Урочистості, присвячені одному з найвеселіших єврейських свят - Хануки, свята світла і вогнів, - почнуться сьогодні 8 грудня і триватимуть вісім днів, повідомляє РИА Новости.

Ханука - це єврейське свято свічок, які запалюють на честь дива, що сталося при освяченні Храму після перемоги війська Ієгуди Маккавея над військами царя Антіоха в 164 році до нашої ери. Це свято починається 25-го числа єврейського місяця кіслева і триває вісім днів. У 2012 році Ханука святкується з ночі 8 по 16 грудня.

Єврейські громади з наступаючим святом Хануки привітав головний рабин Росії Берл Лазар.

Відео дня

"Ханука - це свято оптимізму, світла, впевненості в тому, що Бог дасть нам сили подолати будь-які перешкоди, благословить нас на вирішення будь-яких проблем, що виникають. І коли кожен з вас запалить свою менору - він як би встановить канал зв`язку, по якому це благословення з небес зійде на вас, ваших рідних і близьких, на всіх, хто вам дорогий ", - зазначив Лазар.

Назва свята Ханука походить від слова "хануккат", що в перекладі означає "освячення". За традицією, в єврейських будинках з настанням Хануки протягом восьми вечорів запалюють святковий світильник. При цьому прийнято встановлювати ханукію на вулиці біля входу в будинок або на підвіконні - щоб її світло було видно всім. В останні десятиліття виникла традиція встановлювати великі ханукії на площах міст.