1

80 тисяч вірян прийшло до Свято-Покровського Голосіївського монастиря в день пам'яті матінки Аліпії

15:15, 31.10.2017
5 хв.

Цього дня люди приходять до матінки Аліпії не тільки для того, щоб просити, а більше для того, щоб подякувати за ту допомогу, яку вона надає всім нам, каже владика Ісаакій.

Тисячі прочан з усієї України приїхали вчора до Свято-Покровського Голосіївського монастиря столиці. Цього дня відзначали 29-ту річницю з дня вічного спочинку відомої благочестивої черниці - матінки Аліпії Голосіївської. Про це повідомляє 112.ua з посиланням на Центр інформації УПЦ.

"Подвиг матінки Аліпії - приклад того, як можна в сучасному світі служити Христу, виконуючи Його заповіді. Вона жила в ті важкі часи, коли Церкву гнали, віру принижували, але незважаючи на такі гоніння на святу віру, вона втрималася і змогла догодити Богові, виконуючи Його заповіді", - розповів намісник Свято-Покровського чоловічого Голосіївського монастиря єпископ Ісаакій (Андронік).

Черниця Аліпія (в миру – Агафія Тихонівна Авдєєва) народилася в 1905 році в Пензенській губернії, а в 1917-му, коли дівчинці було 12 років, більшовики розстріляли її батьків у неї на очах. Ведучи благочестиве життя, Агафія поневірялася по монастирях, і під час Другої світової війни її було пострижено в чернецтво в Києво-Печерській лаврі. Дар зцілення і прозорливості матінка Аліпія отримала ще за життя, і багато людей приходили до неї в Голосіївську обитель по духовну допомогу і йшли зціленими.

Відео дня
2

"Цього дня люди приходять до матінки Аліпії не тільки для того, щоб просити, а більше для того, щоб подякувати за ту допомогу, яку вона надає всім нам. Щороку цього дня до нас приходять тисячі людей. У різні роки в цей день до нас приходило близько 100 тис. людей, щоб подякувати матінці за її молитви про нас. Незважаючи на те що цьогоріч погана погода, люди йдуть і йдуть. І це тільки ті деякі, які мають можливість особисто приїхати до монастиря в цей день", - зазначив владика Ісаакій.

До усипальниці матінки Аліпії щодня приходять сотні й тисячі прочан зі своїми проханнями та молитвами. Є безліч свідоцтв про чудесне зцілення від онкологічних захворювань після молитви біля її мощей, а багатьом людям навіть удалося уникнути запланованих операцій. Люди просять матінку про те, щоб знайти роботу, про фінансове благополуччя, і матінка чує ці молитви і допомагає.

"Ми приїхали з Рівненської області спеціально, щоб подякувати матінці Аліпії, - розповідає прочанка Віра Петрівна. – Три роки тому мені поставили поганий діагноз, я була в розпачі, але хтось зі знайомих порадив звернутися до матінки з молитвами. Я приїхала до Києва, щиро попросила її про зцілення, і хвороба відступила. Сьогодні я несу матінці квіти на знак подяки, а також привезла до неї і свою подругу, яка теж потребує допомоги в зціленні. Ми віримо, що якщо щиро просити матінку Аліпію, вона неодмінно допомагає всім".

Відвідати усипальницю матінки Аліпії приходять незаможні та бізнесмени, багатодітні батьки зі своїми дітьми та українські політики вищого рангу зі своєю охороною. Незважаючи на те що Свято-Покровський Голосіївський чоловічий монастир є одним з найбільш "молодих" у Києві і ще перебуває на етапі будівництва, дедалі більше вірян прагнуть побувати в цьому дивовижному місці Голосіївської пустелі. Щомісяця в 30-х числах кількість прочан монастиря досягає 5-20 тис., а в день вічного спочинку подвижниці, 30 жовтня, ця цифра досягає понад 100 тис. вірян.

На місці будинку подвижниці сьогодні споруджено каплицю Святителя Миколая, де зберігаються речі матінки Аліпії, знайдені після набуття її мощей, її чернеча іконка і пляшечка зі святою водою. У пам'ять про матінку братія монастиря і сьогодні годує людей – щодня сніданки та обіди тут отримують 50-70 безхатченків та малозабезпечених. Крім того, монастирською кашею пригощають і всіх прочан.

Завдяки матінці Аліпії, потоки прочан до якої не припиняються, сім років тому при монастирі відкрилося Монастирське духовно-професійне училище ім. прп. Івана Дамаскіна, де сьогодні навчаються і живуть на повному пансіоні 240 дітей із малозабезпечених сімей.

"Завдяки молитвам та пожертвам прочан, ми маємо можливість сьогодні не тільки відроджувати та будувати наш монастир, але й годувати нужденних і утримувати наше монастирське училище, в якому 80% дітей з багатодітних чи малозабезпечених сімей мають змогу здобути професії столяра, тесляра, кухаря тощо", - розповів благочинний Свято-Покровського Голосіївського монастиря отець Самсон.

У день пам'яті матінки Аліпії, 30 жовтня, Свято-Покровський Голосіївський монастир, за попередніми підрахунками, відвідали понад 80 тис. прочан, кожен з яких сподівається на зцілення і допомогу однієї з найбільш шанованих сьогодні православними в Україні подвижниць.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся