Стрітення - свято зустрічі людини з Богом
Стрітення - свято зустрічі людини з Богом

Стрітення - свято зустрічі людини з Богом

14:36, 15.02.2012
10 хв.

Стрітення Господнє - двунадесяте свято, відзначається 15 лютого. «Стрітення» - зустріч. Сенс життя полягає в тому, щоб побачити Христа перш, ніж нашу смерть ...  

15 лютого - свято зустрічі людини з Богом.

По суті, весь сенс нашого життя полягає в тому, щоб побачити Христа перш, ніж нашу смерть і так до цього прагнути, як прагнув святий праведний Симеон, якому відкрилася ця таємниця в явленні Богонемовляти. Святий старець прийняв у свої руки на порозі храму Немовля Христа, щоб назавжди залишитися з Ним.

Стрітення - свято зустрічі людини з Богом

Відео дня

Стрітення. Палехське письмо. Початок XIX ст.

ІСТОРІЯ СВЯТА

Стрітення Господнє - двунадесяте свято, відзначається 2 лютого за старим стилем, 15 лютого за новим. Слово «стрітення» означає зустріч.

На 40-й день по Різдві Христовому Богородиця Марія, виконуючи припис Моїсеєвого Закону, принесла Дитятко Ісуса в Єрусалимський храм.

За законній вимозі всі єврейські діти-первістки чоловічої статі, в сороковий день після народження, представлялися в храмі і присвячувалися Богу. При цьому батьки приносили за первістків узаконену пророком Мойсеєм жертву очищення і сплачували невеликий грошовий внесок, який звільняє новонароджених від постійного перебування на службі при храмі.

Супроводжуючий Богоматір Йосип Обручник - опікун Богонемовля, - так само, як і звичайні батьки, приніс за Нього в храм встановлену грошову плату та в жертву очищення - двох голубиних пташенят.

В цей же час в Єрусалимі жила «людина, на ім`я Симеон. Він був чоловік праведний і благочестивий, утіхи чекав для Ізраїля, і Дух Святий був на ньому. Йому було передбачене Духом Святим, що він не побачить смерті, доки не побачить Христа Господнього» (Лк. 2, 25-26).

Симеон - вчений чоловік, в числі 70-ти перекладачів в 3 столітті до Різдва Христового при єгипетському царі Птоломеї перекладав Святе Письмо Старого Завіту. В книзі пророка Ісаї, при перекладі фрази «Се Діва в утробі прийме і народить Сина...», він хотів виправити слово «Діва» на «молода жінка», бо не повірив, «як може Діва народити?» Ангел Божий з`явився перед ним і заборонив виправляти, передбачивши, що він сам стане свідком цього дива.

І ОСЬ ЦЕЙ ДЕНЬ НАСТАВ

Коли Йосип і Марія принесли до храму Немовля Христа, Симеон, за натхненням Святого Духа прийшов у храм. В цей же час в храмі служила пророчиця Анна. Ніхто зі звичайних відвідувачів храму не побачив у принесеному Дитятку Спасителя світу, проте «рід людський, - каже архієпископ Херсонський Інокентій, - встиг вислати на стрітення

Його двох ангелів у плоті: Симеона і Анну, престарілих літами, але юних духом».

Пророчий погляд Симеона зупинився на Діві Марії, яка тримала на руках Божественне Немовля. Старець побачив у Ньому «Розраду Ізраїлеву», обітованого Месію і в священному трепеті і захваті вигукнув: «Нині відпускаєш раба Твого, Владико, по слову Твоєму з миром, тому що бачили очі мої порятунок Твій, світло в одкровення народам і славу людей твоїх» .

«Йосип же і Матір Його дивувалися сказаному про Нього», - зауважує євангеліст і продовжує: «І благословив їх Симеон і сказав Марії, Матері Його: ось лежить на падіння і на повстання багатьох в Ізраїлі ...» (Лк. 2, 33 -35). У цих словах Симеон, названий пізніше Богоприїмцем, провидить той час, коли спочиваюче на його руках Немовля Ісус вийде на проповідь і як по-різному сприймуть Його люди.

В Єрусалимському храмі це Свято було вже в 4 столітті.

Однак Особлива урочистість Стрітення Господнього була додана при імператорі Юстиніані (527-565). Константинополь і його околиці вразила епідемія морової виразки, яка набрала загрозливих розмірів. Потім стався грізний і спустошливий землетрус в Антіохії, від якого місто було сильно зруйноване, загинуло багато людей. У Свято Стрітення Господнього в Константинополі було здійснене урочисте бдіння, що супроводжувалося старанною молитвою про позбавлення від лих, що спіткали. Моровиця припинилася.

Стрітення - свято зустрічі людини з Богом

Стрітення Господнє, Андрій Рубльов.

НАЙГОЛОВНІША ЗУСТРІЧ

15 лютого - свято зустрічі людини з Богом.

По суті, весь сенс нашого життя полягає в тому, щоб побачити Христа перед нашою смертю і так до цього прагнути, як прагнув святий праведний Симеон, якому відкрилася ця таємниця в явленні Богонемовляти. Старець прийняв у свої руки на порозі храму Немовля Христа, щоб назавжди залишитися з Ним.

Зустріч з Богом неминуча для кожної людини, і вона відбувається тут, на землі, перш ніж буде інша зустріч - остання і вічна. Все вирішується в житті кожної людини в залежності від того, як вона ставиться до Христа, і тут не може бути ніякої середини: або ми з Христом Богом, або проти Нього.

Відсутність якогось або «серединного» шляху, коли можна вранці і вдень вірити у щось мирське або сакральне, де Бог відсутній, а ввечері згадувати про Спасителя підтверджується не тільки вознесінням Спасителя на Хрест, а й всією історією людства.

Лише на короткий термін можна запевнити себе і оточуючих, що твій життєвий чи політичний шлях може бути багатовекторним і багатоплановість життя природний стан. Розчарування прийде дуже скоро, а після нього треба буде робити вибір. У всій повноті це розкриється і в останній зустрічі (Стрітенні) Бога з нами, коли Він прийде судити світ. Тоді ніякої середини бути не може. Одні направо - до Бога, інші наліво - в пекло. Саме в пекло, а не в якусь туманну, сумну і спокійну іншу реальність, про яку нам постійно твердять сучасні езотерики і фантасти.

ЗУСТРІЧАТИ ХРИСТА КОЖНОМУ ДОВЕДЕТЬСЯ

Жодній людині неможливо бути нейтральним стосовно Христа, знає він про Нього або не знає. Лише до певного часу можна не помічати або не хотіти знати Бога, але обов`язково до кожного з нас прийде той час, коли наша байдужість або мовчання стане прямою участю в беззаконні і злочині. Тому нікому неможливо уникнути свята Стрітення. Зустрічати Христа кожному доведеться, незалежно від того є в тебе бажання це робити чи воно відсутнє.

Давайте уявимо таку ситуацію: на ваше підприємство приходить новий керівник. Ви можете проігнорувати його зустріч, видатися хворим, поскаржитися на зайнятість і терміновість справ або придумати іншу причину своєї відсутності, але за будь-яких обставин ваше подальше просування по службі і ваші доходи будуть все одно залежати від нового начальника. Але ж це всього лише зустріч земного з земним, смертного зі смертним.

А нас очікує зустріч з керуючим нашим власним вічним життям! У дні земні ще є можливість щось виправити, але її не буде, якщо ми не підготуємося до зустрічі з Христом. Зустрічі, яка буде вирішувати твою «долю» не на кілька років, а назавжди.

Бог створив людину вільною у своєму виборі, але Він ніде не говорив, що в тебе не відбудеться зустрічі з Ним. Вона неминуча.

Сьогодні немає такого дня, коли б ми не чули нарікання на людську байдужість, скарги на байдужість оточуючих, скривджених і покинутих. Телебачення, газети і всюдисущий інтернет рясніють викриваннями, образами, приниженням людини. Більше того, образа сьогодні вважається - боротьбою за правду, а іронічне приниження людської гідності - інтелектуальним креативом.

У хвилини душевного (не духовного!) Просвітління ми розуміємо, що так не можна, що це неможливо зрозуміти і прийняти, але просвітлення замазується черговий пліткою або рекламним роликом, а відсутність зустрічі з Богом відсуває крик душі «чому так?» на її далекі задвірки, щоб не чути було.

Стрітення - свято зустрічі людини з Богом

Стрітення, Вітторе Карпаччо.

БІЛЬШІСТЬ ЙДУТЬ ДО БОГА З ОДНІЄЮ ВИМОГОЮ: «ДАЙ!»

Так все ж, чому так? Чому перемогла байдужість? Адже сьогодні наші душевні пориви можуть лише анонімно когось критикувати, кричати в натовпі гасла-образи, вишукувати чергового ворога і всі життєві проблеми бачити лише через призму грошової купюри.

Відповідь проста і елементарна - відсутність зустрічі з Богом.

Якщо тобі протягом десятиліть розповідати тільки про негативи, говорити про ворогів і суперників, лити бруд на сусідів та рідних, то ти забудеш про білий колір, про чистоту, про святість, про Бога. Навіть Господь стає для нас лише ще одним способом здобуття здоров`я і благ. Як не рахуй, але більшість тих, хто переступає пороги наших храмів, йдуть до Бога з однією вимогою: «Дай!». Звідси і бездушність, і байдужість.

Уникаєш зустрічі з Христом, Його Стрітення - отримуєш букет негативу і життєву дорогу, де лише вибоїни невдач і колючки спотикань.

ЩЕ ДО ТОГО, ЯК ПРИЙДЕ СМЕРТЬ, КОЖЕН ПОКЛИКАНИЙ ПОБАЧИТИ ХРИСТА

В цьому єдиний сенс життя кожної людини. Найстрашніше, коли людина через свою власну байдужість вмирає другою смертю, перш, ніж прийде її тілесна смерть. Душа стає мертвою, байдужою до добра і зла і потенційним кандидатом вічної смерті.

В наші дні культивуються шалене беззаконня і аморальність, тому питання вибору між добром і злом стає ще більш нагальним. Тут власних сил недостатньо, та й сподіватися тільки на себе надзвичайно небезпечно.

Занадто часто наші дії, вчинки і думки беруть початок в пристрастях і гріху, тобто там, де керівник - лукавий, саме той, про якого ми постійно просимо Бога «і визволи нас від лукавого». Потрібна допомога, потрібен союзник, який без сумніву допоможе. Якщо не встигли зустріти Бога, якщо відійшли від Нього, якщо не відчуваємо Його присутності і допомоги, то треба йти до Церкви. Тут, у храмі Божому, в оточенні подвижників віри і благочестя, під покровом Богородиці, в можливості стати причасником Самому Богу - джерело безперервної благодаті і джерело сили.

Церква щодня радісно сповіщає нам устами праведного Симеона, що порятунок відкривається перед лицем усіх людей, але він можливий тільки для тих, хто прагне до зустрічі з Богом, хто не сумнівається в Його перемозі навіть тоді, коли всі говорять про поразку. «На всіх дорогах зустрічається Господь - звертається до всіх нас святитель Феофан Затворник, - Тільки всякий твори свою справу як слід. Живи добре, як сім`янин, як громадянин, як син Церкви ... і освятить тя Христос, і возблаговолить бути прийнятим в обійми серця твого як в обійми праведного Симеона».

Треба постійно прагнути до того, щоб в нашому тимчасовому житті було якомога більше зустрічей зі Спасителем, щоб під час останньої з них, в день судний, кожен з нас почув звернений до нас Божественний голос: «Прийдіть, благословенні Отця Мого, наслідуйте Царство, уготоване вам від створення світу»(Мф. 25, 34).

Зі Святом Стрітення Господня!

Акафіст Стрітення Господнього

Протоієрей Олександр Авдюгін.

 

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся