Новому літакові АН-148 сказали: "З Богом!"
Новому літакові АН-148 сказали: "З Богом!"

Новому літакові АН-148 сказали: "З Богом!"

19:23, 21.04.2010
4 хв.

У Києві освячено перший серійний літак українського виробництва АН-148. Благословення духовного наставника перед кожним польотом - давня традиція для людей «небесної» професії...

Державне підприємство «Антонов», більш відоме як «Авіаційний науково-технічний комплекс імені Олега Антонова» ― це конструкторське бюро, лабораторії, завод та випробувальний комплекс, що дозволяють створювати сучасні комфортабельні літаки. На цьому тижні у житті «Антонова» відбулася важлива подія ― випущено перший серійний АН-148. До того, як передати повітряне судно замовнику, його освятили.

Близькомагістральний пасажирський літак АН-148 розрахований на перельоти дальністю до 5 000 кілометрів та може підняти у небо до 90 пасажирів. «Антонівці» розробили його у 2001 році, а вперше він піднявся у небо в 2004 році.

Новому літакові АН-148 сказали: 'З Богом!'  Євген Рябінін, льотчик-випробувач: «Наш колектив, летчики-испытатели АНТК имени Антонова, принимали участие в испытаниях этого самолета на протяжении 4-х лет. И сейчас мы выполняем транспортные полеты, вводим в строй, обучаем новых летчиков гражданских для выполнения пассажирских перевозок».

Відео дня

Останні роки за українською ліцензією АН-148 серійно виготовляли у Росії. Випуск першого серійного літака на київському підприємстві – знакова подія.

Євген Галуненко, льотчик-випробувач, літний директор ДП «Антонов»: «Сегодняшнее событие вселяет надежду и уверенность, что наше госсударство в ближайшее время сможет выйти на нормальный режим изготовления самолетов, лучших, чем Аэробусы и Боинги, с которыми нам приходится конкурировать на рынке».

Для освячення АН-148-го запросили настоятеля храму на честь святителя Феодосія Чернігівського протоієрея Олександра Білокура. Вищезгадані льотчики разом зі своїми родинами є парафіянами Свято-Феодосійського храму, відомого у столиці як «чорнобильський». Священик називає їх усіх повітряною родиною. Запевняє ― моляться не тільки на землі, а й у повітрі. Благословення духовного наставника перед кожним польотом ― давня і добра традиція для людей «небесної» професії.

Допомоги й заступництва вони просять і у святителя Іоасафа Білгородського, звертаючись до свого покровителя словами молебня. З благословення Блаженнішого Митрополита Володимира цього угодника Божого обрали своїм покровителем ті, хто пов’язав життя з повітряною стихією.

Новому літакові АН-148 сказали: 'З Богом!'  Протоієрей Олександр Білокур, настоятель храму святителя Феодосія Чернігівського: «Це трапилось так тому, що перший російський літак, який сконструював відомий Ігор Сікорський, „Ілля Муромець”, був освячений якраз в день пам’яті святого Іоасафа Білгородського. Священика, який так як сьогодні я, освячував цей літак, Ігор Сікорський запитав: хто буде нашим покровителем? – Ну якщо сьогодні день святого Іоасафа, то він вас бере під свій омофор і буде за вас молитися».

Літак, що невдовзі підніматиме у повітря пасажирів, окропили святою водою. А у кабіні пілотів разом із льотчиками віднині постійно перебуватиме ікона Спасителя.

Євген Галуненко, льотчик-випробувач, літний директор ДП «Антонов»: «Безусловно, все успехи, которые были связаны с испытанием самолета, с его продвижением на рынке, были связаны с тем, что непрестанно молились о нас».

Євген Рябінін, льотчик-випробувач: «Мы выполняем полеты зарубеж, во многие страны Европы. Самолет не только известен, он становится популярным. Все мы знаем, что основное засилие самолетов в мире – это Боинг или Эйрбас на рынке пассажирских перевозок. Как сказал один знакомый льотчик ― вы знаете, очень интересно видеть что-то другое, что-то необычное, что-то новое. То есть люди интересуются, приходят из службы аэропорта, фотографируют, вопросы задают. Летчики приходят. Интересно летать сейчас на этом самолете».

 

Створення сучасного надійного якісного та комфортабельного літака ― тяжка праця, особливо в сучасних скрутних економічних умовах. І колектив, причетний до появи нового літака зайвий раз переконує – з Божою допомогою будь-яка справа буде успішною.

Ольга Сердюк,

«Православіє в Україні»

Фото Олександра Денискина

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся