Ізраїльська Асоціація футбольних суддів розповсюдила директиву, згідно з якою футболістам заборонено проводити гру в кіпі (єрмолці), а суддям наказано вносити в протокол гри ім`я футболіста, який порушив цю заборону. Щодо порушників будуть вжиті передбачені Федерацією дисциплінарні заходи.

Генеральний директор Асоціації Ярів Тефер роз`яснив, що дана директива виходить не від нього, а є загальним правилом, введеним міжнародною федерацією футболу (FIFA). "Так само, як заборонено футболісту грати в папасі або куфіє, не можна з`являтися на полі і в кіпі. Такі загальні правила, що не мають нічого спільного з дискримінацією за релігійною ознакою", - заявив Тефер. При цьому він додав, що у разі, якщо FIFA змінить інструкцію щодо головних уборів гравців під час матчу, Асоціація видасть нову директиву.

Відео дня

Як і слід було очікувати, ряд гравців ізраїльських клубів вже висловили своє обурення новим правилом. Так, гравець "Маккабі Кабілио" (Яффо) Яір Коен-Цедек заявив, що не має наміру слідувати "ідіотській інструкції", і під час наступного матчу вийде на поле з кіпою на голові. Більш того, за його словами, всі гравці команди і фанати клубу на знак солідарності з ним також надінуть кіпи.

Скандал з футбольного поступово переростає в політичний. Міністр культури і спорту Лімор Лівнат висловила обурення у зв`язку з новою інструкцією Асоціації футбольних суддів, назвавши її обурливою і образливою. "Про що думали в Асоціації, коли приймали рішення, що кіпа на голові ізраїльського гравця в Єврейській державі є "порушенням правил", через яке футболіста віддадуть під дисциплінарний суд?" - заявила Лівнат. Міністр закликала керівників Асоціації футбольних суддів" прислухатися до здорового глузду" і скасувати дане рішення.

У тому ж дусі висловився і депутат від партії "Єврейський будинок", міністр у справах пенсіонерів Урі Орбах. За його словами, він мало не помер від сміху, коли дізнався про нову директиву для футболістів. "Ми не допустимо, щоб це сталося. Це - дискримінація за релігійною ознакою. Директива відлетить так само, як вона і прилетіла", - заявив він.

9tv.co.il