1

Архієпископ, який їздив на Собор РПЦ, розповів про вплив рішень на життя УПЦ

00:50, 06.12.2017
4 хв.

В УПЦ найголовнішими рішеннями Архієрейського Собору РПЦ назвали впорядкування статуту в частині керівного центру УПЦ, започаткування діалогу про звільнення військовополонених, встановлення загальнгоцерковного шанування прославлених українських святих і рішення щодо листа Філарета.

Як повідомляє Центр інформації УПЦ, про це заявив  голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ архієпископ Климент (Вечеря) під час прес-конференції на тему «Перспективи українського православ’я» в інформаційному агентстві УНІАН. 

За словами владики Климента, Блаженніший Митрополит Онуфрій закликав Архієрейський Собор унормувати статутну документацію РПЦ, аби положення Української Православної церкви було чітко прописано в документах, які регулюють діяльність Руської Православної Церкви.

Відео дня

«Донедавна положення про Українську Православну Церкву містилося в розділі про самокеровані Церкви. Але УПЦ має набагато більше прав і повноважень, ніж всі інші самокеровані Церкви. Собор вперше описав у своїй статутній документації те, що було визначено Томосом про самоуправління і незалежність Української Православної Церкви, наданій Московським Патріархом ще у 1990-му році. Більше того, у статуті визначено, що центр управління УПЦ знаходиться у Києві», - звернув увагу архієрей.  

Крім того, архієпископ Климент наголосив на важливості зусиль Блаженнішого Митрополита Онуфрія щодо визволення українських полонених.

«Я би хотів наголосити, що без особистої ініціативи Блаженнішого Митрополита Онуфрія, яка була підтримана Патріархом Кирилом, ті домовленості, про наміри визволити українських військовополонених, не мали би місця бути. Саме тому однією із важливих постанов Собору був заклик до посиленої молитви за визволення полонених. Це були перші кроки, які, маємо надію і щиро молимося, найближчим часом завершаться повним визволенням усіх наших хлопців, котрі знаходяться у полоні на непідконтрольних територіях Донбасу», - наголосив архієрей. 

Важливим результатом архієпископ Климент назвав визначення переліку тих святих, які були прославлені Священним Синодом Української Православної Церкви, але не мали загальноцерковного шанування.

«Архієрейський Собор визначив, що практично всі ті святі, про яких йшлося, мають шануватися не лише у межах УПЦ і РПЦ, а й далеко за межами країн. Шановані всім світом преподобний Іона, святитель Феодосій, великі Київські святі преподобні Паїсій і Парфеній, собор Глинських старців, які відродили чернечі традиції в богоборчі часи періоду радянського режиму, тепер загальношановані святі», - наголосив голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ.   

Окремо архієпископ Климент звернув увагу на лист колишнього митрополита  Філарета (Денисенка) до Патріарха Кирилла, заслуханий на Архієрейському Соборі РПЦ.

«У цьому листі є чіткі і абсолютно зрозумілі пропозиції про відновлення євхаристичної єдності з Руською Православною Церквою, а відтак і з усім світовим православ’ям. Подолання церковного розколу потрібно не відтерміновувати, а якнайшвидше все зробити для того, щоб знайти шляхи для примирення і знайдення шляхів для відновлення євхаристичної єдності. Архієреї зробили все, щоб ті, хто ініціював цей лист відчули відкритість і прагнення до конструктивного діалогу і знайдення відповідей на ті питання, які протягом чверті століття стоять перед українським Православ’ям», -наголосив голова інформаційно-просвітницького відділу УПЦ.

Як відомо, з 29 листопада по 3 грудня в Москві проходив Архієрейський Собор РПЦ, на якому були прийняті важливі рішення, в тому числі, для українського православ’я. В роботі Архієрейського Собору взяли участь 56 архієреїв з України.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся