Головний рабин м. Києва та України Яків Дов Блайх висловив сумнів, що Всеукраїнська Рада Церков (ВРЦ) уповноважена давати поради Верховній Раді, який законопроект підтримувати, а який - ні. 

"Чесно кажучи, як на мене, лист-звернення архієпископа Святослава написаний дещо дивно. Я не думаю, що до функцій Всеукраїнської Ради Церков входить обов`язок говорити Верховній Раді, за що вони повинні проголосувати", - зазначив Яків Дов Блайх.

Він зауважив, що архієпископ Святослав не розписувався за інших керівників конфесій, а як головуючий підписався сам на виконання рішення секретаріату.

Відео дня

Водночас головний рабин України підкреслив, що лист-звернення до спікера Володимира Литвина написав би по-іншому, зокрема, попросив би, щоб законопроект депутатів від фракції Партії регіонів Сергія Ківалова та Вадима Колесніченка не використовували для розколу країни. Він нагадав, що у 2006 році ВРЦ підписалася під документом щодо функціонування мов та загроз сепаратизму. "Це було обговорено на секретаріаті", - зазначив Яків Дов Блайх.

Він поінформував, що у середу, 30 травня, відбудеться засідання ВРЦ, "і ми знову повернемося до обговорення цього питання".

Що стосується самого законопроекту, то Яків Дов Блайх переконаний: держава повинна займатися розвитком та підтримкою й інших національних мов, оскільки в Україні проживає дуже великий відсоток людей, які не розмовляють державною мовою.

"Такі люди також повинні мати право повноцінно функціонувати усередині країни. Я розумію, що державна мова повинна бути одна, але мені здається, що потрібно знайти можливість дати повноцінно розмовляти тією мовою, якою людина хоче", - вважає головний рабин України.

РІСУ