/ РІА Новини

Патріарх Кирил передрік швидкий кінець світу і назвав джерела гріха, які його наближають

14:15, 21.11.2017
3 хв.

Патріарх Московський і всієї Русі Кирил передрік наближення кінця світу. Про це він повідомив в свій 71-й день народження після Божественної літургії в храмі Христа Спасителя. За словами предстоятеля Руської Православної Церкви, людство входить в "критичний період розвитку", тому всі люди мають згуртуватися.

Патріарх Московський і всієї Русі Кирил передрік наближення кінця світу. Про це він повідомив в свій 71-й день народження після Божественної літургії в храмі Христа Спасителя.

За словами предстоятеля Руської Православної Церкви, людство входить в "критичний період розвитку", тому всі люди мають згуртуватися.

На думку патріарха Кирила, гріх проникає в життя людини через мистецтво.

Відео дня

"Сьогодні гріх демонструється у найпритягальний спосіб - крізь кінематограф, театр та інші форми мистецтва. Мистецтво, яке покликане культивувати людську особистість, збагачувати її, підносити її до неба, стає гірей, яка не дає людині злетіти. Звичайно, я маю на увазі не все мистецтво, але те, що в останні роки заявляє про свою особливу роль і про своє право нести народу спокусу і гріх, збиваючи людей з пантелику", - говорить патріарх Московський.

Також предстоятель РПЦ заявив, що багато представників інтелігенції повторюють помилки попередників, які, на його думку, "довели країну до загибелі революційних подій 1917 року".

"На жаль, значна частина нашої інтелігенції повторює згубну помилку своїх попередників, які довели країну до згубних революційних подій, сторіччя яких ми в цьому році згадуємо", - зазначив патріарх Кирил.

Патріарх заявив, що неозброєним оком видно, як наближаються"грізні миттєвості історії",описані в Одкровенні апостола і євангеліста Іоанна Богослова.

"Сьогодні не той час, щоб розгойдувати човен людських пристрастей. Сьогодні час гуртування всіх здорових сил. Церква, мистецтво, культура, наші письменники, науковці, всі ті, хто любить Батьківщину, мають сьогодні бути разом, тому що ми входимо в критичний період розвитку людської цивілізації. Це видно неозброєним оком, і треба бути сліпим, щоб не бачити наближення грізних миттєвостей історії, про які говорив у книзі Одкровення апостол і євангеліст Іоанн Богослов".

Глава РПЦ також нагадав, що, за християнським віровченням, час настання заходу людства залежить від самих людей.

"Про те ніхто не знає (Мф. 24:36), але наближення або видалення цього часу залежить від нас — від Церкви Божої і від кожної людини. Той, хто живе по правді, хто бореться з гріхом, — він на боці світла і правди, він своїм життям, своєю творчістю, особливо якщо ця людина публічна і здатна впливати на інших, може загальмувати це сповзання людства у безодню закінчення історії", - сказав патріарх Кирил.

Також предстоятель РПЦ звернувся до архіпастирів і духовенства "усвідомити загальну історичну відповідальність за рід людський".

"Прошу і кожного з вас, брати-архіпастирі та духовенство...Тому що в Руській Церкві, як і в кожній Церкві, як і в кожній парафії відображається вся повнота Єдиної Святої Соборної Апостольської Церкви. Віримо, що Господь буде з нами. Але для того щоб не піддаватися спокусам, ми повинні бути сильними, ми повинні бути згуртовані як ніколи. Єдність нашої Церкви, подолання поділів і розколів, у тому числі в Україні, є важливим завданням, що стоїть перед усіма нами", - сказав патріарх Кирил.

"Віримо, що і сьогодні Господь наш Спаситель і Промислитель світу, збереже нас в єдності, відновить єдність там, де вона зруйнована, всіх нас зміцнить у вірі", - підсумував патріарх Московський.

Повний текст проповіді тут

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся