До Києва прибула Почаївська ікона Божої Матері
До Києва прибула Почаївська ікона Божої Матері

До Києва прибула Почаївська ікона Божої Матері

11:12, 15.09.2009
4 хв.

В Україні тривають урочистості з нагоди 450-річчя принесення Почаївської ікони Божої Матері на Волинь. Для того, щоб дати можливість уклонитися православній святині всім, хто не має змоги побувати в Почаївській Лаврі, 13 вересня ікону привезли до Києва.

В Україні тривають урочистості з нагоди 450-річчя принесення Почаївської ікони Божої Матері на Волинь. Для того, щоб дати можливість уклонитися православній святині всім, хто не має змоги побувати в Почаївській Лаврі, вчора ікону привезли до Києва.

Як передає кореспондент УНІАН, віруючі зустріли чудотворний образ на Залізничному вокзалі і хресною ходою пронесли до Києво-Печерської Лаври. Хода зі святинею пройшла центральними вулицями столиці: вул. С. Петлюри - б-р Шевченка - Бессарабська площа - вул. Хрещатик – Європейська площа - вул. Грушевського - вул. І. Мазепи. Ікону пронесли біля міськради, Кабміну і Верховної Ради України.

За оцінками правоохоронців, у хресній ході взяли участь близько 10 тис. чоловік.

Відео дня

У Києво-Печерській Лаврі Почаївську ікону зустріли Предстоятель Української Православної Церкви Митрополит Володимир і духовенство. Перед Успенським собором відбувся молебень, після якого ікону перенесли в Трапезний храм, де всі бажаючі змогли прикластися до святині.

Після молебню, у своєму зверненні до присутніх, Митрополит Володимир висловив сподівання, що перебування Почаївської ікони Божої Матері в різних куточках України допоможе здолати церковний розкол і об`єднає український народ.

“Сьогодні Сама Цариця Неба і Землі прибула до Києва, щоб разом з нами прославити Її сина і (віруючі мали можливість - УНІАН) помолитися один за одного. У нас є Матір Божа, у нас і є чудотворна сила, яку Їй дав Господь», - сказав Митрополит Володимир.

Близько 12 годин ночі в Трапезному Храмі відбулася літургія з молебнем і читанням акафісту Почаївській іконі Божої Матері. Цієї ж ночі неоціненну реліквію перенесли в Храм Всіх святих, який розташований на місці будівництва кафедрального собору Воскресіння Христова (ст. м. Либідська, Залізничне шосе, 3).

Як повідомили в прес-офісі УПЦ, щодня в 9.00 в цьому храмі починатиметься Божественна літургія, після якої перед Почаївською іконою Божої Матері здійснюватиметься молебень. Також молебень з акафістом Пресвятій Богородиці проходитиме тут в 14.00, 16.00, 18.00. Ікона пробуде в Києві до 21 вересня.

22 вересня чудотворна ікона відбуде до Канади. Святиня побуває в Торонто, Монреалі, Оттаві, Ванкувері, Калгарі, Едмонтоні, Ріджайні і Вінніпегу. 11 жовтня Почаївська ікона повернеться до Києва в Свято-Успенську Києво-Печерську Лавру, а з15 жовтня почнеться Всеукраїнська хресна хода по Україні. Перед поверненням в Почаїв, святиня побуває також в Москві.

Як повідомляв УНІАН, 5 серпня в Свято-Успенській Почаївській Лаврі проходили урочистості з нагоди 450-річчя принесення Почаївської ікони Божої Матері на Волинь.

Довідка УНІАН. Чудотворна Почаївська ікона Божої Матері - одна з найбільш шанованих Православною церквою, зберігається в Успенському соборі Почаївської Лаври (Тернопільська обл.). У Лаврі образ знаходиться над іконостасом центральної прибудови Успенського собору, на висоті чотирьох метрів. Віруючі можуть прикластися до нього лише після Літургії, коли священнослужителі опускають чудотворну святиню вниз на стрічках.

Згідно з переказом, оригінал ікони ніколи не повинен покидати меж обителі. У поїздках і хресних ходах за межами Почаївської Лаври бере участь чудотворна копія ікони, яка датується тим же часом, що і оригінал.

Завдяки молитвам перед цією православною святинею відбуваються чудеса, пояснення яким не можуть дати ні медики і ні учені - хворі отримують зцілення невиліковних хвороб. Також перед Почаївською іконою моляться про звільнення з полону, про напоумлення грішників, про дарування сім`ї і дітей.

Ікона написана олією у візантійському стилі на дошці з липи. Вона зображує Матір Божу до пояса з Ісусом на правій руці. Також на іконі зображені святі: пророк Ілля, мученик Міна, першомученик Стефан, преподобний Авраамій. Знизу - святі жінки: Параскева, Катерина, Ірина-діва.

У 1597 році монастирю ікону подарувала багата вдова Анна Гойська, яка володіла Почаєвом в другій половині XVI століття. Свого часу на знак вдячності за сердечний прийом цю ікону Анні подарував грецький митрополит Неофіт. А.Гойська просила Пречисту про зцілення сліпого від народження брата Філіпа. І сталося диво - він прозрів. Після такого дива А.Гойська з хресною ходою перенесла її на Почаївську гору для спільного поклоніння і щедро наділила монастир землями.

У 1866 році для чудотворної ікони була виготовлена риза із золота. Для прикрас використані коштовні камені.

 

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся