Протоієрей Георгій КОВАЛЕНКО: «Це кафедральний собор майбутнього» (Фото)
Протоієрей Георгій КОВАЛЕНКО: «Це кафедральний собор майбутнього» (Фото)

Протоієрей Георгій КОВАЛЕНКО: «Це кафедральний собор майбутнього» (Фото)

16:40, 30.06.2009
4 хв.

На місці зведення головного храму Української Православної Церкви - кафедрального собору Воскресіння Христового в Києві розпочинаються роботи.Про те, яким буде собор, розповів прес-секретар Предстоятеля УПЦ, протоієрей Георгій КОВАЛЕНКО.

На місці зведення головного храму Української Православної Церкви - кафедрального собору Воскресіння Христового в Києві розпочинаються роботи.

Про те, яким буде собор, корреспонденту УНІАН розповів прес-секретар Предстоятеля УПЦ, протоієрей Георгій КОВАЛЕНКО.

Відео дня

- На якому етапі нині будівництво собору?

- На сьогоднішній день зібрані всі необхідні документи, є проект, є дозвіл на початок підготовчих робіт, і фактично ми закінчуємо оформлення остаточного дозволу на проведення будівельних робіт. Собор буде зведено неподалік від станції метро "Либідська" у Києві, за адресою Залізничне шосе, 3.

Це дуже велике будівництво, яке, думаю, триватиме не менше десяти років. Ми будуємо не просто храм, не просто кафедральний собор (до речі, зводиться він на місці колишніх володінь Успенської Києво-Печерської лаври), ми також будуємо великий духовно-просвітницький центр. Це фактично кафедральний собор майбутнього.

- Розкажіть, будь ласка, про це детальніше.

- Кафедральний собор матиме велику залу, конференц-зал, приміщення для проведення концертів та фестивалів на тисячу місць. При соборі планується гімназія, декілька музеїв, студії для телевізійних і загалом медійних проектів. Довкола собору будуть приміщення для синодальних відділів Української Православної Церкви. Тобто координація соціальних, просвітницьких, місіонерських - усіх проектів Української Православної Церкви вестиметься з цього духовно-просвітницького центру.

- Чи існують аналоги подібним храмам?

- У чомусь ми орієнтувалися на Храм Христа Спасителя, але ми пішли далі. Тому що плануємо створити більш розгалужену духовно-просвітницьку інфраструктуру. Маємо нагоду поєднати величний собор на декілька тисяч людей, які могли б там молитися, із потужним духовно-просвітницьким центром.

- На місці, де постане собор, споруджено дерев`яний храм…

- Так, сьогодні в цьому храмі вже звершується молитва, його настоятелем є єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр. Настоятель майбутнього кафедрального собору - Митрополит Володимир, я є головою парафіяльної ради і ключарем собору.

- Яким чином планується фінансування будівництва?

- Сьогодні ми не маємо генерального інвестора, і напевно, це добре, тому що нині кошти на будівництво собору збираємо всією Церквою. Вже долучилися до збирання коштів парафії міста Києва, єпархії  Української Православної Церкви, деякі монастирі. Тобто ми збираємо кошти всією церковною громадою. Коли будівництво почнеться, думаю, що ми будемо більш активно проводити інформаційну програму, щоб долучити до будівництва цього храму ширші можливості.

- Чи вже відома остаточна сума, у яку обійдеться будівництво кафедрального собору?

- У зв`язку з проблемами, що наразі постали у фінансовій, промисловій і будівельній сферах, будь-яка цифра, яку ми сьогодні назвемо, буде нереальною. У нас, звичайно, є певний фінансовий план, однак про остаточну суму коштів говорити нині передчасно.

- Чи має держава стосунок до будівництва собору?

- На сьогодні держава у цьому проекті ніякої участі не бере. Це проект суто церковний. Але ми постійно звертаємося з тих чи інших питань за допомогою до місцевої київської влади. Йдеться про оформлення документів, проходження тих чи інших комісій. Взагалі-то я вважаю, що сьогодні держава перебуває в такому стані, що сама потребує допомоги. Держава має опікуватися насамперед тими сферами, які потребують залучення бюджетних коштів, як от охорона здоров`я, утримання літніх людей, дітей-сиріт. Церкву ж повинен будувати народ. І кожен, хто відчуває потребу і бажає долучитися до будівництва цього храму, має це зробити.

- У пресі з`явилися повідомлення про те, що Патріарх Кирил під час свого візиту в Україну відвідає місце, де стоятиме собор.

- Так, ми готуємо візит Святішого Патріарха до місця спорудження собору, і ми йому покажемо проект. Це буде ще одне благословення нам на те, щоб ми довели це будівництво до завершення. Про це ми молимося.

Записав Микола КУЛІШ

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся