Як на Майдані Різдвяний ярмарок відкривали...
Як на Майдані Різдвяний ярмарок відкривали...

Як на Майдані Різдвяний ярмарок відкривали...

00:23, 21.12.2010
10 хв.

На Майдані Незалежності  відкрито перший благодійний різдвяний ярмарок... Зробити свічку чи ляльку-мотанку може кожен... Ярмарок триватиме до Різдва, і попереду – багато цікавого. Репортаж

На свято великомучениці Варвари, 17 грудня, на Майдані Незалежності було офіційно відкрито перший благодійний різдвяний ярмарок «Три мішечки. Від Миколая до Різдва». День виявився насиченим і завершився молебнем на початок доброї справи. Президент України та Предстоятель Української Православної Церкви запалили благодійні свічки, а головна ялинка країни засяяла вогнями.
На Майдан привезли благодатний вогонь

Коли годинник показав точно 15.30, на Майдані Незалежності розпочався гучний концерт. З привітаннями виступали київські творчі колективи та молоді співаки.

Танцювали народних танців, співали відомих українських пісень та активно закликали приєднатись із танцям та співами всіх гостей свята.

Відео дня

І хоча до Нового року та Різдва Христового ще залишається трішки часу, на головній сцені ярмарку встигли і пощедрувати, і попосівати, і з новим роком привітати, та навіть заспівати колядок.

«Та ще й сію, посіваю

На ваші гаразди,

Щоб здоров’ю ви своєму

Були добрі газди.

Нехай вам і вашим дітям

Всі здійсняться мрії.

Нехай серце і в сто років

У вас не старіє»,

- бажали гостям зі сцени.

З Новорічними привітаннями вийшли до гостей і герої новорічних свят – Дід Мороз і Снігуронька.

Близько п’ятої вечора на церемонію офіційного відкриття ярмарку прибули Президент України Віктор Янукович, Голова КМДА Олександр Попов та Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир.

Першим з привітанням виступив голова КМДА Олександр Попов:

«Дорогі кияни та гості столиці. Є така стара давня традиція: напередодні новорічних свят засвічувати головну ялинку на Майдані Незалежності. Переконаний, що святкування цих свят запам’ятається нам усім…»

Потім Блаженніший Митрополит Володимир відслужив на головній сцені ярмарку молебень на початок доброї справи. Предстоятель Української Православної Церкви закликав усіх присутніх помолитися й попросити Святите теля Миколая порадувати наших дітей і цього року.

«Крокує вже до нас і Різдво Христове, - додав Блаженніший Владика Володимир. - І нехай це свято збудить наші серця до любові з Богом і до любові до ближнього».

Президент Віктор Янукович також привітав киян та гостей міста з наближенням Нового року. «Ми всі пам’ятаємо, як у дитинстві з радістю чекали новорічних свят, — сказав він. — І перше з них – свято святого Миколая. Напередодні цього свята Блаженніший Митрополит Володимир благословив відкрити благодійний ярмарок. Тож нехай наші діти радіють, що їхні батьки, близькі їм люді дають їм можливість відчути той дар, який дає святий Миколай. І в цю ніч хай кожна дитина отримає те, про що вона мріяла. А всім дорослим хочу побажати, щоб вони завжди вірили в свої власні сили. І завдяки цій вірі й великому терпінню, яке нам дає Господь Бог, щоб ми будували нашу країну та наше спільне майбутнє, в якому щасливо житимуть наші діти».

Опісля на Майдані запалили три головні благодійні свічки ярмарку від благодатного огню, що сходить з небес кожного року на Великдень у Храмі Гробу Господнього в Єрусалимі.

У резиденції Предстоятеля Української Православної Церкви Митрополита Українського і всієї України Володимира завжди горить лампада, засвічена від благодатного вогню. Сьогодні, з нагоди свята, лампаду привезли на Майдан Незалежності, і перші особи країни урочисто засвітили цим вогнем головні свічки різдвяного ярмарку.

І, нарешті, кульмінаційний момент. «Ялинко Новорічна, засвітись вогнями», - почули всі.

Ялинка засвітилась, а з нею – весь майдан перетворився на справжню казку. Чималий натовп, який зібрався на головній площі столиці, з захопленням роззирався навколо.

Завершилося відкриття ярмарку тривалим грандіозним феєрверком. І тут тепло стало всім. На устах дітей з’являлись щасливі посмішки, а доросліші захоплено кричали.

Справді, таке казкове завершення офіційного відкриття – яскравий початок новорічних святкувань.
Маленька копія головної свічки власноруч

Перед офіційним відкриттям ярмарку всі охочі мали унікальну можливість виготовити маленьку копію благодійної свічки власноруч. Її можна було понести додому, аби засвітити вогонь любові й добра у власній оселі, або подарувати близькій людині, як щось, зроблене з любов’ю.

Анна Вовк, майстриня, яка створила три головні свічки, показувала всім охочим, як виготовляється свічка. «Для наших свічок ми використовуємо натуральний віск, який називають вощиною. Ви можете самі в цьому переконатися. Лишень спробуйте, як він смачно пахне. Його можна навіть їсти», - запевняє жінка.

У цей час біля сцени вже збиралися охочі.

…Сідаєш біля майстрині, береш до рук восковий аркуш, кладеш на нього шматок гніту, і акуратно згортаєш. Виходить гарно.

Задоволені, відвідувачі поступалися місцем наступним учням.

«Головне – покладіть свічки дома в підсвічник. Адже натуральний віск має здатність поступово стікати», - застерігає пані Анна.

«Взагалі, власноруч виготовити свічку не так уже й важко, - розповідає майстриня. – Потрібно вирізати з великого воскового листу шмат завбільшки в свічку, яку хочете створити. Потім вирізати такої ж довжини гніт. Наші гніти, які ми тут використовуємо, - це стовідсоткова бавовняна тканина. Потім можна працювати. Однак якщо дуже холодно, як от у нас, то віск потрібно постійно розігрівати».

Якщо спочатку люди ніби боялись підходити, то згодом черга утворювалась дедалі більша. Минуло вже дві години, як розпочався майстер-клас, а люди все підходили й підходили. Жінки, які були особливо в захваті від процесу, навіть почали заводити українських пісень: «Ой чиє-ж то жито..» та інші.

З часом збільшувалась не лише кількість учнів, які одночасно намагалися зробити кожен свою свічку, але й зростала їх креативність. Свічки робилися й у формі пірамідок, витягнуті в довжину та прикрашені срібним блиском. Робити це, до речі, також неважко. Потрібно просто на щойно зроблену свічку, з ще теплим воском, щіточкою нанести бажаного кольору блиск, і він одразу пристане.

Зупинити потік охочих та їх креативність зміг лише той неприємний факт, що воскові листи нарешті скінчились. Однак одразу через дорогу вже починався концерт до офіційного відкриття ярмарку.
Благодійні акції на вибір

Ярмаркове містечко працювало активно: тут можна було придбати новорічні чи різдвяні сувеніри, поласувати смачними солодощами, чи… допомогти дітям.

З самого ранку тут працювала Пошта святого Миколая. Семінаристи-волонтери допомагали дітям написати листи святому Миколаю й обіцяли передати їх йому особисто. У листах усі охочі писали свої прохання до святителя або побажання для своєї країни, близьких, чи для себе особисто. Організатори запевняють, що відповіді на свої листи від чудотворця діти обов’язково отримають. Можливо, навіть подарунки. А поки що на згадку їм давали ярмаркові прапорці.

А от трохи поодаль люди жертвували для дитячих будинків чи багатодітних сімей. Адже, як розповідає один із волонтерів, ми маємо брати приклад з самого святого Миколая, який за життя допомагав бідним: «З життя святителя Миколая відомо, що одного разу він дізнався, що в його місті збанкрутував крамар. У нього було три доньки на виданні. І коли ситуація дійшла до того, що їм не було ні чим харчуватись, ні що одягати, батько вирішив віддати їх багатим чоловікам, аби хоч якось врятувати від голодної смерті. Почувши про це, святий Миколай підкинув під вікно крамаревого будинку мішечок з грошима. Знайшовши їх, чоловік дуже зрадів. За ці кошти він вдало видав старшу доньку заміж, і вона щасливо жила у шлюбі. Потім Святий Миколай підкинув крамару другий мішечок, і той зміг щасливо віддати і другу свою доньку. Передчуваючи, що таємний благодійник може знову з’явитися в його житті, крамар кілька ночей поспіль не спав і чатував біля вікна, аби нарешті побачити, хто це був. І коли святитель підкинув третій мішечок з грошима – крамар його побачив і впізнав. Тоді чоловік впав навколішки перед святим, почав йому дякувати і просити помолитися за себе та свою родину. Пізніше, віддавши і третю доньку заміж, чоловік знову збагатів, і, на знак подяки святому Миколаєві, став благодійником, почав допомагати іншим людям».

Власне, звідси і назва ярмарку — «Три мішечки». Тому всі гості також мають змогу долучитись до благодійництва і допомогти тим, хто потребує їхньої допомоги. На ярмарку можна знайти кілька різних скриньок: на кожній із них написано, куди підуть пожертвувані гроші чи речі з цієї скриньки. Таким чином люди самі можуть обрати, кому саме вони бажають допомогти більше.

«Кошти з кожної скриньки ідуть на допомогу різним дитячим будинкам та багатодітним родинам, які раніше звернулися до нас по допомогу. Хто збирає на медичний кабінет, хто на спортивний зал, кому потрібне авто, щоб діставатися в глухе село. Люди або жертвують одразу, або записують адреси конкретних дитячих будинків, аби якось допомогти їм пізніше», – розповідає один з волонтерів.

Крім того, допомогти сиротам можна, придбавши в окремих дерев’яних будиночках ляльок та свічки ручної роботи. Виручені за ці речі гроші і підуть на допомогу дітям.

Власне, зробити одну з таких свічок чи ляльок кожен міг особисто. Адже на ярмарку не лише проходив майстер-клас з виготовлення ручних свічок, тут ще й вчили, як із ниток та різних шматків тканин зробити автентичну іграшку. Здавалося, що навчитись цій справі охочіше хотіли навіть не діти, а старші люди. Адже куди магазинним барбі до виготовлених власноруч з любов’ю лялькових красунь.

Ярмарок триватиме до самого Різдва, і попереду у гостей – багато цікавого.

Марійка Биба, "Православіє в Україні"

 

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся