«Буковина вітає свого патріарха» або що насправді відбувається у Чернівцях?
«Буковина вітає свого патріарха» або що насправді відбувається у Чернівцях?

«Буковина вітає свого патріарха» або що насправді відбувається у Чернівцях?

16:19, 29.09.2011
11 хв.

Це перший за історію візит Православного патріарха на Буковину... Біл-борди з вітаннями замовили від усіх православних... Першу свічку в Свято-Троїцькому соборі запалять від Благодатного вогню.

Візит предстоятеля Руської Православної Церкви патріарха Кирила до Чернівецької єпархії Української Православної Церкви, що відбудеться 1 - 2 жовтня, для православних вірян регіону подія знаменна.

Це перший приїзд Православного патріарха на Буковину за історію Церкви.

Відео дня

Кафедральний собор Святого Духа і пам`ятник митрополитові Гакману

Патріарха Кирила очікують тут ввечері, 1 жовтня. Цього дня Святіший очолить Всенічне бдіння в Свято-Духовому кафедральному Соборі в Чернівцях. 2 жовтня предстоятель освятить Свято-Троїцький собор в Банченах і очолить Божествену літургію. Також Його Святість відкриє будинок інвалідів при Вознесенському монастирі і відвідає дитячий будинок Герцаївського району Чернівецької області при Банченському чоловічому монастирі, де виховуються майже 200 дітей-сиріт та дітей з вадами здоров’я.

«ГОСПОДЬ ВІДКРИВАЄТЬСЯ ТІЛЬКИ СМИРЕННИМ ДУШАМ»

Увага духовного лідера такої величини до єпархії, для віруючих людей подія надзвичайно урочиста - віжлива для зміцнення віри, для збереження єдності Православної Церкви.

Люди, які живуть духовним життям, радіють доступності патріарха, який активно відвідує єпархії. Як відомо, паству Руської Православної Церкви складають громадяни десятка держав по всьому світові, Церква не обмежена кордонами Російської Федерації - так склалося канонічно. Для того, щоб побачити патріарха і почути його промову, до місць святинь, де відбуваються подібні візити, збираються численні паломницькі групи. Можливість спільної молитви та участі у Євхаристії з предстоятелем Церкви – неоціненний подарунок для духовенства і для вірян.

Але сутність духовного життя мало зрозуміла політичним силам. Граючи за своїми правилами, вони звикли використовувати візит патріарха – подію, що привертає увагу мільйонів людей з різних країн, - як майданчик для власного піару.

Тому, коли випливає чергова заява, на зразок: «цей візит прініжує гідність та спріяє розпаленню міжрелігійної ворожнечі, ображає почуття громадян», стає незручно і якось дуже ніяково ... Як за якусь знайому людину, яка бовкнула дурницю. Хоча б тому, що Україна - держава з переважно православною традицією.

Ті, хто сьогодні розповсюджують негативні коментарі щодо візиту предстоятеля Православної Церкви, не здатні відчути дух, усвідомити сенс візиту. Через спотворені цінності, пиху, та споживацький спосіб життя, багатьом із них поки не відкрита віра в Бога, не відкрите пізнання торжества віри, радості молитовного спілкування.

«Господь відкривається тільки смиренним душам», - говорив преподобний старець Силуан Афонський.

«ВІЗИТ ПАТРІАРХА - ЗНАК ПОВАГИ ДО БУКОВИНИ»

Катерина Моренчук, 20 років, студентка:

- Приїзд патріарха Кирила - велика подія для всіх вірян Буковини, адже це його перший пастирський візит у наш край. Ми готуємось до цього. На мою думку, це сприятиме духовному зросту людей. Завдяки його прикладу кожен з нас буде прагнути до щирої молитви і зміцніє у вірі.

Ніна Гордійчук, 24 роки, кравець:

- Разом з приїздом патріарха до нас прийде благодать Божа, особливо до тих, хто сподобиться бути на Богослужінні, яке він очолить, почує його проповіді. Вважаю, що це залишить чималий слід в житті Буковини і принесе, в першу чергу, багато духовної користі.

Микола Гарас, 28 роки, лікар:

- Приїзд патріарха Кирила, предстоятеля найбільшої помісної Православної церкви світу - велика радість, можливість помолитися зі своїм пастирем, отримати духовні настанови, укріпитися у вірі, в єдності нашої Церкви. Звичайно, ця радість посилюється ще й освяченням Його Святістю одного з найбільших храмів України, що знаходиться чоловічому монастирі в селі Банчени. Радіємо, чекаємо душею і тілом!

Федір Прокоп, 52 роки, будівельник:

- Візит патріарха - це знак поваги до України як до братської держави, і до Буковини, як до потужного духовного центру Православ’я. У час політичної і духовної нестабільності приїзд нашого патріарха покликаний зміцнити і об"єднати нас. Бажаю кожному зрозуміти це і відчути Боже благословення після приїзду Його Святісті.

Георгій Іванчак, 64 роки, пенсіонер:

- Кожна віруюча людина радіє приїзду духовного наставника, так, як дитина - батькові. Це велике свято для нас. Ця подія спрямована на об’єднання вірних чад Церкви Христової.

 

 

 

ТАКА ЧУДОВА І НЕПРОСТА БУКОВИНА

За часів святого рівноапостольного князя Володимира, територія нинішньої Чернівецької області входила до складу Київської Митрополії.
Автохтонне населення становили буковинські русини і румуни. Здавна ці народності жили разом і не розділяли себе за національною ознакою. Але головним завжди залишався релігійний фактор. Русини (українці) Буковини вважали собі ближчими румунів, ніж українців Галичини, які були уніатами.

У 1303 році у Буковині була створена Галицька Митрополія. Однак дуже скоро землі нинішньої Чернівецької області ввійшли до складу Молдавії, де православ`я було державною релігією. Так тривало до 1775 року, коли Буковина ввійшла до складу Австро-Угорської імперії. До приєднання до Австрії на Буковині налічувалося понад 20 православних монастирів і скитів.

Найстаріша споруда у Чернівцях - дерев`яна церква Святого Миколая (1607 рік). З 1963 року архітектурна пам`ятка.

Під час Першої світової війни, коли Буковину окупували російські війська, митрополит Буковини й Далмації Володимир (де Репта) наказав духовенству молитися за руського царя. Але Буковина все ж ввійшла до складу Румунії, а церковна організація краю увійшла до складу Румунської Православної Церкви.

Колишня резиденція Буковинських митрополитів. Нині тут розмістився Чернівецький університет.

У 1940 році Чернівецька область увійшла до складу СРСР. Протягом 1944-1945 років духовенство єпархії перейшло під юрисдикцію РПЦ. Чернівецька єпархія в повоєнні роки налічувала близько 370 парафій, 200 священиків, мала 2 монастирі.
На початку 60-х років у Чернівецькій єпархії було закрито близько 100 храмів і 2 монастирі.

Облицьований мармуром Синодальний залу резиденції митрополитів

Після святкування тисячоліття Хрещення Русі в 1988 році на Буковині почалося активне відродження церковного життя.

У 1992 році, після самосвятського Собору УАПЦ, питання про перехід у Київський Патріархат православних громад вирішувалося шляхом насильства з боку націоналістично налаштованих екстремістів. Ті громади, які не змогли реалізувати свої плани щодо захоплення храмів канонічної Церкви, існують й донині, але більшістю номінально. Члени таких громад час від часу відвідують богослужіння в храмах канонічної Церкви. Ті, хто шукають у Церкві Бога, поступово розуміють згубність розколу і повертаються з покаянням у канонічну Православну Церкву.

ЦЕРКВА ЗАКЛИКАЄ ПОЛІТИКІВ НЕ ПІАРИТИСЯ НА ЦЕРКОВНИХ ПОДІЯХ

Голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу Української Православної Церкви Георгій Коваленко – одна із відповідальних осіб за візити патріарха до України. Прес-секретар предстоятеля УПЦ впевнений, що де-які політичні сили звикли заробляти на церковних подіях такого рівня власні політичні дивіденди.

- Віруючі люди будь-якої конфесії ніколи не будуть проти щодо братів, до яких приїжджають їхні релігійні лідери. Ми не бачили негативних чи агресивних заяв від офіційних представників інших конфесій, тому тут не може бути будь-якого загострення на міжрелігійному ґрунті. Що стосується поодиноких звернень від політичних організацій, ми закликаємо їх займатися політикою і не втручатися в релігійне життя віруючих людей, - закликав прес-секретар предстоятеля УПЦ.

Він підкреслив, що патріарх Кирил відвідує Україну, «щоб спонукати суспільство до дискусії щодо соціального служіння церкви - щодо покинутих дітей, дітей хворих на СНІД, щодо дитячих будинків».

- Для віруючих, які перебувають в єдності з РПЦ, візит патріарха – це радість молитовного і євхаристичного спілкування. Більш того, цей візит містить соціальне забарвлення, бо патріарх буде освячувати Свято-Троїцький собор при дитячому будинку, відомому на всю країну, яким опікується архімандрит Лонгін (ЖАР), - зазначив голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу.

У ЧЕРНІВЕЦЬКІЙ ЄПАРХІЇ ЗАМОВИЛИ БІЛ-БОРДИ ВІД ІМЕНІ ВСІХ ПРАВОСЛАВНИХ

«Православна Буковина вітає свого патріарха» - саме такій зміст вкладали у Чернівецькій єпархії Української Православної Церкви у напис, замовляючи біл-борди, в рамках підготовки до візиту предстоятеля Руської Православної Церкви.

- Напис замовила Чернівецька єпархія, бо віруючі УПЦ сьогодні є більшістю на Буковині – це 400 парафій, 12 благочінь, 14 монастирів. Нам приємно, що патріарх їде до нас, ми бачимо, що ми не покинуті, і ми замовили біл-борди від імені більшості. Можливо, треба було б написати, що "православна Буковина вітає свого патріарха", але навіть не здогадувалися, що це когось образить, - розповів вікарій Чернівецької єпархії УПЦ, єпископ Хотинський Мелетій.

Вікарій Чернівецької єпархії навів статистику, згідно якої, Київський Патріархат на Буковині має 130 зареєстрованих парафій.
- Але реальних парафій, якщо сімдесят є – то добре, - прокоментував владика Мелетій.

За його словами, Греко-Католицьких парафій на Буковині - 24.
- До нас ніхто не звертався, що їх особисто ображає цей візит. Маже третина віруючих – румуни. Ці люди надзвичайно благочестиві, богобоязкі, мирні, доброзичливі й гостинні. Ці людські якості є підґрунтям того, що візит патріарха Кирила має пройти в доброму ключі, - впевнений єпископ Мелетій.

ОТЕЦЬ ЛОНГІН (ЖАР): «НЕ Я ОБРАВ ЦЕ МІСЦЕ. ГОСПОДЬ ОБРАВ»

Головною подією, в рамках візиту патріарха Кирила на Буковину, стане освячення свято-Троїцького собору УПЦ на території Свято-Вознесенського чоловічого монастиря. Будівництво собору було розпочато в липні 2006 року. Щойно завершені роботи з облаштування території і розпис храму.

Ініціатор будівництва Свято-Троїцького собору, настоятель Свято-Вознесенського монастиря отець Лонгін (Жар)

- Багато хто запитує: «Як Ви побудували монастир? Як ви обрали це місце?». Але не я обрав це місце. Господь обрав. А як він туди мене направив - це теж він знає. Мені сподобалося це місце. З далека побачив - і відчуваю якусь силу. Це є сила Божа, яку я тоді відчував, але сьогодні цю силу відчувають люди, - розповідає настоятель Свято-Вознесенського монастиря отець Лонгін (Жар).

У зведенні храму брали участь чимало добровольців. Собор розписували понад 60 майстрів. Частину фресок було нанесено на стіни за старовинною технологією. На відміну від більшості храмів, де розпис зазвичай копіюють з уже існуючих, у Свято-Троїцькому соборі розпис унікальний. При написанні лику Христа, за основу були взяті фрески Віктора Васнєцова з Володимирського собору у Києві (київський храм був розписаний в 1885-1896 роках. - Авт.).

У вівтарній частині собору будуть перебувати частки мощів Святих Безвинних немовлят Віфлеємських, лаврських святих і частинки хреста Господнього з Єрусалиму.

Першу свічку в Свято-Троїцькому соборі запалять від Благодатного вогню з Єрусалиму, що підтримується ченцями в монастирському скиті, як символ незгасної віри.

Анна Горпинченко, УНІАН

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся