В Успенському соборі Києво-Печерської лаври освячено преділ Іоанна Богослова, який вцілів після вибуху 1941 року
В Успенському соборі Києво-Печерської лаври освячено преділ Іоанна Богослова, який вцілів після вибуху 1941 року

В Успенському соборі Києво-Печерської лаври освячено преділ Іоанна Богослова, який вцілів після вибуху 1941 року

14:58, 04.04.2015
3 хв.

В Успенському соборі Києво-Печерської лаври сьогодні, у Лазареву суботу, освятили престол на честь святого апостола Іоанна Богослова.

Чин освячення та Божественну літургію очолив Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший митрополит Онуфрій.  

Відео дня

Намісник Києво-Печерської лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел розповів про значення події. 

“Сьогодні храм отримав свого Ангела Хранителя. Освячено престол, на якому будуть звершуватися Тайни Христові Тіла і Крові. Коли храм освячений, він має особливу силу і благодать, як і людина в хрещенні. Я вірю, що цей храм буде об’єднувати людей навколо Христа, навколо Святої Церкви. За це ми вдячні Богу, вдячні тим добрим людям, які допомогли нам його відреставрувати і зробити таким, яким ви його сьогодні бачите”, - додав владика Павел. 

Також намісник Лаври нагадав історію храму.

“Приділ на честь святого апостола любові Іоана Богослова зберігся під час підриву Успенського собору. Стіни зараз тут ті ж самі, що були до вибуху. Їх приєднали до основної частини Успенського собору, хоча це було нелегко. Але Господь допоміг це зробити. Сьогодні храм оновлений, розписаний, має іконостас. Ця святиня нагадує нам, що ми маємо берегти свою історію”, - зазначив владика Павел.

“Я вірю і надіюсь, що храм і надалі буде слугувати людям в укріпленні віри. Бо сам апостол і євангеліст Іоан Богослов являє нам приклад глибокої відданності Богу. І сьогодні ми молимось, щоб Іоан Богослов зміцнював братію Святої лаври, давав терпіння і сили Предстоятелю нашої Церкви Блаженнішому Митрополиту Онуфрію, щоб Господь послав довгоочікуваний мир на нашу українську землю”, - підсумував намісник Києво-Печерської лаври.

Довідка "УНІАН-Релігії"

Головний храм Києво-Печерської лаври - Успенський собор знаходиться посеред центральної площі Верхньої лаври. За свідченням преп. Нестора Літописця, кам'яна церква Успіння в Печерському монастирі була закладена по благословенню преп. Антонія святим Феодосієм і єпископом Михайлом 1073 року. Всі головні святині лаври завжди зберігалися саме в Успенському соборі.

Крім головного Успенського престолу у соборі були ще п'ять прибудов: три знизу - святого апостола Іоанна Богослова (праворуч, єдиний збережений після вибуху у 1941 році), святого первомученика архідиякона Стефана (ліворуч), святого Іоанна Предтечі (в північно-західному куті), і два на хорах - св. ап. Андрія Первозванного (праворуч) і Преображення Господнього (ліворуч). В прибудові Іоанна Богослова був прорізний іконостас з картинами житія апостола Іоанна, улюбленого учня Христа.

Анастасія Горобець, "УНІАН-Релігії".

Фото: сайт Києво-Печерської лаври

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся