на всеношній здійснюється чин поклоніння Хресту. Наступний за цим днем тиждень вважається особливо суворим.

У середу 5 седмиці Великого посту, 28 березня, ввечері (в деяких храмах - вночі) повністю читається Великий покаянний канон преподобного Андрія Критського з житієм преподобної Марії Єгипетської - Стояння Марії Єгипетської. «Праці заради пильнування» в цей вечір дозволяється в їжу вино і єлей.

У п`ятницю цього ж тижня, 30 березня, напередодні Суботи Акафіста (свято Похвали Богородиці), на утрені читається акафіст Божої Матері.

8 квітня - Вербна неділя (вона Ваій або Квітконосна - свято Входу Господнього в Єрусалим). На всеношній напередодні за традицією освячується верба (або пальма). Так завершується Великий піст і починається Страсна седмиця.

СПОВІДЬ ВЕЛИКИИ ПОСТОМ

Православні намагаються частіше сповідатися у Великий піст, і принести покаяння можна практично на будь-який вечірній службі. Є дні, коли сповідатися намагаються майже всі.

У п`ятницю першого тижня Великого посту, 2 березня, ввечері відбувається велика сповідь - після суворого і покаянного першого тижня багато хто готується до причастя. Але тим, хто сповідується вперше або досить рідко, краще для сповіді обрати інший, менш багатолюдний день: ранок середи або п`ятниці (перед або під час літургії Передосвячених Дарів), ранок чи вечір суботи або ранок неділі.

В першу суботу ввечері, як правило, також буває багато сповідників.

Ще одна велика сповідь відбувається в середу, 11 квітня, напередодні Великого Четверга. Також звертаємо увагу: на ній буває дуже багато людей, радимо вибрати для докладної сповіді інший день.

Як правило, якщо людина сповідалася на Страсному тижні (в деяких храмах - напередодні Вербної неділі), благословляється до причастя на Великдень без додаткової сповіді.

СТРАСНА СЕДМИЦЯ

У понеділок, 9 квітня, починається Страсна седмиця - особливо строгий період Великого посту. У ці дні згадуються останні дні земного життя Господа Ісуса Христа.

9, 10, 11 квітня відбуваються останні Передосвячені літургії. Починаючи з неділі (8 квітня) і до вівторка (10 квітня) на вечірньому богослужінні (утреня) співається тропар «Се, Жених гряде опівночі».

Увечері в середу, 11 квітня, на утрені Великого Четверга, читається канон «Січене січеться море Червоне» і співається «Чертог Твій бачу, Спасе мій, прикрашений».

Великий Четвер, 12 квітня, - спогад Таємної Вечері. Здійснюється головна літургія року в пам`ять встановлення Таїнства Євхаристії.

Увечері у Великий четвер здійснюється утреня Великої П`ятниці з читанням 12 Євангелій Страстей Господніх.

Велика П`ятниця, 13 квітня - спогад Святих і рятівних Страстей Господа нашого Ісуса Христа. Літургія в цей день не здійснюється. Вранці читаються Царські години, присвячені Страстям Господнім. Вдень - вечірня з винесенням Плащаниці (в практиці Церкви вона найчастіше відбувається в середині дня). Увечері або вночі - утреня Великої Суботи з похованням Плащаниці.

Вранці у Велику Суботу, 14 квітня, здійснюється вечірня з літургією Василія Великого, після якої, як правило, починається освячення пасок і крашанок. У цей день дозволяється скуштувати вино.

У Велику Суботу в другій половині дня у багатьох храмах читаються Діяння апостолів.

Пізно ввечері у Велику Суботу здійснюється полунощниця з каноном «Плач Пресвятої Богородиці», після чого Плащаницю виносять у вівтар і починається Пасхальна утреня.

СОРОК МУЧЕНИКІВ СЕВАСТІЙСЬКИХ

22 березня святкується пам`ять 40 мучеників Севастійських (313 рік). Церква особливо шанує цих святих: в день їх пам`яті, незважаючи на те, що він припадає в цьому році на четвер, відбувається літургія Передосвячених Дарів. Крім цього, послаблюється статутний піст: на трапезі дозволяється рослинна олія, тоді як, згідно з Типіконом, у Великий піст олія зазвичай дозволяється тільки в суботні, крім Великої Суботи, і недільні дні.

Тому вже кілька століть існує звичай випікати на свято Сорока мучеників пісні булочки з пісного дріжджового тіста на рослинній олії у вигляді пташок - «жайворонки».

БЛАГОВІЩЕННЯ В 2012 РОЦІ

У 2012 році свято Благовіщення Пресвятої Богородиці, 7 квітня, збігається з Лазаревою суботою - днем пам`яті воскресіння праведного Лазаря.

Значення свята Благовіщення настільки високе, що його служба ніколи не переноситься на інший день - здійснюється літургія Іоанна Златоуста.

Благовіщення і Вхід Господній у Єрусалим - єдині два дні протягом Великого посту, коли дозволяється риба.

СУВОРИЙ ПІСТ

Перші два дні Великого Посту, 27-28 лютого, дотримуються особливо суворо: згідно з Типіконом, у ці дні взагалі не вживається трапеза. На практиці ступінь посту повинна визначатися за працями і станом здоров`я того, хто постує. Краще порадитися з духівником.

Ще одне посилення посту відбувається після тижня Хрестопоклонного: з 19 по 23 березня, на четвертій, «середній» седмиці Чотиридесятниці (середа, 21 березня - переполовення Чотиридесятниці).

Велика П`ятниця - день суворого посту. Як мінімум до винесення Плащаниці не поставляється трапеза. Кому дозволяють сили і здоров`я, не їдять до завершення Літургії Великої Суботи.

Марія Сеньчукова, "Православ`я і світ"

 

 

 

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся