Храм преподобной Марии Египетской при киевском роддоме

Храм преподобної Марії Єгипетської - єдиний в Україні: настоятель про престольне свято

20:13, 14.04.2016
5 хв.

Центр інформації Української Православної Церкви та "УНІАН-Релігії" відновлюють проект «Престольні свята столичних храмів», який реалізується з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія.

Про єдиний в Україні храм на честь преподобної Марії Єгипетської, який діє при київському Перинатальному центрі (на базі пологового будинку №7), і про велику святу розповів настоятель – протоієрей Ростислав Родь.

ПРО МАРІЮ ЄГИПЕТСЬКУ

Відео дня

Преподобна Марія Єгипетська народилася в середині V століття. У 12-річному віці вона пішла з батьківського дому і 17 років провела в розпусті. Одного разу, потрапивши до Єрусалима, вона опинилася біля храму Воскресіння Христового. Але при вході була зупинена невидимою силою, яка не дала їй увійти до церкви.

Марія зрозуміла, що Бог не допускає її у святе місце за гріхи. Охоплена почуттям глибокого покаяння, вона стала благати Господа про прощення. Побачивши перед собою ікону Пресвятої Богородиці, Марія пообіцяла Цариці Небесній змінити своє життя. Відчувши, що молитва її почута, вона безперешкодно увійшла до храму, вклонилася Животворному Хресту Господньому та іншим святиням.

Марія почула голос Богородиці, що звелів їй піти в пустелю за Йорданом. У суворій і безлюдній пустелі протягом 17 років боролася вона з блудною страстю, поки цілковито не очистилася від неї.

Всього Марія Єгипетська майже півстоліття провела в повному усамітненні, пості й молитві. Ще за земного життя Бог прославив святу подвижницю чудесами: вона володіла даром прозорливості, під час молитви піднімалася над землею, миттєво переміщувалася на великі відстані, ходила по воді. Так із великої грішниці преподобна Марія стала однією з найбільших святих і залишила всім майбутнім поколінням яскравий приклад покаяння.

ПРО ХРАМ

Сьогодні не лише престольне свято, а й день народження нашого храму. Першу Божественну літургію ми відслужили рівно 11 років тому. До цього рік оббивали пороги, переконували головного лікаря в тому, що такий храм потрібен. І нам виділили приміщення на першому поверсі пологового будинку, з окремим входом.

Ідея присвятити храм преподобній Марії Єгипетської належить нашому благочинному – отцю Романові Барановському. Таке рішення виявилося дуже доречним: тепер я пояснюю пацієнткам пологового будинку, що ця свята – покровителька чистоти і цнотливості, а щоби шлюб був міцним і діти виховувалися правильно, потрібно, аби це виховання мало за основу цнотливість.

Спочатку наша парафія була зовсім маленькою – дві людини на кліросі, я і пара прихожан. Згодом люди стали прибувати. Зараз їх близько 40. Деякі жінки, які народили дітей у нашому пологовому будинку, і я цих дітей хрестив, стали постійними прихожанками нашого храму разом зі своїми сім'ями.

На жаль, нерідко доводиться хрестити дітей у реанімації. Наш Перинатальний центр спеціалізується на наданні допомоги недоношеним дітям.

Але Господь виявляє до нас свою милість. У кількох сім'ях узагалі не було дітей, а почали приходити до нашого храму – і Бог дав діток, уже навіть по двоє-троє.

Щотижня по четвергах ми проводимо бесіди з пацієнтками пологового будинку і служимо для них молебні.

При церкві працює недільна школа. Її вихованці двічі перемагали на фестивалях-конкурсах «Вифлеємська зірка» і «Візерунки Великодня», в яких беруть участь недільні школи Києва.

З Божою допомогою зробили у храмі капітальний ремонт, зараз закінчуємо оформлення постійного іконостасу. Готуємося розписувати стіни.

Особливо шановані святині храму – ікони з частками мощей святителя Миколая Чудотворця, преподобних Серафима Саровського і Сергія Радонезького, святителя Ігнатія (Брянчанінова); мощовики з частками мощей преподобних Києво-Печерських, святих Петра і Февронії, святителя Луки Кримського (Войно-Ясенецького).

Храм відчинений щодня, окрім понеділка, з 11.00 до 17.00.

По суботах о 16.00 відбувається вечірнє богослужіння, по неділях о 8.30 ранку – акафіст прп. Марії Єгипетській, після нього – Літургія.

Також богослужіння проходять у двунадесяті та великі свята і в дні вшанування святих, мощі яких знаходяться в нашому храмі. У будні вечірня служба розпочинається о 17.00, Літургія – о 7.30, щоб люди встигали помолитися за богослужінням перед початком робочого дня.

Адреса храму: вул. Предславинська, 9 (неподалік від станції метро «Олімпійська»).

Центр інформації Української Православної Церкви – для "УНІАН-Релігії".

Фото з архіву протоієрея Ростислава Родя.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся