Київський апеляційний адміністративний суд 5 жовтня відхилив апеляційну скаргу Центрального державного історичного архіву м. Києва. Як повідомляє сайт єврейської громади Києва, архівісти намагалися оскаржити розпорядження КМДА (мерії Києва) про повернення 18 сувоїв Тори у власність єврейської громади Києва.

Йдеться про довгоочікувану перемогу в багаторічній судовій тяганині між громадою Синагоги Бродського та архівним відомством Україні. Міська адміністрація Києва ще в 2010 році розпорядилася безкоштовно передати єврейській релігійній громаді м. Києва культове майно, яким є сувої Тори. Саме це рішення і намагався оскаржити архів.

Вперше в історії Київського апеляційного адміністративного суду справа слухалася тричі. За нашою інформацією, судовий процес проходив в умовах жорсткого тиску з боку противників повернення сувоїв Тори євреям. Суд розібрався в ситуації, що склалася і знайшов справедливе рішення - сувої Тори повинні служити єврейського народу, а не припадати пилом в архівних сховищах.

Відео дня

Під час слухання 5 жовтня директор вищезгаданого архіву заявив, що, на його думку, сувої Тори є «архівними документами», а не культовим майном. Він також стверджував, що єврейська громада не може надати доказів факту вилучення сувоїв з синагоги.

Як підкреслив головний рабин України Моше-Реувен Асман, особливо важливо, що справедливість по відношенню до єврейської громади затвердилась напередодні Йом-Кіпур (Судного дня) і в період, коли Київ і вся Україна відзначали скорботну дату - 70-річчя трагедії Бабиного Яру.