athos-ukraine.com

Маріїне стояння: раз на рік в цей день православні звершують понад тисячу земних поклонів

14:05, 13.04.2016
2 хв.

Вінцем великопісних трудів можна назвати давню православну традицію старанної молитви на Маріїному стоянні. Ця особлива служба відбудеться в середу ввечері, 13 квітня, у всіх православних храмах.

Маріїне стояння - одне з найбільш тривалих богослужінь, на якому єдиний раз у році цілком прочитують Великий покаянний канон Андрія Критського.

Великий покаянний канон складається з 250 тропарів. Він спонукає людську душу до виправлення життя і нагадує про те, що піст – час каяття.

Відео дня

У перші дні Великого посту канон Андрія Критського вже читали, розділивши на чотири частини. Але цього разу його прочитають повністю, додавши до нього канон преподобної Марії Єгипетської і читання її житія. На Маріїному стоянні віруючі звершують більше тисячі земних поклонів. Ті, хто дотримувався Великого посту, і ті, хто не зміг дотримуватися його, намагаються присвятити цей день сугубим молитвам і обов'язково відвідати цю службу.

Читання канону преподобного Андрія Критського і житія преподобної Марії Єгипетської на 5-й седмиці звершується Церквою з часу VI Вселенського Собору. На цьому богослужінні багаторазово звучать святі слова покаяння: "Помилуй мя, Боже, помилуй мя". І прохання “Преподобний отче Андріє, моли Бога про нас! Преподобна мати Маріє, моли Бога про нас!"

Преподобна Марія Єгипетська - одна з найбільш великих святих за всю історію християнства. В її житії йдеться про те, як низько може впасти людина і як високо здатна піднестися, завдяки покаянню і служінню Богу.

Для «УНІАН-Релігії» - БФ «Православний спадок України на Святій горі Афон».

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся