Глава УПЦ КП Филарет написал написал письмо Патриарху Кириллу

В РПЦ стверджують, що Філарет попросив про прощення, але в УПЦ КП заявили, що ніякого покаяння не було

19:36, 30.11.2017
4 хв.

У Російській православній церкві заявили, що предстоятель Української православної церкви Київського патріархату, патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет попросив прощення і просить зняти анафему, у відповідь в УПЦ КП заявили, що про жодне покаяння і повернення в лоно РПЦ не йшлося.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Речник УПЦ КП оприлюднив лист до РПЦ: текст написано не на бланку, підпис - "ваш собрат Філарет" (фото)

Як стверджується на офіційному сайті РПЦ, на Архієрейському соборі РПЦ заявили про отримання письмового звернення від глави УПЦ КП Філарета до глави РПЦ Кирила від 16 листопада 2017 року.

Відео дня

«У листі міститься прохання про відновлення євхаристійного та молитовного спілкування з християнами, які перебувають в українському церковному розколі, і про скасування «всіх рішень, в тому числі про погрози і відлучення... заради досягнення Богом заповіданого миру між єдиновірними православними християнами і примирення між народами», - йдеться в повідомленні.

Як стверджують у РПЦ, лист завершується словами: «Прошу прощення у всьому, чим згрішив словом, справою і всіма моїми почуттями, і так само від серця щиро прощаю всім».

Зазначається, що «Собор із задоволенням сприймає звернення як крок до подолання розколу і відновлення церковного спілкування з боку тих, хто колись відпав від єдності з канонічною Українською православною церквою».

«Після печальних двадцяти п'яти років чвар, насильства, взаємної неприязні, образ і негараздів, що виникли в українському Православ'ї і українському суспільстві в результаті розколу, з'являється, нарешті, можливість встати на шлях відновлення єдності», - йдеться в повідомленні РПЦ.

Для ведення подальших переговорів з тими, хто відокремився від церковного спілкування, Собор засновує комісію в складі 7 митрополитів і протоієреїв. Окремо наголошується, що «для ведення переговорів в необхідних випадках комісія може залучати консультантів».

У свою чергу прес-секретар Київської Патріархії архієпископ Євстратій (Зоря) в коментарі УНІАН заявив, що у своєму листі предстоятель Української православної церкви Київського патріархату, патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет не просив прощення у РПЦ. «Патріарх Філарет не просив прощення у РПЦ», - сказав він.

Прес-секретар пообіцяв, що лист і заява щодо листа будуть сьогодні опубліковані на сайті Київського патріархату.

Щодо змісту листа речник зазначив, що тут треба давати пояснення, чия це була ініціатива. «Це була ініціатива з боку Російської церкви. Вони робили пропозицію, що нібито вони згодні до діалогу, до знаходження взаєморозуміння і примирення, але для цього потрібно, щоб Патріарх звернувся. У такій формі, в якій це можливо для них, для їх сприйняття», - пояснив Зоря.

Він наголосив, що не йдеться про жодне «покаянні перед Російською церквою».

«Жодного каяття перед Російською церквою Патріарх не мав і не має, і не матиме. Тому що немає предмета для покаяння. Якби Патріарх чимось згрішив перед Російською церквою, чимось би порушив канони її або ще щось подібне, то тоді був би предмет вимагати покаяння», - сказав Зоря.

Він додав, що кожен християнин вчиняє гріхи. «І тому ми й молимося всі: прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим. І тому, як людина, можливо, він когось чимось образив. Можливо, хтось гнів має на нього. А в Євангелії сказано: якщо має гнів проти тебе брат твій - піди і примирися", - сказав прес-секретар.

Водночас на сайті УПЦ КП міститься анонс прес-конференції Патріарха Філарета на 1 грудня. Зазначається, що під час прес-конференції він розповість про діалог з РПЦ щодо визнання автокефалії Української церкви.

Опублікувавши цей анонс на своїй сторінці в Facebook, Зоря також зазначив, що «єдиний діалог, який Патріарх і УПЦ КП хочуть і готові вести з РПЦ - діалог про визнання Москвою автокефалії Української церкви». «Про жодне покаяння перед РПЦ або тим більше повернення до її складу не може бути й мови», - наголосив він.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся