Фото из открытых источников

Політологи оцінили роль УПЦ у процесі обміну військовополоненими та побачили перспективи

15:26, 27.12.2017
4 хв.

Обмін полоненими став можливий завдяки миротворчій роботі Української Православної Церкви, а не лише політичним угодам. На думку політологів, єдиною об’єднуючою силою в переговорному процесі є Українська Православна Церква, котра присутня і на всій території України, включаючи непідконтрольні.

Обмін полоненими став можливий завдяки миротворчій роботі Української Православної Церкви, а не лише політичним угодам.

Про це в коментарі Центру інформації УПЦ розповіли українські політологи.

Зокрема релігійний експерт, кандидат філософських наук Юрій Решетніков вважає, що «обмін полоненими можна було б здійснити і раніше, але деякі політсили, які затягують цей процес, відверто шкодять, намагаючись отримати політичні дивіденди».

Відео дня

«Починається політична кампанія, і президентська, і парламентська, тому питання обміну стає засобом політичного піару. І єдиний наслідок цього для наших хлопців, які знаходяться в полоні – це те, що вони продовжують знаходитись в полоні. Це те питання, яке потребує тиші. Тому краще спочатку зробити, а потім оголосити результат», - вважає Юрій Решетніков.

З ним погоджується голова правління Інституту української політики Кость Бондаренко.

«І з одного, і з іншого боку протистояння є так-звані «партії війни», які всіляко демонструють, що мирне врегулювання конфлікту, в тому числі і обмін полоненими, їх не цікавить. Тому обмін полоненими просто саботується представниками цих сил. Але, на щастя сьогодні він став можливим завдяки ініціативі Православної Церкви», - зазначив Кость Бондаренко.

На думку політологів, єдиною об’єднуючою силою в переговорному процесі є Українська Православна Церква, котра присутня і на всій території України, включаючи непідконтрольні.

На думку директора Українського інституту аналізу і менеджменту політики Руслана Бортника, діалог про звільнення полонених розпочався, саме завдяки старанням УПЦ.

«На жаль тривалий час не вдавалось про це домовитись, адже сторони одна одній не довіряли. Тут важливу роль мали відігравати міжнародні організації, та ж сама ОБСЄ, але їм цього не вдавалося зробити. В решті решт, сьогодні це вдалося зробити і тут важливу роль зіграла не лише політична воля сторін, а й посередництво Православної Церкви», - наголосив політолог.

Водночас Кость Бондаренко впевнений, що Українська Православна Церква вже не раз доводила свою ефективність у переговорному процесі.

«У Православної Церкви є свої додаткові можливості, яких не має держава. УПЦ може бути універсальним переговорником, створивши універсальний майданчик для обміну полоненими. Підтвердженням цьому є домовленість Блаженнішого Митрополита Онуфрія про звільнення "кіборга" Тараса Колодія. І взагалі – церковні діячі доволі активні в процесі перемовин з обміну полоненими», - зазначив Кость Бондаренко.

З ним погоджується Руслан Бортник, наголошуючи на важливості такої роботи.

«Українська Православна Церква не просто зшиває Україну і виконує багато тих функцій, які виконує держава, чи політики, вона сьогодні є і найпопулярнішою і найбільш авторитетнішою інституцією в українському суспільстві, про що свідчать соціологічні опитування», - заявив політолог

Водночас релігійний експерт Юрій Решетніков вважає, що антицерковна кампанія, розгорнута сьогодні проти УПЦ лише шкодить обмінному процесу, дискредитуючи Православну Церкву і її роботу в цьому напрямку.

«Це не сприяє чомусь ефективному. Як цього уникнути? Деяким людям треба просто совість мати. А якщо говорити про певні категорії, вважаю, що держслужбовці мають виконувати законодавство України, а не розпалювати міжрелігійну ворожнечу. Те ж саме стосується деяких представників ЗМІ, які мають подавати об’єктивну інформацію, а не виконувати те, чи інше політичне замовлення. Обмін полоненими не відбувається на рівні політичних гасел і заяв», - заявив Юрій Решетніков.

Разом із тим, політолог Руслан Бортник впевнений, що ефективність миротворчої роботи УПЦ в цьому напрямку не обмежена.

«Переконаний, що Православна Церква ще зіграє свою надзвичайну роль в завершенні цього конфлікту і примиренні між сторонами. Це підтверджує факт домовленості про обмін 27 грудня», - відзначив Руслан Бортник.

Як повідомлялося, завдяки переговорам Предстоятеля РПЦ Патріарха Кирила з представниками з України та так званими "ДНР" і "ЛНР", вдалося досягти домовленості про обмін військовополоненими за схемою "306 на 74", який має відбутися 27 грудня.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся