У Житомирі відбулася церемонія поховання на єврейському кладовищі 221 сувоїв Тори, які були передані владою Житомирській іудейській релігійній громаді.

Як передає кореспондент УНІАН, у церемонії взяли участь Головний рабин Житомира та Західної України Шломо ВІЛЬГЕЛЬМ, активісти іудейської релігійної громади, журналісти та громадськість обласного центру.

У спеціальному сховищі на Смолянці наразі поховано сувої Тори, які не можуть використовуватися через давність часу. Аналогічний обряд відбудеться найближчим часом у кількох містах України.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН,  у квітні цього року Державний архів Житомирської області відповідно до Указу Президента урочисто передав іудейській релігійній громаді 221 фрагмент сувоїв Тори. Сувої Тори належать до другої половини ХІХ поч. ХХ ст., вони написані на пергаменті із телячої шкіри староєврейською мовою.

Фрагменти сувоїв Тори передали голові Координаційної ради Всеукраїнських об’єднань іудейських громад і організацій України Марку АНАПОЛЬСЬКОМУ, голові ради Федерації іудейських релігійних громад України, рабину Меіру СТАМБЛЕРУ, голові правління Житомирської іудейської релігійної громади, головному рабину Житомира і Західної України Ш.ВІЛЬГЕЛЬМУ.