Генетики, що проводили дослідження так званої Y-хромосоми Коена дійшли висновку, що стародавні іудейські священики мали не одного, а декілька не пов`язаних між собою спорідненістю предків за чоловічою лінією, повідомляє "Благовест-інфо" з посиланням на сайт Medical News Today.

Згідно зі Священним Писанням, тільки прямі нащадки Аарона, брата Мойсея, могли ставати іудейськими священиками, або коанім. З руйнуванням Єрусалимського храму коанім втратили свої сакральні функції, проте їх нащадків можна знайти і сьогодні - вони носять прізвище Коен (Коган, Каганович і т. д.).

Близько 10 років тому група учених, серед яких були американець Майкл Хаммер і ізраїльтянин Карл Корецки, досліджували нащадків Аарона, і пришли до висновку, що більшості з них властивий характерний "малюнок" коду Y-хромосоми, названий ними "модальний гаплотип Коена". Носіями цього гаплотипу виявилися більшість сучасних нащадків іудейського священного - як ашкеназі, так і сефарди, при цьому у неєврєїв "гаплотип Коена" відсутній.

Відео дня

Нещодавно Хаммер і Корецки разом з іншими ученими провели нове дослідження генетики 1500 євреїв і 2000 неєврєїв, і визначили характерні риси Y-хромосом, назвавши їх "розширений модальний гаплотип Коена". Крім єдиного загального предка, що жив приблизно 3200 років тому, генний "слід" якого можна знайти приблизно у 30% сучасних коанім, вони мали ще декілька, не зв`язаних між собою спорідненістю. Проте, їх тип Y-хромосоми також присутній у багатьох коанім з різних єврейський громад світу, і відсутній у неєврєїв.

Хаммер і Корецки дійшли висновку, що священицька каста стародавніх євреїв мала не одного, а декількох засновників, не пов`язаних один з одним спорідненістю.