Міністр юстиції Ізраїлю Яаков Нееман заявив, що судова система країни повинна поступово перейти до староєврейських законів, викладених в Торі, повідомляє газета "Гаарец". Пропозиція міністра прозвучала на конференції, присвяченій єврейському суду, - повідомляє Маранафа.

"Крок за кроком ми принесемо до Ізраїлю закони Тори і перетворимо Галаху (єврейський закон) на судову систему держави", - заявив Нееман. Він уточнив, що країна "повинна повернутися до спадщини предків, до коріння, до слів Тори, в якій міститься вирішення і сучасних проблем".

Виступ Неемана викликав безліч полемічних відгуків. Лідер партії "Кадима" Ципі Лівні заявила, що пропозиція Неемана повинна викликати тривогу у кожного громадянина Ізраїлю, якому небайдужа його країна, національні цінності і демократія.

Відео дня

Лідер соціал-демократичного руху "Мерец" Хаїм Орон висловив жаль, що подібну пропозицію озвучив міністр юстиції. На думку Орона, вислови Неемана відображають небезпечний процес "талібанізації" ізраїльського суспільства.

Із осудом пропозиції Неемана виступили також багато політиків, громадські діячі і юристи. Голова лівої партії ХАДАШ Мухаммад Бараке звернувся до прем`єра Ізраїлю Біньяміна Нетаніягу з вимогою відправити Неемана у відставку.

У відповідь на критику міністерство юстиції Ізраїлю випустило заяву, в якій спростовувався факт пропозиції про зміну юридичної системи країни. "Міністр юстиції Яаков Нееман пояснює, що в його виступі не було прямого або опосередкованого заклику до заміни законодавства країни на закони Галахи", - говориться в заяві.