Як побудувати «храм» в інтернеті?
Як побудувати «храм» в інтернеті?

Як побудувати «храм» в інтернеті?

12:59, 11.10.2011
11 хв.

"Один місіонер на вулиці може за годину заговорити не більше ніж із десятьма людьми"... Творці порталу pravoslavie.ua розповіли про реалізацію ідеї будівництва «храму» у сфері веб-розробок.

«Якщо один місіонер на вулиці може за годину заговорити не більше ніж із десятьма людьми, то відвідуваність розкручених інтернет-ресурсів перевищує десятки, а то й сотні тисяч людей на день», - розповідає один із авторів нового порталу pravoslavie.uaклірик одеської єпархії Української Православної Церкви священик Павло Павличенко.

«Я подумав, що створення православного порталу - можливість побудувати «храм» в інформаційній сфері», - згадує директор одеської студії веб-дизайну «Март» Антон Братченко.

Творці порталу pravoslavie.ua розповіли «УНІАН-Релігії» про те, як вдалося реалізувати ідею будівництва «храму» у сфері веб-розробок.

Відео дня

Один із авторів порталу pravoslavie.ua священик Павло Павличенко

ЛЮДИ, ЯКІ НІЧОГО НЕ ЗНАЮТЬ ПРО ХРИСТА, ДЛЯ НАС Є ВИКЛИКОМ

В мережі інтернет безліч православних ресурсів, як ви позиціонуєте свій портал, в чому його унікальність?

Ідея народилася понад два роки тому. Ми вирішили створити місіонерський сайт, бо знаємо, наскільки люди потребують доступного слова про Бога.

У просторах «рунета» багато серйозних православних сайтів: pravoslavie.ru, pravmir.ru, bogoslov.ru, predanie.ru.

В українському сегменті - це офіційний сайт УПЦ і портал «Православіє в Україні». Більшість єпархій УПЦ мають свої сайти. Заводять свої сторінки священнослужителі та миряни, але великих і якісних ресурсів про Православ`я в Україні, не так багато.

Ми отримали доменне ім`я pravoslaviе в зоні ua. Сьогодні портал повноцінно існує і постійно розвивається.

На яку цільову аудиторію ви розраховуєте?

Наші читачі - віруючі, воцерковлені люди, але також і ті, хто, як вони самі про себе говорять - «вірую в душі». Останніх набагато більше, вони позитивно ставляться до Церкви, але мало знають про Православ`я. Це дві різні аудиторії, і для всіх знайдеться багато корисного на сайті.

Сьогодні Україна - держава, яка «має всі можливості стати православною». Воцерковлених віруючих у нас кілька відсотків. І понад 90% людей мають найвіддаленіше уявлення про Православ`я. Люди, які прийняли хрещення, але нічого не знають про Христа, є для нас своєрідним викликом.

ІНТЕРНЕТ - ЦЕ БОЛОТО. АЛЕ МОЖНА ПОБУВАТИ В НЬОМУ І НЕ ЗАБРУДНИТИСЬ

Раніше в православному середовищі говорили: "Нащо віруючим сайти, адже інтернет - це зло, він несе спокусу для людей?"

У мережі багато поганого, того, що отупляє і розбещує. Ми маємо розуміти, що, входячи в інтернет, занурюємося у болото. Але в ньому можна перебувати і не забруднюватися. Більше того, перебувати в цьому болоті потрібно, щоб допомогти іншим людям випливати. Рятівними острівцями в інтернеті є православні сайти, які дають можливість задуматися про вічні питання, про сенс життя, про те, які цілі ставить Бог перед кожною людиною.

Ми намагатися створити сайт для православних, силами самих православних. У рамках порталу людина може найти собі справу, навіть без знання комп`ютерних програм.

Розкажіть про цілі ресурсу і про його основні розділи. Наприклад, на сайті є розділ "Монастирі та храми". У чому його особливість?

Повного візуального каталогу українських храмів не існує. У багатьох містах є монастирі, стародавні храми, в яких зберігаються святині, і знати про них, цінувати їх - дуже важливо.

Спілкуючись з православними одеситами, я бачив, як людина довгі роки ходить до церкви, знає про Таїнства і регулярно бере в них участь, але навіть не підозрює про різноманіття і багатство святинь, які є в його власному місті, про святих, які просіяли в його регіоні, про мощі, які знаходяться поруч. І, якщо людина не знає про святих, то вони для нього, начебто, не існують.

Зовсім інше, якщо людина знає, коли відбуваються дні пам`яті святого, коли можна взяти участь у Богослужінні, отримати від Бога благодать по молитвам святого, який як і ми ходив по землі.

Наш каталог храмів і святинь має заповнити цей інформаційний вакуум. Ми намагалися зробити його зручним. Храми розподіляються і по єпархіях, і по областях. На початку списку святинь кожної області йдуть найбільш шановані. І якщо людина їде в інше місто, то може скласти паломницький маршрут.

Допомогти в наповненні каталогу може будь-хто. Треба тільки подивитися, чи існує храм в каталозі. Якщо ні, можна підійти до настоятеля, дізнатися історію храму, зробити кілька фотографій, і розмістити інформацію на сайті за посиланням - «Додати храм».

"ЯКЩО МИ НІЧИМ НЕ ЖЕРТВУЄМО, ТРЕБА ПОСТАВИТИ ЗАПИТАННЯ:" ЩО З НАМИ НЕ ТАК?"

Ритми сучасного життя багатьом не дають впоратися з основною роботою і повсякденними справами, невже ви серйозно розраховуєте на волонтерів?

Якщо ми знаходимося в Церкві довгий час і нічого не віддаємо, потрібно поставити запитання: "Що з нами не так?". А те, що з нами щось не так, ми можемо зрозуміти, відкривши Святе Письмо. Неможливо жити в згоді з тим, що сказав Христос, ніяк не висловлюючи на практиці свою любов до Бога і до оточуючих нас людей.

Може в рамках нашого порталу хтось спробує себе в написанні статей на теми, пов`язані з духовним життям. Цілком імовірно, що, побачивши користь, яку отримує не тільки він, а й навколишні, людина ствердиться в такому застосуванні своїх знань і духовного досвіду.

МЕТА ПОРТАЛУ - ПРИВЕСТИ ДО БОГА

За яким принципом відбираються матеріали до розділів "Аудіо", "Відео", "Книги"?

Наша аудиторія потребує основ віри, початкових знань про Бога, а не складних богословських концепцій. Ми намагалися наповнити бібліотеку книгами, корисними для початківця-християнина. Але думаю, що і воцерковлений православний отримає від них чималу користь.

У розділі "Відео" є фільми, які не можна назвати православними, але вони можуть викликати інтерес і змусити замислитися про вічні питання. Адже не завжди людина відразу приходить до православного священика, отримує чіткі рекомендації і всі їх застосовує у своєму житті. Частіше проходить тривалий період осмислення, і для когось навіть короткий фільм може стати відправною точкою для початку духовного життя.

Розділ "Аудіо" створений для поглибленого вивчення богослов`я і церковного життя на ґрунті лекцій та проповідей сучасних богословів. Багато хто звик слухати аудіозаписи, а не читати книги. Цю особливість сучасного способу сприйняття інформації потрібно враховувати.

Що відображено в каталозі посилань?

За його допомогою ми намагалися полегшити пошук у православному інтернеті. На великі і розкручені сайти легко вийти через пошуковик, також легко знайти матеріали про церковні свята, житія святих. Але є теми, які осмислено відображені на сайтах більш вузької спрямованості, і щоб їх знайти, треба добре орієнтуватися в інтернеті, або витратити час.
Цей розділ покликаний перепосилати на інші ресурси.
Наша місіонерська мета - привести людей до Бога, тому нас не бентежить, що люди будуть переходити з нашого порталу на інші.

Хто займається розділом "Питання священику"?

Багато людей не наважуються поставити запитання священику при особистій зустрічі. А на сайті, натиснувши клавішу і заповнивши форму "Поставити запитання священикові", вони можуть отримати відповідь від священнослужителя. Звичайно, це не замінить духовного керівництва, але на певному етапі становлення християнина, розділ буде корисний.

З якою метою створювався "Форум"?

Створюючи "Форум", ми розуміли, що в повному сенсі вирішити проблему браку спілкування на парафіях він не зможе. Інтернет-спілкування не замінить спілкування живе, але якоюсь мірою воно може його організувати і каталізувати. На форумі пропонується створювати теми про зустрічі в реальних умовах, наприклад, організувати зустріч з вивчення Священного Писання в своєму місті.
Багато хто потребує не просто в інформації, а обміну інформацією: поставити запитання, отримати відповідь, висловити думку, послухати того, хто цю думку може грамотно спростувати.

ЗНАННЯ НАКЛАДАЮТЬ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

Що б ви побажали користувачам порталу?

Ніколи не зупинятися на досягнутому і завжди шукати застосування знанням.
На шляху духовного сходження не може бути привалів, тому що наша духовна життя - це не приємна прогулянка, це скоріше сходження на Еверест, яке вимагає спеціальних навичок, устаткування, і взаємодопомоги на шляху. Якщо альпініст зупиниться посеред прямовисної скелі, не закріпившись і не намагаючись просунутися вище, то дуже скоро у нього ослабнуть руки, і він впаде вниз.

Так і християнин, із тією різницею, що досягти вершини ми можемо в майбутньому житті, а впасти і розбитися (якщо будемо давати собі занадто багато відпочинку і послаблень) - вже тут.
Щодо практичного застосування знань про Бога, то яка буде користь спортсмену на змаганні, якщо він тільки вивчав теорію і зовсім не тренувався? Чи будуть у нього шанси на перемогу?

Ті знання, які ми отримуємо, накладають відповідальність, як ми цими знаннями розпорядимося. Якщо ми ніяк не використовуємо їх у своєму житті, вони можуть стати нам в осуд - тому що ми знали і не робили.
Інтернет-портал дає інформацію, але набагато важливіше, як ми будемо її застосовувати і чи зможемо освоїти настільки, щоб передати іншим.

Директор одеської студії веб-дизайну «Март» Антон Братченко

ЯКІСНИЙ САЙТ ЗДАТЕН ПРИВЕСТИ ЛЮДЕЙ ДО ВІРИ

Антон, що вас привабило в цьому проекті?

У мене була думка, що кожна людина має побудувати храм на землі. І я подумав, що створення православного порталу - можливість побудувати «храм» в інформаційній сфері. Звичайно, у цього «храму» зовсім інші цілі, ніж у храму справжнього. Але якісний сайт здатен привести людей до віри, допомагати їм знаходити відповіді на свої запитання і вирішувати завдання.

Як принципи реалізовані в порталі pravoslavie.ua?

Це максимальне спрощення складнострукторованої інформації. У даному проекті довелося відразу розширити функціональність, що ускладнилося ще тим, що сайт адмініструється. У кожної людини, навіть без серйозної комп`ютерної підготовки, є можливість увійти до складу співробітників і займатися наповненням порталу.

Дуже цікавий ефект: люди, які знайомляться з нашою системою адміністрування, після будь-якої іншої, беруться за голову, кажучи: "Такого не буває!" Вони звикли, що для додавання новини потрібно зробити вісімнадцять операцій. Тут же, система управління розроблялася так, що люди можуть додати інформацію без праці.

Що таке веб 2.0 і як це реалізовано в порталі pravoslavie.ua?

Термін "веб 2.0" говорить про соціальність, інтерактивність: можливість обмінюватися повідомленнями, вступати в групи - як на сайтах "В контакте", facebook і т. д.

У pravoslavie.ua реалізована інтерактивна частина, але на неї ми приціл не робили. Хотілося спочатку зробити функціональність, а ще надати людям унікальну інформацію.
Другим етапом буде розвиватися соціальність.

Що ще із запланованого на порталі чекає свого часу?

Коли сайт починає активно працювати, користувачі самі продовжують його вибудовувати. Отримуючи зворотний зв`язок, опитуючи людей, ми дізнаємося їхні потреби. Може виникнути необхідність у таких сервісах, які спочатку навіть не передбачалися. Від якихось паломницьких сервісів - з картами, туроператорами, до сучасних форм спілкування, і до онлайн-спілкування зі священиками.

Олена Ворожейкіна, для «УНІАН-Релігії»
 

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся