Іудеї відзначили в неділю свято єдності - Лаг ба-Омер.

Лаг ба-Омер в перекладі означає "33-й день Омера", а "Омером" називають семитижневий період між двома головними весняними єврейськими святами - Песахом і Шавуот. За переказами, цього дня припинилася страшна епідемія, яка забрала життя багатьох з 24 тисяч учнів раббі Аківи, що жив на рубежі I-II століть. Єврейські мудреці вчать, що причиною хвороби, що вразила учнів раббі Аківи, стали чвари і відсутність заповіданої Торою любові між ними. Епідемія припинилася, коли учні раббі усвідомили свою помилку і покаялися.

З XVI століття Лаг ба-Омер святкується також як річниця смерті автора трактату "Зогар" (основний книги Каббали) раббі Шимона Бар-Йохая, який сам просив учнів, щоб у день його смерті вони влаштували свято. Раббі Шимон бар-Йохай вчив своїх послідовників любові один до одного і єдності в Бозі. Мета життя, згідно з його вченням, полягала в подоланні тілесних обмежень і розумінні духовного існування.

Відео дня

Крім двох вищезгаданих історичних подій, в Лаг ба-Омер євреї згадують повстання проти римлян в Юдеї в 132-135 роках під проводом Бар-Кохби, в якому, ймовірно, брали участь учні раббі Аківи. Тому в традиціях свята - багаття, ілюмінація, веселощі і дитячі ігри з цибулею і стрілами на відкритому повітрі.

Тільки в Лаг ба-Омер протягом семи тижнів Омера в іудаїзмі скасовуються заборони на одруження, стрижку, гоління і носіння нового одягу.