Філарет заявив, що повернення УПЦ КП до МП не буде / фото УНІАН

Філарет скликав прес-конференцію і заявив, що повертатися в Московський Патріархат не буде

17:42, 01.12.2017
3 хв.

Руська Православна Церква закликала Українську Православну Церкву Київського патріархату повернутися в Московський патріархат, але цього ніколи не буде.

Як передає кореспондент УНІАН, про це глава Української Православної Церкви Київського патріархату Філарет заявив сьогодні на прес-конференції в Києві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В РПЦ розповіли, як єпископат сприйняв лист Філарета

Відео дня

За його словами, він звернувся з листом до РПЦ, щоб з нього була знята анафема, що відкрило б діалог примирення, "однак виявилося, що російська церква не готова до діалогу".

"Я звернувся до Московського патріархату і до єпископату про примирення. Ця ініціатива пішла від Московської патріархії, але не прямо з Москви до Києва, а через митрополита закордонної російської церкви Іларіона", - сказав Філарет.

За словами глави УПЦ КП, російська сторона при посередництві Іларіона передала йому, що собор РПЦ готовий зняти з нього анафему, але за умови, що він попросить про це.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Створено комісію для переговорів щодо подолання церковного розколу в Україні - рішення Собору РПЦ

Результатом цього був лист Філарета до предстоятеля РПЦ і єпископату руської церкви. Йому пояснили, що без відповідного звернення до собору неможливо прийняти рішення про зняття анафеми.

"Потрібно було вирішити питання зняття анафеми, тому що примирення без молитовного єднання не можливе. А для спільної молитви потрібно зняти анафему. Тому було досягнуто домовленості, що це питання буде вирішено на соборі РПЦ", - сказав Філарет.

Також він додав, що сподівався на те, що після зняття анафеми можна буде вести діалог з РПЦ про надання автокефалії УПЦ КП.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:Речник УПЦ КП оприлюднив лист до РПЦ: текст не на церковному бланку, підпис - "ваш побратим Філарет" (фото)

"Замість цього собор, скориставшись моїм зверненням, направив його не на примирення, не на вирішення питання автокефалії, а на те, що нібито ми хочемо повернутися в лоно Московського патріархату. Так от, я хочу твердо заявити - жодного покаяння, що я вибрав шлях автокефалії Української православної церкви, не було, немає і не буде ніколи. Тому що Бог дав нам державу, і в державі повинна бути незалежна православна церква. Це аксіома. Цим шляхом пройшли всі православні церкви, в тому числі і російська, яка після утворення великого Московського князівства відокремилася від Київської митрополії на Московську", - наголосив глава УПЦ КП.

Як повідомляв УНІАН, 30 листопада ввечері в Руській Православній Церкві заявили про те, що глава УПЦ КП Філарет попросив вибачення і просить примирення. У відповідь в УПЦ КП заявили, що про покаяння і повернення в лоно РПЦ не йдеться.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся