Єрусалимська Стіна плачу, головна святиня єврейського світу, отримає нову секцію, де чоловікам і жінкам буде дозволено молитися разом, якщо влада Ізраїлю схвалить проект врегулювання багаторічної суперечки між різними течіями іудаїзму. Про це повідомляє РИА Новости.

Нині Стіна плачу, де правила поведінки диктують представники ортодоксального напрямку, поділена на чоловічу і жіночу частини, причому жінкам, на відміну від чоловіків, тут під загрозою арешту заборонено під час молитов читати вголос сувої Тори, використовувати ритуальне покривало "талит" або сурмити в ріг "шофар". За лібералізацію порядків виступають послідовники консервативного та реформістського іудаїзму, які становлять більшість у багатих і впливових єврейських громадах Америки та Європи.

Після того, як релігійні суперечки стали переростати в сутички з втручанням поліції, прем`єр-міністр Біньямін Нетаньяху доручив пошук компромісу колишньому радянському дисиденту Натану Щаранському, який курує відносини Ізраїлю з зарубіжними діаспорами, очолюючи агентство "Сохнут". Порадившись із зацікавленими сторонами, Щаранський запропонував пристосувати для молитов південну ділянку Стіни плачу, що зараз ніяк не використовується, і віддати її тим, кого не влаштовують нинішні порядки.

Відео дня

"Довжина цієї ділянки кілька сотень метрів і, з релігійної точки зору, вона має той же статус, що й решта стіни. Важливо й те, що нову секцію від старої відокремлюватиме міст, що веде на Храмову гору. Вийде так, що всі, хто моляться рівні, один одному не заважає і не бачить", - розповів РИА Новости прес-секретар Щаранського Давид Шехтер.

План, як очікується, буде в найближчі тижні передано в уряд. Якщо його затвердять, будівництво займе півроку-рік, каже Шехтер. "Важливо зробити так, щоб Стіна плачу знову стала місцем єднання єврейського народу, а не чвар, щоб кожен єврей, який туди приходить, міг відчути, що вона є і його теж, щоб він міг молитися так, як звик", - сказав Шехтер.