У Чернігові 4 квітня, відкрився ІХ фестиваль єврейської культури імені Шолома Алейхема.

Як передає кореспондент УНІАН, фестиваль розпочався з виставки ”Ода життю” в обласному художньому музеї імені Григорія Галагана.

Як повідомила співробітник музею, куратор виставки Ніна Бібік у двох залах представлено живописні, графічні та твори декоративно-ужиткового мистецтва трьох єврейських художниць ХХ століття – Олени Левіної, Ольги Рапай-Маркіш та Ганни Файнерман.

Відео дня

За словами Н.Бібік, їхні твори зберігалися у фондах музею і жодного разу не виставлялися.
Найбільш повно на виставці презентована творчість О.Левіної, оскільки вона народилася у Чернігові, а після її смерті у 60-х роках брат художниці подарував твори музею.

”По-різному склалися долі цих жінок, але у їхніх творах немає агресії, відсутня тема війни, їхні роботи одухотворені, теплі, душевні, тому і виставку назвали ”Ода життю”, - сказала Н.Бібік.
Фестиваль єврейської культури триватиме в Чернігові до 24 квітня.

Серед його заходів також заплановано проведення міжнародного наукового семінару ”Євреї Лівобережної України. Історія і культура” та концерту, присвяченого творчості народного артиста України Ігоря Шамо.

Начальник управління культури міської ради Олег Васюта підкреслив, що фестиваль єврейської культури є помітною і важливою подією у культурному житті обласного центру Чернігівщини.

”Кожен фестиваль торкається духовного життя і відкриває нові сторінки в історії єврейської громади Чернігова”, - сказав він.
Довідка УНІАН. Шолом-Алейхем (2 березня (18 лютого за ст. ст.) 1859 — 13 травня 1916) — український, єврейський письменник. Писав переважно мовою ідиш.