Головний Рабин Києва та України, голова Ради рабинів Єврейської конфедерації України Рабин Яків Дов Блайх упевнений у тому, що прах духовного лідера хасидів Ребе Нахмана не буде перенесений з Умані до Ізраїлю.

Про це повідомляє

ForUm`у.

«Якщо людина, тим більше Свята людина, попросила бути похованою саме у цьому місці, то так і повинно бути. Думаю, ніхто не підніме руку на те, щоб, не дай Боже, перепоховати його», - зазначив Рав Яків Блайх.

Відео дня

За його словами, в Ізраїлі є група людей, яка порушує це питання.

«Виходять так звані демонстранти, насправді неіснуючі. Але це дурниці. Пам`ятаю, колись президент України, якщо я не помиляюся, Леонід Кучма, приїхав до Ізраїлю, і президент Хаїм Герцог запитав його, чи можна це зробити. Тоді президент України сказав, що згоден обговорити це питання. Так от, на наступний день в Ізраїлі був скандал. У мене потім відбулася розмова з президентом Ізраїлю, і я його запитав: «Що ви робите?» Він відповів: «Звідки я міг знати? Я отримав листа від браславських хасидів, підписаного старійшиною». Стало зрозуміло, що це було лише бажанням однієї маленької групи, і вирішили більше не порушувати питання», - підсумував Головний Рабин Києва та України.

Як повідомлялося, представники деяких партій в Україні запропонували перенести прах Нахмана з Умані Черкаської області в Ізраїль.

Міська влада міста Умані Черкаської області не підтримала цю ідею.

Як відомо, щоосені паломники їдуть до Умані, щоб на могилі свого духовного лідера Нахмана відсвяткувати Рош-га-Шан. Рабе Нахман був похований Умані у 1810 році. З тих пір це місто стало центром паломництва хасидів, куди вони з`їжджаються з усього світу на кожен єврейський Новий рік.