У Ольденбурзі посаду рабина обійняла жінка, вперше після Голокосту. 32-річна уродженка Полтави Аліна Трейгер (Alina Treiger) пройшла навчання в коледжі імені Абрахама Гейгера (Abraham Geiger) у Потсдамі, який дотримується ліберального напряму іудаїзму, повідомляє «Благовіст» з посиланням на Deutsche Welle.

Вона отримала призначення в єврейські громади Ольденбурга і Дельменхорст. До складу цих громад входить близько 500 осіб, в основному вихідців з колишнього Радянського Союзу.

Першою жінкою-рабином у Німеччині стала в 1935 році Регіна Йонас (Regina Jonas). Щоправда, вона отримала посвяту лише в приватному порядку. У 1942 році Йонас депортували в Освенцім, де двома роками пізніше вона була вбита, нагадує агентство DAPD.

Відео дня

15 років тому єврейською реформістською громадою Ольденбурга вже керувала жінка-рабин Беа Вілер, але вона пройшла посвяту не в Німеччині, а в Швейцарії.

Новий рабин заявила, що збирається активно залучати молодь до синагоги, використовуючи для цього зокрема музичні молитви з використанням джазу, року та репу.

Нагадаємо, що ортодоксальні євреї виступають проти посвячення жінок в рабини.