У центрі фото - Блаженніший Митрополит Онуфрій.

Відомі українці вітають Блаженнішого митрополита Онуфрія з другою річницею предстоятельства

10:35, 17.08.2016
8 хв.

Сьогодні, в другу річницю інтронізації, Блаженніший митрополит Онуфрій приймає вітання від численних представників духовенства, чернецтва та вірян - киян та паломників з різних куточків України. Через Центр інформації УПЦ свої теплі побажання передали і відомі українці.

Сьогодні, в другу річницю інтронізації, Блаженніший митрополит Онуфрій приймає вітання від численних представників духовенства, чернецтва та вірян - киян та паломників з різних куточків України.

Через Центр інформації Української Православної Церкви свої теплі побажання передали і відомі українці.

1

Петро Ончул, оперний співак, народний артист України

Відео дня

Березовські – то була велика родина, знатні і шановані люди в селі Коритному. Батько був священик, брат був священик, дядько у них ще за Румунії був священиком. Це був рід з міцними християнськими традиціями, тож він  став Блаженнішим митрополитом не просто так, випадково. Це мало підґрунтя.

Орест молодший за мене на 8 років, я дружив з його старшим братом Івасем. Тож я його бачив дитиною, а потім поїхав учитися в Київ. Минули роки, якось я приїжджаю, а мама каже: «Ти знаєш, що Орест Березовський пішов у монахи?!»

Мені не доводилося бачити його довгі роки. Аж коли він став архімандритом, був у Почаївській Лаврі намісником, десь наші дороги перетнулися, і я його зустрів після тривалої перерви. Згодом його забрали з Лаври, і він став єпископом Чернівецьким і Буковинським.

Навіть будучи уже єпископом, Блаженніший часто навідувався до рідного села. І коли я їздив туди до своєї мами, то раз на рік чи на два ми зустрічалися.

Тепер ми маємо змогу бачитися частіше. Раніше я довший час жив у Донецьку, бо сталася війна, то я більше перебуваю у Києві, Львові… На великі свята я завжди навідуюся до Києво-Печерської лаври, отам ми й зустрічаємося з Блаженнішим Онуфрієм.

Який би гарний подарунок був би для Предстоятеля? Всім чудово відомо – так склалося, що в нашій Україні багато різних конфесій і патріархатів. Хотілося б, аби була єдина Православна Церква. Втім, на все воля Божа…

Та я знаю одне, що мої діди і прадіди, тато й мама молилися старослов`янською мовою,  як молюся я, як ми й зараз молимося.

Ольга Сумська

Ольга Сумська, народна артистка України

Митрополит Онуфрій викликає почуття поваги. Ця людина наділена щирістю, мудрістю і благородством. При зустрічі з Блаженнішим мене вразив його погляд, глибокий і уважний до кожного… З такою людиною хочеться поділитися своїми душевними переживаннями. Він вислухає і дасть слушну пораду.

Митрополит Онуфрій прийняв керівництво УПЦ у дуже нелегкий для України час, але ми, православні, сподіваємося і навіть впевнені, що його витривалість, дипломатичні якості зіграють рішучу роль.

Найкращим подарунком для Блаженнішого і всіх вірян, звичайно, буде мир для України. Я вперше побачила Митрополита під час служби на Великодні… Це незабутньо!

Тарас Демура

Тарас Демура, генеральний директор TUI Ukraine

Я не знайомий особисто з Блаженнішим, але чув про нього ще задовго до його обрання. За його заявами, вчинками, діяльністю, я бачу в ньому справжнього ченця, бачу Предстоятеля, бачу людину чистого життя, бачу, що він має молитву.

Я не бачу в ньому політика, не бачу націоналіста, не бачу церковного сибарита. 

Для Блаженнішого всі люди – брати і сестри, безвідносно регіону проживання і поглядів. Він не підлещується довлади мирської і церковної, не вбудовує євангельські цитати в кон'юнктуру політичного моменту.

Це Пастир з великої літери. Взяти на себе відповідальність за Хресну ходу в такий непростий час, провести її і показати всій країні всю силу, красу, єдність Православ'я, це дуже промислительна історія, це не «просто пощастило».

Особливість нашого часу не в тому, що він складний, а в тому, що він поганий. Брехня, жорстокість, лицемірство, підміна понять, одночасно з розширенням горизонтів вседозволеності. Це не часи злодіїв, це часи, коли вбивають. І в цій ситуації завдання у Митрополита Онуфрія дуже складне: не спровокувати кровопролиття, але і не поступитися своєю вірою. Простіше кажучи, не зрадити Христа в пошуках уявного компромісу і нібито за добру справу.

Найкращим подарунком Блаженнішому було б наше життя у Христі. Не заклики до миру, а саме особисте життя у Христі кожного члена його пастви.

Нехай Господь його не полишає!

Валерій Бабич

Валерій Бабич, продюсер, режисер, сценарист

За два роки, що Блаженніший Митрополит Онуфрій є Предстоятелем УПЦ, він виявляв і виявляє себе як справжній духовний наставник і зразок пастиря Православної Церкви. Це безсумнівно сильна і мужня людина, яка має високий авторитет серед віруючих. Людина, яка робить все, щоб привести до миру і свою країну, і свій народ, щоб об'єднати Церкву та всі православні народи.

Церковний розкол заважає нормальному духовному об'єднанню і Церкви, і народу. Цей штучно створений розподіл Церкви не може не турбувати і Митрополита, і всіх віруючих людей.

Напевно, можна сказати й про серйозне духовне та моральне зубожіння народу. Буржуазні «цінності», нав'язані нам за останні 25 років, анітрохи не краще, а часом – і набагато гірше тих, що прищеплювала радянська епоха. 

У цій ситуації Церкви і її пастирям набагато важче достукатися до людських сердець. Безсумнівно це не може не турбувати Предстоятеля УПЦ.

Я не знайомий з Блаженнішим особисто, але думаю, що порадувати його може все, що несе мир, добро, любов, милосердя.

Влада Литовченко

Влада Литовченко – православна віруюча, доцент Міжнародного університету «Україна», кандидат історичних наук

Якщо чесно, дуже складно говорити про якості характеру такої просвітленої людини. Напевно, це смирення, безумовна любов, сила волі, сила характеру, всеосяжна доброта, єдність душі і розуму.

Я думаю, що в цей історично складний час Господь посилає нам людей, яким судилося зіграти вирішальну роль. Можливо, щодо територіальної цілісності України. Можливо, зовсім адресно, слова або благословення Митрополита Онуфрія направлять український народ у безумовно нове русло. Хочеться вірити, що в найближчому майбутньому, материнських і жіночих сліз проливатиметься набагато менше, тому що на сході країни припиняться військові дії. Я вірую в силу молитов Митрополита Онуфрія...

Узимку 2014 року Блаженніший Митрополит Володимир призначив Митрополита Онуфрія на посаду місцеблюстителя Київської кафедри. 13 серпня цього ж року він був обраний Предстоятелем УПЦ, через чотири дні, 17 серпня, в Києво-Печерській лаврі відбувся урочистий обряд Інтронізації. Я, як і більшість віруючих українців, спостерігала за цим важливим для православного світу подією по інтернету і телевізору. Знаю, що під час інтронізації Митрополиту передали найкраще богослужбове облачення його попередника, Митрополита Володимира.

Блаженніший Онуфрій прийняв чернечий постриг 18 березня 1971 року. Це 45 років тому. Вважаю, що за цією цифрою, до речі, ювілейною цифрою, стоїть набагато більше, ніж ми, миряни, можемо собі уявити. Крім того, Митрополит народився в родині священика. Швидше за все, в дитинстві, він, як і будь-яка дитина, мріяв про подарунки.

Але я думаю, що на всіх етапах його дорослішання, батьківського виховання і зростання, як людського, так духовного, світогляд і ставлення до багатьох мирських благ у нього змінювалися. Освічена людина, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України, може мріяти тільки про одне – про мир у нашій державі і в усьому світі, про єдність всіх областей і народу, доброчесність і шляхетність людей, яким випала честь керувати такою гарною, щедрою, сміливою і незалежною країною, як наша улюблена Україна.

Наталія Валевська

Наталія Валевська, співачка

Вперше я побачила Блаженнішого у фільмі «Анатомія розколу», де він разом з прихожанами відстоював парафію, вони тримали піст, молилися! Тоді на мене цей випадок справив враження.

Служіння Блаженнішого в цей непростий для нашої країни час - це його хрест. Висока відповідальність - зміцнювати віру в тих, хто зневірився і хто на межі. Підтримувати і благословляти тих, хто захищає нашу країну. Знаходити слова для тих, хто втратив рідних і близьких. Спираючись на церковні канони, не дати розхитати ворогові віру, яку заповідав Господь наш Ісус Христос.

Наш Блаженніший дуже мудрий, і це справжнє благословення для християн: те, що саме його Господь обрав на цю посаду. Його слово дуже глибоко проникає в серце, я завжди слухаю його інтерв'ю. Він справедливий, і його серце наповнене любов'ю до людей. Найкращим подарунком для Блаженнішого, думаю, стало б припинення військових дій в Україні.

Центр інформації УПЦ

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся