Православні святкують Масляну
Православні святкують Масляну

Православні святкують Масляну

23:29, 18.02.2012
2 хв.

Масляна – підготовчий тиждень до Великого посту, присвячена примиренню, підготовці до каяття. Чого не можна робити на Масляну?

Масляна – підготовчий тиждень до Великого посту. Вона присвячена примиренню, підготовці до каяття. Масляна - це час, який потрібно присвятити спілкуванню з близькими, рідними, друзями. Церква закликає пам`ятати, що ні в який час не варто веселитися, втрачаючи голову і совість.

Протягом Масляної не їдять м`ясо, але можна вживати рибу і молочні продукти. На масляний тиждень скасовується піст в середу і п`ятницю.

На Масляну в храмах починають здійснювати великопісні служби. У середу і п`ятницю не відбувається Божественна літургія, читається великопісна молитва святого Єфрема Сирина:

Відео дня

Великопісна молитва святого Єфрема Сирина

«Господи и Владыко живота моего, дух праздности, уныния, любоначалия и празднословия не даждь ми! Дух же целомудрия, смиренномудрия, терпения и любве даруй ми, рабу твоему. Ей, Господи Царю, дай ми зрети моя прегрешения и не осуждати брата моего, яко благословен еси вовеки веков. Аминь».

Ця молитва багаторазово повторюється за всіма великопісними богослужіннями.

Що не можна робити на Масляну ...

З повчання Тихона Задонського: «... Хто проводить Масляну в безчинствах, той показує себе не гідним самого імені християнина».

А ось слова заст. голови відділу зовнішніх церковних зв`язків Московського патріархату протоієрея Всеволода Чапліна: «Звичайно, Масляна - це час, коли за традицією люди ходять в гості, спілкуються за трапезою. Але не варто руйнувати себе пияцтвом або небезпечними іграми ні в який час, тим більше в цей тиждень каяття, що готує людину до Великого посту», - підкреслив він в інтерв`ю РІА«Новости».

... І що потрібно робити

Головна страва на Масляну - млинці, що печуть щодня з понеділка, але найбільше - з четверга по неділю (широка Масляна). В народі говорили, що в цей час треба їсти стільки раз, скільки собака махне хвостом.

Прощена неділя

У Прощену неділю після вечірнього богослужіння в храмах здійснюється особливий чин прощення, коли священнослужителі і парафіяни навзаєм просять вибачення, щоб вступити у Великий піст з чистою душею, примирившись з усіма ближніми.

У Прощену неділю просять вибачення у всіх рідних і знайомих, на що зазвичай відповідають: «Бог простить!»

Sobesednik
 

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся