Головний рабин Росії Берл Лазар заявив, що цього року євреї Криму відзначають подвійне свято свободи - Песах і приєднання до Росії.

«Євреї в Криму нарешті отримали ту свободу, яку чекали давно. Це не лише воля - і все. Це свобода і нові обов'язки. Ми впевнені, що Песах в цьому році буде початком нового етапу в житті євреїв у Криму, щоб побудувати повноцінну єврейську громаду», - заявив Б.Лазар.

Він повідомив, що в Крим прибули російські рабини для організації там спеціальних трапез (седерів) до свята Песах, який почнуть відзначати ввечері 14 квітня.

Відео дня

«Наші рабини вже там, вони орендували зали, привезли туди мацу і вино, всі предмети, які потрібні для свята. Євреї їх зустрічали там з величезною радістю», - повідомив головний рабин.

Песах - восьмиденне свято весни - починається напередодні 15-го дня місяця нісана за єврейським місячним календарем. Він присвячується одній з головних подій біблейської історії - виходу з Єгипту і звільненню єврейського народу від 400-літнього рабства.

Песах («проходження повз») отримав таку назву на згадку про те, як, згідно П'ятикнижжя, ангел смерті проходив повз будинки іудеїв, вражаючи тільки єгипетських первістків. Щоб ангел міг відрізнити єврейські будинки від єгипетських, кожній єврейській сім'ї було велено заколоти ягня і його кров'ю помазати косяки дверей. Тільки після смерті всіх єгипетських первістків фараон здався і дозволив євреям залишити Єгипет.

Кара первістків - останнє з десяти описаних в П'ятикнижжі лих, що обрушилися на єгиптян за відмову фараона звільнити поневолених Ізраїлевих синів.

"Благовіст-Інфо"