Фото: Центр информации УПЦ

У Голосіївський монастир столиці в річницю пам'яті черниці Аліпії прийшли понад 80 тисяч православних (фото)

18:23, 30.10.2017
3 хв.

Фото: Центр інформації УПЦ

У Свято-Покровський Голосіївський чоловічий монастир Києва 30 жовтня, в день 29-ї річниці смерті черниці Аліпії (Авдєєвої) - подвижниці, особливо шанованої православними християнами в Україні, прийшли прийшли понад 80 тисяч киян та гостей міста.

Про це повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви з посиланням на дані Голосіївського монастиря.

Відео дня

«Подвиг матінки Аліпії - приклад того, як можна в сучасному світі служити Христу, виконуючи Його заповіді. Вона жила в ті важкі часи, коли Церква була гнана, віра була принижена, але, не дивлячись на такі гоніння на святу віру, вона втрималася і змогла догодити Богові, виконуючи Його заповіді», - розповів намісник Голосіївського монастиря єпископ Ісаакій (Андронік).

За словами владики Ісаакія, в цей день люди приходять до матінки Аліпії «не тільки для того, щоб просити, а більше для того, щоб подякувати за ту допомогу, яку вона надає всім нам».

«В різні роки в цей день до нас приходили близько 100 тисяч чоловік, щоб подякувати матінці за її молитви про нас. Незважаючи на те, що цього року погана погода, люди йдуть і йдуть. І це лише ті деякі, хто має можливість особисто приїхати в монастир у цей день», - зазначив владика Ісаакій.

Після Божественної літургії в цей день була відслужена панахида по матінці Аліпії. Також відбулася традиційна святкова трапеза для паломників - роздача відомого монастирського частування в пам'ять про матінку.

*** Монахиня Аліпія народилася 16 березня (3 березня - за старим стилем) 1905 року. Була пострижена в чернецтво в 1940-х роках в Києво-Печерській лаврі. За покірливе несення скорбот і численні духовні подвиги Господь дарував їй дар зцілення і прозорливості. У 1979 році монахиня Аліпія оселилася на руїнах знищеної в 1926 році Голосіївської пустелі, де несла свій духовний подвиг. Сюди до неї приходило безліч людей з проханнями про зцілення і духовну допомогу. 30 жовтня 1988 року монахиня Аліпія відійшла до Господа і була похована на Лісовому кладовищі міста Києва. 18 травня 2006 року по благословенню предстоятеля Української Православної Церкви митрополита Володимира тіло блаженної стариці перепоховали в Голосіївському монастирі, в усипальниці під храмом на честь ікони Божої Матері «Живоносне джерело». Матушка Аліпія поки не зарахована до лику святих, водночас її шанування можна порівняти з шануванням православними християнами Матрони Московської.

*** Святині Голосіївського монастиря

Мощі прп. Алексія Голосіївського - Київського. Ікони з частками мощей вмч. Іоанна Сочавського і сщмч. Миколи Іскрівського. У 1999 р в храмі оновилася ікона Пресвятої Богородиці «Плачуща» і образ Господа з Богородицею, Архангелом Михаїлом і вмч. Георгіем. У монастирі зберігається копія афонської чудотворної ікони «Геронтіса». У вересні 2004 року в монастирській ризниці замироточили дві ікони - «Спорительниця хлібів» і «Життєподательниця». У 2016 році монастирю передали черевичок від святих мощей Святителя Спиридона Триміфунтського (Керкіра, Греція).

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся