Як Буковина патріарха зустрічала: потік людей прямував до собору п'ять годин
Як Буковина патріарха зустрічала: потік людей прямував до собору п'ять годин

Як Буковина патріарха зустрічала: потік людей прямував до собору п'ять годин

13:01, 05.10.2011
7 хв.

Парафіяни раділи спільній молитві зі Сіятішим, решта людей - реконструкції аеропорту та відремонтованим дорогам... Своїм візитом патріарх відкрив світу чудову людину... Фотозвіт. 

На Буковині 1-2 жовтня сталася, без перебільшення, історична подія - з архіпастирським візитом у Чернівці побував предстоятель Руської Православної Церкви патріарх Московський і всієї Русі Кирил.

Минуло трохи часу і ми підбиваємо підсумки цієї події.

Відео дня

1 жовтня. Патріарх Кирил прибув до України. Підхід до преси у аеропорту Чернівців.

Знаменно те, що руський патріарх не ступав на цю землю за всю історію Церкви. Протягом тисячоліття Православна Церква на Буковині входила до складу Константинопольської, Сербської, Румунської Церков. Тільки у 1944 році Чернівецько-Буковинська єпархія війшла до складу Руської Православної Церкви. Тому для буковинців цей візит був довгоочікуваним і бажаним.

1 жовтня. Відвідання Чернівецького єпархіального управління УПЦ

Ще в аеропорту, в короткому слові для преси, патріарх відкрив для всіх мету візиту: поспілкуватись з духовенством та віруючими, помолитись та освятити Свято-Троїцький храм у Свято-Вознесенському монастирі.

Те, що буковинці чекали на патріарха, свідчить кількість людей, яка прийшли на Богослужіння.

1 жовтня. Зустріч Патріарха Кирила у Свято-Духовому кафедральному соборі Чернівців.

1 жовтня після Всенічного бдіння у Свято-Духовому кафедральному соборі Чернівців у своєму пасторському слові Святіший назвав мешканців Буковини «сильнішими за інші народи», бо збереження їхньої ідентичності відбувається завдяки православній вірі і Божій благодаті, яку буковинці черпають у канонічній Церкві.

«Через які тільки історичні перипетії не проходила Буковина!.. Але ж політичні системи і людські встановлення приходять і йдуть геть, а віра в Бога, Церква, привертає до себе все нові й нові душі. Саме тому й зберігся народ Буковини. Не тому, що він мав багато зброї або багато грошей, не тому, що він був сильнішим за інші народи. Але тому, що він зберігав православну віру. Бо через Церкву черпав Божественну благодать і, зміцнюючись у вірі, зберігав самого себе», - сказав предстоятель Руської Православної Церкви.

1 жовтня. Всенічне бдіння у Свято-Духовому кафедральному соборі Чернівців

Предстоятель РПЦ зазначив, що «незважаючи на численні спокуси», православна віра зберігається в серцях мешканців Буковини.

«Я хотів би низько вклонитися всім вам за зберігання цієї віри, за любов до Господа, за терпіння й мужність, за радість, якою ви наповнюєте храми православні, за зберігання єдності нашої віри й чистоти церковного життя», - сказав патріарх Кирил.

Прикро, що сьогодні в інтернеті можна знайти не тільки протести щодо візиту патріарха у Чернівецьку єпархію, а й навіть брудну лайку.

Свято-Троїцький собор Вознесенського Банченського монастиря

На Божествену літургію у селі Банчени православний народ почав збиратися о четвертій ранку. Понад п’ять годин у бік новозбудованого собору пішки прямував потік людей - паломники з України, Росії, Румунії і Молдови.

На патріарше Богослужіння у цей день в монастир прибуло близько 30 тис. вірян.

2 жовтня. Чин освячення Свято-Троїцького собору Вознесенського Банченського монастиря.

Якщо б візит припав не осінню пору, людей біло б більше. Але ж нині весільна пора і на цей день було призначено безліч весіль. Крім того, нажаль не змогли прибути на це велике свято священики і парафіяни з віддалених районів Чернівців: Путильського, Вижницького, Сокирянського, Кельменецького, Сторожинецького.

Першу свічку у новому Свято-Троїцькому соборі запалили від Благодатного вогню.

Та візит вже став історією, а які ж він має наслідки?

По-перше, у спільній молитві з патріархом, православні відчули саму єдність Православної Церкви - Вселенської, частина якої вони є. Адже віряни живуть реальним молитовним спілкуванням, через Предстоятеля з повнотою Церкви. Звичайно, що це сповнює віруючих радості і розпалює вогонь віри в серцях людей, їхні очі, як помітив патріарх Кирилл, говорять про це.

Будинок дітей-інвалідів при Вознесенському Банченському монастирі

По-друге, зміцнення віри спонукає і жити по вірі, і тут дозволю собі процитувати слова патріарха: «Церковь не ищет своего: не ищет власти, не ищет денег, не ищет господства. Она только ищет возможности, которые необходимы в условиях нашей жизни, чтобы любовь Христова могла осуществляться в отношении ближних и дальних, особенно же немощных и нуждающихся в помощи…».

2 жовтня. Освячення будинку дітей-інвалідів при Вознесенському Банченському монастирі.

По-третє, патріарх, своїм візитом на Буковину, відкрив світу те, що в цьому краї чудові люди, такі як архімандрит Лонгін (Жар), і хоча критиків у нас вистачає, які з ненавистю опорочують все добре, та жодний з них не зробив і тисячної долі того, що зробила ця людина, якою керує віра і любов Христова.

2 жовтня. Відвідання дитячого притулку Вознесенського Банченського монастиря в селі Молниця.

Патріарх Кирил висловив подяку настоятелю Свято-Вознесенського чоловічого монастиря архімандриту Лонгіну (Жар) і нагородив його орденом РПЦ «Святого рівноапостольного князя Володимира» третього ступеню. Але, на думку Святішого, церковна відзнака за труди отця Лонгіна мала б бути більш вищого ступеню.

"Я не знав, що тут настільки багато зроблено, орден мав би бути більш вищого ступеню", - сказав патріарх КИРИЛ.
Після літургії патріарх Кирил освятив будинок дітей-інвалідів при Вознесенському Банченському чоловічому монастирі.
”Зрілість суспільства, рівень його моральності, совісності багато в чому залежить від здатності допомагати інвалідам”, - сказав патріарх.

2 жовтня. Відвідання дитячого притулку Вознесенського Банченського монастиря в селі Молниця.

Він зазначив, що ”дуже велике питання, хто кому більше потрібен - ми інвалідам, або інваліди нам”, оскільки, дивлячись на людей з обмеженими можливостями, ”навіть найчерствіша людина не може залишитися байдужою».
Того ж дня Святіший відвідав дитячий притулок Вознесенського Банченського монастиря в селі Молниця (Герцаївський район Чернівецької області України).

2 жовтня. Відвідання дитячого притулку Вознесенського Банченського монастиря в селі Молниця.

Вихованці притулку дали невеличкий концерт на честь патріарха. Предстоятель передав у дар притулку список Казанської ікони Божої Матері, благословив дітей та вручив кожному із 256 вихованців пам`ятні подарунки.

Підсумки візиту можна підбивати й далі: по-четверте, по-п`яте… але думаю, це зайве.

2 жовтня. Проводи патріарха Кирила в аеропорту Чернівців.

Позитивне відчуття від візиту Святішого майже у всіх буковинців: у православних, які раділи з нагоди візиту Святішого; і у решти людей, які раділи реконструкції аеропорту та відремонтованим дорогам.

Протоієрей Іоанн Веренька, прес-служба Чернівецької єпархії УПЦ

Фото: офіційний сайт РПЦ
 

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся