Газета релігійної громади литовських євреїв "Йєтед Неєман" повідомила про нову галахічну постанову. Під нею підписалися духовні лідери громади литовських євреїв рабин Йосеф Шалом Єльяшів, лідер хасидського руху рабин Шмуель Леві, і фахівці з Тори рабини Хаїм Каневськи і Нісим Карліц. Рабини дійшли висновку, що використання "шабатних ліфтів" є серйозним порушенням святості суботи, повідомляє NEWSru Israel.

Рабини повідомляють про те, що "суботні ліфти", що зупиняються на кожному поверсі, завдяки передовим технологіям стали не лише набагато розумнішими, а й перестали бути "кошерними". Після розмови з розробниками та інженерами, рабини зробили висновок, що "розумний" ліфт взаємодіє з пасажирами навіть тоді, коли немає необхідності натискувати на кнопки. У галахічній постанові говориться, що по суботах релігійні євреї повинні підніматися і спускатися з поверху на поверх лише сходами.

Газета "Маарів" відзначає, що у релігійних євреїв все ж є вибір, бо існує й інша точка зору на проблему "суботніх ліфтів". Зокрема, рабин Ісраель Розен, глава інституту "Цомет", заявляє, що цю заборону не можна пояснити вимогами Галахи, вона була продиктована страхом перед передовими технологіями.

Відео дня