Головний рабин Франції Жиль Бернхайм 11 квітня оголосив про свою відставку через скандал, пов`язаний з плагіатом, пише «Гаарец».

Рабин був змушений покинути свій пост, визнавши під тиском доказів, що «запозичив» у інших авторів суттєві шматки тексту для своєї книги «Сорок медитацій в іудейській практиці», а також для ряду інших робіт.

Барнхайм заявив, що «зробив помилку, роблячи запозичення, які інші можуть назвати плагіатом», а також сказав, що шкодує про скоєне і визнає моральну ущербність свого вчинку.

Відео дня

Відставний рабин також зізнався, що наукова ступінь у галузі філософії, яку він нібито отримав 37 років тому, насправді є фальшивкою.

Викриття Бернхайма сталося стараннями французьких блогерів, які знайшли в текстах рабина підозріло багато збігів з працями інших авторів. Спочатку Бернхайм відмовлявся йти у відставку, звинувачуючи в події студента, який писав частину книги за нього. Крім того, рабин стверджував, що це інші автори написали свої книги під впливом його лекцій, прочитаних в 1980-х роках.

Бенрнхайм також наполягав, що незважаючи ні на що здатний виконувати функції головного рабина країни, проте все одно був змушений звільнитися під тиском громадськості та колег.

Рада рабинів Франції вже прийняв його відставку. Тимчасово виконувати обов`язки головного рабина країни будуть відразу дві людини з числа релігійних авторитетів.

Lenta.ru