У Києво-Печерській лаврі відзначили свято Успіння Пресвятої Богородиці (фоторепортаж)
У Києво-Печерській лаврі відзначили свято Успіння Пресвятої Богородиці (фоторепортаж)

У Києво-Печерській лаврі відзначили свято Успіння Пресвятої Богородиці (фоторепортаж)

21:10, 28.08.2015
2 хв.

У свято Успіння Пресвятої Богородиці Предстоятель Української Православної Церкви Митрополит Онуфрій звершив Божественну літургію на площі перед Успенським собором Свято-Успенської Києво-Печерської лаври.

Відео дня

Як повідомляє офіційний сайт УПЦ, цього дня три лаври відзначають престольні свята: Києво-Печерська, Почаївська та Святогірська.

Цього дня Церква згадує праведну кончину Божої Матері. Згідно Священного Передання, під час молитви Богородиці на Елеонській горі, Архангел Гавриїл сповістив Їй про майбутню кончину та передав сяючу райську гілку – символ перемоги над смертю та тлінням.

Перед кончиною Діва Марія заповідала похоронити себе в Гефсиманії, поруч з могилами своїх праведних батьків та праведного Іосифа Обручника. 

Кончину Пресвятої Богородиці Церква називає успінням, а не смертю, оскільки Вона залишилася «по смерті жива» (тропар свята), тобто лише заснула, щоб в той же час пробудитися для життя вічного.

Митрополит Київський і всієї України Онуфрій під час проповіді розповів про велику честь, якої сподобилася при кончині Богоматір.

Після Христового вознесіння на Небо Вона залишилася втіхою для всіх християн. 

Але Сама Вона прагнула до Господа і невпинно просила про Своє переселення на Небо. Сповіщена Архангелом Гаврилом за три дні про перехід в життя вічне, Вона надала Свою душу в руки Спасителя, Який з'явився Їй в оточенні сонму ангелів. Потім Господь забрав до Себе і пречисте тіло Своєї Матері.

Пресвята Богородиця завжди з нами, вкриває нас Своїм Омофором, коли ми закликаємо Її пресвяте ім'я в скорботах, хворобах, випробуваннях, які Господь посилає нам на життєвому шляху.

Блаженніший Митрополит побажав, щоб Вона випросила у Бога світ в мирі кожної людини, припинилася ворожнеча один проти одного, не проливалася кров на нашій православній землі.

По закінченні богослужіння відбувся хресний хід до Дальніх печер, де Предстоятель очолив молебний спів перед іконою Успіння Пресвятої Богородиці.

Після молебню Його Блаженство разом із Преосвященними архієреями звершив заупокійну літію на могилі спочилого Предстоятеля Української Православної Церкви, Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира (+2014, Сабодана).

У день Успіння Пресвятої Богородиці завершується Успенський піст.

За матеріалами офіційного сайту УПЦ і сайту Києво-Печерської лаври

Фото - офіційний сайт УПЦ, сайт КДАіС.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся